Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

vinval

 • njaelkies 3 juli 2009

  Vi planerar för vårt bröllop. Vi kommer att servera en trerätters meny. Till förrätt blir det toast skagen. Till varmrätt älgfile med potatisgratäng och kantarell sås. Dessert blir hjortronpannacotta. Nu undrar vi vilket vin som passar till.
  Hade tänkt att servera rödvin till både förrätt och varmrätt för enkelhetens skull. Passar det? Eller är det bättre att gästerna får påfyll av den välkomstbål vi serverar innan middagen. Den kommer att ha mousserande vin som bas.
  Hoppas på svar!

 • Vinexperten 15 juli 2009

  Hej,
  Vad kul att ni ska gifta er, bröllop är de roligaste och mest minnesvärda festerna!
  Er trerättersmeny låter välkomponerad och god.

  Till Toast Skagen passar det dåligt med rött vin, då skulle jag definitivt välja att fortsätta med välkomstbålen som är baserad på mousserande vin. Se bara till att det inte är för mycket sprit tillsatt eller att den är för söt, utan att den är lätt och frisk - då blir den utmärkt även till förrätten.

  Till älgfilet med potatisgratin och kanatarellsås behöver ni ett smakrikt rött vin med lite fatkaraktär,
  jag rekommenderar Periquita Reserva 2005, som är moget med fatkaraktär och toner av mörka bär och choklad. Den har artikel nr 2560 på Systembolaget och kostar 79 kronor. Vill ni ha det extra festligt (bröllop!) tycker jag att ni ska köpa den på magnumflaska, samma artikelnr, för 159 kronor. Det är läckert att servera ur de stora flaskorna och vinet smakar ofta ännu bättre. Magnumflaskorna går att beställa hem till vilken Systembutik som helst, bara du säger till i förväg.

  Till hjortronpannacottan rekommenderar jag Moscatel de Setubal, som med sin sötma och karaktär av torkad frukt och nötter blir perfekt. Den finns på halvflaska, har artikel nr 8117 och kostar 59 kronor. Det räcker att servera ungefär 6-8 cl per person till desserten.

  Lycka till och berätta gärna hur det blev!
  Vinexperten

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.