Vi har börjat baka med surdeg. Förutom att det är ett enkelt och roligt sätt att baka bröd undrar jag om brödet är nyttigare än om man bakar med jäst? M.V.H. Britt-Mari Askling
BagarnJeppson15 december 2009
Hej!
Nej, man kan inte säga att ett bröd blir direkt nyttigare bara för att man bakar utan jäst. Nyttigheten med bröd finns till allra största delen i råvaror som mjöl/ fullkornsmjöl/ kli och andra nyttiga ingredienser som till exempel olika typer av fröer. En liten skillnad kan dock finnas om man bakar ett bröd med jäst helt utan surdeg och jämför det med ett surdegsbröd. En viss mängd syra i ett bröd kan göra att upptaget av mineraler som till exempel järn förbättras något men det är inte jästen som bidrar med något negativt utan det är surdegen som har en positiv effekt.
Oftast bakar man ju med en kombination av jäst och surdeg och då får man med båda deras positiva effekter.
Vi har börjat baka med surdeg. Förutom att det är ett enkelt och roligt sätt att baka bröd undrar jag om brödet är nyttigare än om man bakar med jäst? M.V.H. Britt-Mari Askling
Hej!
Nej, man kan inte säga att ett bröd blir direkt nyttigare bara för att man bakar utan jäst. Nyttigheten med bröd finns till allra största delen i råvaror som mjöl/ fullkornsmjöl/ kli och andra nyttiga ingredienser som till exempel olika typer av fröer. En liten skillnad kan dock finnas om man bakar ett bröd med jäst helt utan surdeg och jämför det med ett surdegsbröd. En viss mängd syra i ett bröd kan göra att upptaget av mineraler som till exempel järn förbättras något men det är inte jästen som bidrar med något negativt utan det är surdegen som har en positiv effekt.
Oftast bakar man ju med en kombination av jäst och surdeg och då får man med båda deras positiva effekter.
Hälsningar!
Ingemar