Har nu sett två program med Camilla Plum. I båda sa hon något i stil med "det är bra att arbeta färsen ordentligt i maskin", detta för att bearbeta gluten, ungefär som i en bröddeg. Första gången gällde det köttfärs, andra gången precis häromdagen så gällde det fisk.
Någon som hört detta tidigare?
Googlade runt lite ang. detta men hittade inget vettigt.. Jag blandar ofta färs i min assistent med den utmärkta K-spaden men då försöker jag köra *så kort som möjligt*. Annars blir ju bara resultatet att allt fett i färsen trycks ut.
The_mama97mia3 december 2011
hej, jag såg samma program.
Jag har hört att man ska bearbeta färs (kött) så lite som möjligt? ANnars blir det segt eller nåt.
Fiskfärs har jag faktiskt ingen erfarenhet av.
boz19653 december 2011
Jag har köttkvarn till assistenten, men jag använder alltid "klöver fem" när jag blandar färs. Jag tycker att det går fortare, blir bättre resultat och sparar dessutom disk. Använder såklart engångshandskar eftersom färs är känsligt för bakterier.
Fiskfärs har dessutom en tendens att bli väldigt kompakt och hård om den överarbetas.
The_mama97mia3 december 2011
... annars på tal om just fiskfärs så ser man ofta i recept att det ska göras i matberedare med kniven?
Men inget om att det ska köras länge, inte.
Bumbis3 december 2011
Skrivet av mama97mia den 3 dec 2011
... annars på tal om just fiskfärs så ser man ofta i recept att det ska göras i matberedare med kniven?
Men inget om att det ska köras länge, inte.
Jag kör alltid med kniven i matberedren när jag gör fiskfärs och den blir hur bra som helst. Visserligen har jag ägg och lite grädde i men det behövs ju för att den ska hålla ihop.
Färdig fiskfärs har jag aldrig köpt, har fått för mig att dom använder mindre bra fisk...
boz19653 december 2011
Färdigköpt fiskfärs är ingen höjdare...
jas654 december 2011
Så kort tid som möjligt för färs
boz19654 december 2011
Skrivet av jas65 den 4 dec 2011
Så kort tid som möjligt för färs
Instämmer - om man alls ska köra färs i maskin... (Y)
MosterNettan4 december 2011
Jag har testat att köra färs i matberedaren, det gör jag inte om. Körde väl något för länge för det blev alldeles geggligt.
Jag använder rena händer när jag gör färs oavsett hur mycket eller lite jag ska göra.
boz19654 december 2011
Skrivet av mama97mia den 3 dec 2011
... annars på tal om just fiskfärs så ser man ofta i recept att det ska göras i matberedare med kniven?
Men inget om att det ska köras länge, inte.
Fiskfärs blir faktiskt väldigt bra i köttkvarn också om man använder finaste hålskivan och maler två gånger. :)
jas655 december 2011
Skrivet av boz1965 den 4 dec 2011
Skrivet av jas65 den 4 dec 2011
Så kort tid som möjligt för färs
Instämmer - om man alls ska köra färs i maskin... (Y)
Det är väl beror på hur många kilo man gör färsen av och hur starka armar man har och vilken typ av maskin man har. Klar var noga att bara se till att ingrediensserna blandas in i förse sedan så är den klar. Fiskfärs kan spädas med lite bakpulver också eller bikarbonat det enkla rådet höfta på och var försiktig med färserna.
Mvh
Anders
boz19655 december 2011
Skrivet av jas65 den 5 dec 2011
...Det är väl beror på hur många kilo man gör färsen av och hur starka armar man har...
Såklart! Jag står ju inte och gör tio kilo köttbullesmet för hand, det säger sig självt.
Men ska man bara göra till familjen eller ett fåtal gäster så rekommenderar jag "klöver fem". Använder man engångshandskar så klarar man hygienen också. :)
Har nu sett två program med Camilla Plum. I båda sa hon något i stil med "det är bra att arbeta färsen ordentligt i maskin", detta för att bearbeta gluten, ungefär som i en bröddeg. Första gången gällde det köttfärs, andra gången precis häromdagen så gällde det fisk.
Någon som hört detta tidigare?
Googlade runt lite ang. detta men hittade inget vettigt.. Jag blandar ofta färs i min assistent med den utmärkta K-spaden men då försöker jag köra *så kort som möjligt*. Annars blir ju bara resultatet att allt fett i färsen trycks ut.
hej, jag såg samma program.
Jag har hört att man ska bearbeta färs (kött) så lite som möjligt? ANnars blir det segt eller nåt.
Fiskfärs har jag faktiskt ingen erfarenhet av.
Jag har köttkvarn till assistenten, men jag använder alltid "klöver fem" när jag blandar färs. Jag tycker att det går fortare, blir bättre resultat och sparar dessutom disk. Använder såklart engångshandskar eftersom färs är känsligt för bakterier.
Fiskfärs har dessutom en tendens att bli väldigt kompakt och hård om den överarbetas.
... annars på tal om just fiskfärs så ser man ofta i recept att det ska göras i matberedare med kniven?
Men inget om att det ska köras länge, inte.
... annars på tal om just fiskfärs så ser man ofta i recept att det ska göras i matberedare med kniven?
Men inget om att det ska köras länge, inte.
Jag kör alltid med kniven i matberedren när jag gör fiskfärs och den blir hur bra som helst. Visserligen har jag ägg och lite grädde i men det behövs ju för att den ska hålla ihop.
Färdig fiskfärs har jag aldrig köpt, har fått för mig att dom använder mindre bra fisk...
Färdigköpt fiskfärs är ingen höjdare...
Så kort tid som möjligt för färs
Så kort tid som möjligt för färs
Instämmer - om man alls ska köra färs i maskin... (Y)
Jag har testat att köra färs i matberedaren, det gör jag inte om. Körde väl något för länge för det blev alldeles geggligt.
Jag använder rena händer när jag gör färs oavsett hur mycket eller lite jag ska göra.
... annars på tal om just fiskfärs så ser man ofta i recept att det ska göras i matberedare med kniven?
Men inget om att det ska köras länge, inte.
Fiskfärs blir faktiskt väldigt bra i köttkvarn också om man använder finaste hålskivan och maler två gånger. :)
Så kort tid som möjligt för färs
Instämmer - om man alls ska köra färs i maskin... (Y)
Det är väl beror på hur många kilo man gör färsen av och hur starka armar man har och vilken typ av maskin man har. Klar var noga att bara se till att ingrediensserna blandas in i förse sedan så är den klar. Fiskfärs kan spädas med lite bakpulver också eller bikarbonat det enkla rådet höfta på och var försiktig med färserna.
Mvh
Anders
...Det är väl beror på hur många kilo man gör färsen av och hur starka armar man har...
Såklart! Jag står ju inte och gör tio kilo köttbullesmet för hand, det säger sig självt.
Men ska man bara göra till familjen eller ett fåtal gäster så rekommenderar jag "klöver fem". Använder man engångshandskar så klarar man hygienen också. :)