Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lågt GI-värde?

  • boz1965 2 september 2009

    Hur gör jag för att baka ett riktigt gott VITT bröd med lägsta möjliga GI-värde. Har försökt det mesta med varierande resultat men har inte riktigt "fått till det" ännu. För det mesta faller det antingen på smaken eller på konsistensen - ofta båda.

  • boz1965 4 september 2009

    Ujuj, många frågor det blir för dig att svara på nu, Kalle... Det verkar som om du var saknad. :p

  • BagarnJeppson 29 oktober 2009

    Hej!

    Att baka ett vitt bröd med lågt GI är inte så lätt. Här måste man kompromissa, antingen med färgen eller mer GI-värdet. Det vanligaste sättet att minska mängden tillgängliga kolhydrater är att "späda ut" dem med kostfiber och baka på fullkornsmjöl. För att få ett så vitt bröd som möjligt kan man använda så kallat vitt fullkornsmjöl som finns på marknaden. Det är grahamsmjöl som malts på en vetesort som är väldigt ljus (så kallat vitt vete) och resultatet blir ett ljusare bröd. Man kan också använda klippta vetekärnor, veteflingor eller havregryn, solrosfrön, linfrön, sesam o.s.v. De späder också ut de tillgängliga kolhydraterna men tynger samtidigt ned brödet och gör det svårare att baka. Blir degen väldigt tung kan det vara lättare att få till bra produkter genom att baka bröden som portionsbröd.

    Surdeg har också en tendens att sänka GI men att göra en egen vetesurdeg är inte så lätt. Ett knep kan vara att tillsätta lite vinäger. Bara så mycket att brödet får en syrlig ton. Tar man för mycket hämmas jästen och brödet blir stickigt surt.

    Prova dig fram och lycka till.

    Ingemar Gröön

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.