Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Baka med surdeg

  • bittanaskling 5 december 2009

    Vi har börjat baka med surdeg. Förutom att det är ett enkelt och roligt sätt att baka bröd undrar jag om brödet är nyttigare än om man bakar med jäst? M.V.H. Britt-Mari Askling

  • BagarnJeppson 15 december 2009

    Hej!

    Nej, man kan inte säga att ett bröd blir direkt nyttigare bara för att man bakar utan jäst. Nyttigheten med bröd finns till allra största delen i råvaror som mjöl/ fullkornsmjöl/ kli och andra nyttiga ingredienser som till exempel olika typer av fröer. En liten skillnad kan dock finnas om man bakar ett bröd med jäst helt utan surdeg och jämför det med ett surdegsbröd. En viss mängd syra i ett bröd kan göra att upptaget av mineraler som till exempel järn förbättras något men det är inte jästen som bidrar med något negativt utan det är surdegen som har en positiv effekt.
    Oftast bakar man ju med en kombination av jäst och surdeg och då får man med båda deras positiva effekter.

    Hälsningar!

    Ingemar

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.