Tänkte försöka ge mig på det. Har fått en 10 dagars meny och undrar hur strikt man måste följa det?
Har du några tips?
Tack på förhand! :D
hansdotter18 augusti 2009
KAn du tänka dig att dela med dig av menyn? Vi är nog många som blir nyfikna? VAd innehåller en detox-meny?
JAg tror att detta har diskuterats i ett tidigare forum- kanske kan du hitta några svar i gamla forum oxå?
gimmiahug18 augusti 2009
Jag detoxade ett par gånger om året under några år men det är ett tag sedan nu.... jag tror att (beroende på vad syftet är med detoxen så klart) man ska följa det till 100% för att få sitt resultat - vad är det för detox du ska köra?
Jag bodde i London när jag körde mina detox och där kunde man köpa örtbaserade drycker o dyl för att hjälpa till med utrensningen - och i hälsokosten där man köpte dessa kunde man få tips och hjälp med hur man skulle gå tillväga. Det var tufft som f** men jag tyckte alltid man mådde så himla bra mot slutet och efteråt..... man kanske skulle ge sig på en detox igen?!
Tips? Var stark ha, ha! Jag vet ju inte vad du har för meny men det jag tyckte var jobbigast var att inte få dricka kaffe på morgonen och att proppa i sig alla nyttigheter (tyckte jag åt och drack precis hela tiden för att hinna få i mej alla grönsaker, frukt, frön, alger och inte minst alla litrarna vatten och örttéer), och så huvudvärken de första dagarna från koffein- och socker"brist".
Skulle vara spännande att höra vilket slags meny du har fått! Och lycka till :) du kommer att må jättebra!
SofieJa18 augusti 2009
Jag kan också tänka mig att ta del av 10-dagarsmenyn om det är ok majamia. :-)
majamia20 augusti 2009
Hej igen!
Idag har jag startat. Kopierade in min meny som jag ska följa i 10dagar. Tror att det är Sanna Ehdin som tipsat om detta men är inte säker.
Fet mat, alkohol och sötsaker – och långa stunder i mysfåtöljen. Handen på hjärtat: har det blivit lite för mycket av det goda? Då kan en detox-kur få kropp och själ på rätt köl igen!
Klart vi är värda våra njutbara stunder. Men ibland har de kanske kommit lite väl tätt och varat något längre än det var tänkt. Då kan det vara dags för en reningskur för kroppen.
Detox betyder avgiftning och metoden rensar effektivt bort gifter som en vanlig, behagfull livsstil skapar. Det kopplades förr ihop med extravaganta filmstjärnors och rockmusikers vilda leverne, men i dagens snabbmatssamhälle får alla i sig mängder av gifter i form av bekämpningsmedel och kemiska tillsatser, och en detox-kur kan göra underverk för kroppen.
– I alla tider har det funnits fasta där man rensar kroppen, säger Sanna Ehdin, filosofie doktor i immunologi.
– All föda vi stoppar i munnen bryts ner för att ge energi och näring, och en god hälsa bygger på att kroppen kan göra sig av med avfallet, alltså slagg- och restprodukter. Det sker främst via kroppens nedbrytningsorgan – levern och njurarna – och om de inte fungerar ordentligt blir vi svullna, rödbrusiga i hyn, plufsiga, får huvudvärk och en allmän känsla av tungsinthet och trötthet.
Detox är ingen bantningskur, även om några kilon kan försvinna på kuppen, utan en reningskur för kropp och själ – en städning som stärker kroppen.
– De första dagarna av kuren är jobbigast. Gifterna i kroppen frigörs och du kan drabbas av trötthet, illamående och huvudvärk. Vila när du kan och drick mycket vatten. Sedan vänder det och energin återvänder, säger Sanna Ehdin och fortsätter:
– Köp hem det du behöver och förbered dig på att städa, vädra ur och stärka din kropp. Var försiktig med allt sött och med jästa produkter som öl och vin. Man kan också ta tillskott som hjälper till att driva ut gifterna ur kroppen snabbare.
Att tänka på före detox…
• Planera kuren till en lugn period.
• Starta gärna på en helg och avsluta på en helg.
• Förebered dig några dagar i förväg med att dricka mycket vatten, dra ner på kaffe och cigaretter.
• Förbered familj och omgivning på att du ska detoxa dig.
• Planera in belöningar under kuren som biobesök eller massage.
…och när du detoxar
• Ta det lugnt och drick mycket vatten och örtteer.
• Promenader, simning eller yoga är bra motion under detox-kuren.
• Låt bli socker, alkohol, kaffe, cigaretter, värktabletter och vitt mjöl.
• Basera maten på färska, helst ekologiska, grönsaker, nötter och frön.
• Behöver du mer protein kan du lägga till kokt eller ångat vitt kött som kyckling och kalkon, eller lax.
Bästa detox-maten
• Grönsaker, frukt och bär. Även torkad frukt.
• Kolhydrater från quinoa, råris, fullkornspasta, dinkel, bulgur och bovete.
• Vegetabiliskt fett som oliv-, raps- och sesamolja.
• Nyttiga proteinkällor som fetaost, chèvreost, halloumiost, havremjölk, sojamjölk, tofu, bönor, linser och ärter.
• Alla naturella nötter – inte saltade eller rostade – och fröer som lin-, sesam- och solrosfrön.
• Drycker som örtteer, grönt te, rött te, vatten och färskpressade juicer.
Undvik!:
• Kaffe och svart te
• Salt och socker
• Smör, margarin
• Mjölkprodukter (utom fet yoghurt som turkisk/grekisk yoghurt)
• Vitt mjöl (spagetti, vitt ris, vetebröd, vitt bröd)
• Hel- och halvfabrikat (korv, leverpastej, snabbmat)
• Nikotin
• Alkohol
• Värktabletter
Bra att veta:
• Köp ekologiska grönsaker och frukter för att undvika att tillföra kroppen gifter,
• Lägg till ångkokt vitt kött som kyckling eller lax till recepten om du vill.
• Börja varje dag med 1 dl varmt citronvatten. Pressa en halv citron i ett glas vatten och drick en msk linfrö som legat i blöt över natten.
3 renande frukostar
Här är tre alternativ att variera mellan. Det går också bra att äta samma frukost varje dag.
1. Frukostsmoothie
Mixa naturell hälsoyoghurt (bifidus, dofilus, turkisk eller grekisk) med färska, osockrade bär (hallon, jordgubbar, blåbär, svarta/röda vinbär) strö över 1 msk havrekli.
2. Bovetegröt med katrinplommon och rivet päron
1 dl helt skalat bovete
4 torkade, skivade katrinplommon
1 tsk linfrö
1 msk solroskärnor
2 dl vatten
1 päron
kanel
Servering
osötad havremjölk
Koka upp bovetet enligt instruktioner på förpackningen och häll av vattnet. Lägg tillbaka bovetet i kastrullen och koka i nytt (2 dl) vatten tillsammans med katrinplommonen, linfrön och solroskärnorna i ca 25 minuter. Riv päronet över och strö över kanel. Servera med osötad havremjölk.
3. Fruktsallad med yoghurt
Skär färska frukter (nektarin, päron, melon, äpple) och blanda med 2 msk turkisk yoghurt eller soyayoghurt. Strö över hackade, naturella nötter och mandel.
Drick örtte och/eller vatten till.
4 goda och nyttiga mellanmål
1. 100 g orostade, osaltade nötter
2. Färsk fruktsallad
3. 1 avokado och naturella nötter
4. Färskpressad fruktjuice och en näve naturella nötter och frön
Lunch och middag för
tio dagars detox-kur
Dag 1
Lunch:
Mango och vitkålssallad
1 bit vitkål
1/2 mango
1 tsk olivolja
några droppar citron
3 hackade katrinplommon
rostade pinjenötter och solrosfrön
Strimla vitkålen, skär mangon i bitar och blanda. Blanda en dressing av olivoljan, citronen och katrinplommonen. Häll över salladen. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna, strö över lite solrosfrön och servera.
Middag:
Auberginegratäng med vita bönor:
1/2 aubergine
3 soltorkade tomater i olivolja
50 g fetaost
1/2 burk stora vita bönor
olivolja
färsk basilika
Tomatsås
1/2 gul lök
1 vitlöksklyftor
2 tsk balsamvinäger
1/2 burk hela tomater
färsk basilika
svartpeppar
1. Tomatsås: stek löken och vitlöken i olivolja, blanda i balsamvinägern, häll i tomaterna och den färska basilikan. Låt koka i tio minuter. Smaka av med peppar.
2. Sätt ugnen på 225 grader. Skiva auberginen. Stek skivorna i olivolja tills de blir mjuka.
Varva auberginen, de soltorkade tomaterna och fetaosten i en smord ugnsfast form. Spara lite fetaost till garnering.
Häll tomatsåsen över grönsakerna och toppa med smulad fetaost. Gratinera i ugn i 15 minuter.
Dag 2
Lunch:
Quinoasallad
1 dl kokt quinoa
morötter
sockerärter
paprika
broccolibuketter
1 vitlök
hackad bladpersilja
Koka quinoan enligt förpackningen. Strimla grönsakerna och låt dem koka med några minuter. Pressa över vitlöken och toppa med den hackade bladpersiljan.
Middag:
Grönsakssoppa
1/2 gul lök
1 potatis
1/2 purjolök
4 morötter
1/4 dl solrosfrön
4 dl vatten
1 dl borlottibönor på burk (ej vita böner i tomatsås)
svartpeppar
Skär grönsakerna i bitar och koka dem i 25 minuter. Mixa grönsakerna till en soppa med mixerstav. Tillsätt vattnet och de sköljda bönorna, låt koka upp. Krydda med färskmalen svartpeppar.
Dag 3
Lunch:
Grekisk sallad
1 bit vitkål
1/4 gurka
1 tomat
1/4 rödlök
50 g fetaost
svarta oliver
olivolja
Hacka och blanda grönsakerna. Ringla över olivolja.
Middag:
Asiatisk wok
1 dl kokt råris
1 vitlöksklyftor
1/4 purjolök
1/2 röd paprika
8–10 sockerärter
bambuskott
färska böngroddar
50 g tofu
1/2 msk sesamolja
1/2 tamarisoya (finns på hälsokostaffärer)
25 g naturella cashewnötter
färsk koriander
1. Koka riset efter instruktionerna på förpackningen. Skölj och strimla alla grönsaker. Skär tofun i kuber.
2. Värm upp en wok eller stekpanna. Woka/stek tofun med lite tamarisoya i lite av sesamoljan. Ta upp och lägg på ett fat. Woka/stek vitlök och purjolök i resten av oljan.
3. Tillsätt paprikan, sockerärterna, bambuskotten och böngroddarna. Woka i några minuter. Blanda i tofu och råris och smaksätt med några stänk soya. Hacka cashewnötter och strö ovanpå tillsammans med färsk koriander.
Dag 4
Lunch:
Råkosttallrik med örtyoghurt
1 bit strimlad vitkål
1 finriven rödbeta
1 finriven morot
1 näve alfa alfa-groddar
lite strimlad purjolök
örtyoghurt
turkisk yoghurt
färsk basilika
färsk oregano
bladpersilja
citron
Skär grönsakerna i bitar och lägg upp fint på en tallrik. Blanda örterna och yoghurten i en skål. Klicka ut örtyoghurten över grönsakerna.
Middag:
Getostgratinerade rödbetor
6 rödbetor
100 g getost
olivolja
pinjenötter
honung
blandad grönsallad
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär rödbetorna i skivor. Skiva getosten.
2. Lägg rödbetsskivorna i en ugnsfast form. Lägg en getostskiva på varje rödbeta. Ringla olivolja över osten. Ugnsbaka i ca 20 minuter.
3. Rosta pinjenötterna i en stekpanna. Strö pinjenötterna och lite honung över rödbetorna och osten. Servera med grönsalladen.
Dag 5
Lunch:
Linssoppa med saffran
1 morot
1 bit purjolök
1 potatis
1 krossad vitlök
1/2 pkt saffran
olivolja
4 dl vatten
1 dl kokta gröna eller röda linser
färsk persilja
Skär grönsakerna i bitar. Fräs vitlöken och saffran i oljan. Tillsätt vattnet och grönsakerna. Koka i ca 20 minuter. Tillsätt linserna och strö över persilja.
Middag:
Rårisgryta med chili och honungsyoghurt
1 dl kokt råris
1 dl gröna ärtor
1/2 röd paprika
1 vitlöksklyfta
1/2 gul lök
1/2 röd chili
rapsolja
4 katrinplommon
Servering
Hackade naturella nötter, turkisk yoghurt blandat med lite honung
Koka riset enligt instruktioner på förpackningen. Hacka grönsakerna. Fräs vitlöken, löken och chilin i oljan. Tillsätt resten av grönsakerna. Blanda i katrinplommonen och riset. Toppa med nötterna och honungsyoghurten.
Dag 6
Lunch:
Kålsallad med senapsdressing
en bit riven vitkål
1 riven morot
1 rivet äpple
1 näve russin
lite hackade valnötter
Senapsdressing
2 msk turkisk yoghurt
1/2 msk senap valfri
hackad bladpersilja
Rör ihop senapsdressingen. Riv grönsakerna och blanda i en skål med russinen. Tillsätt dressingen. Toppa med valnötterna.
Middag:
Blandad böngratäng med fetaost
1 burk blandade bönor
1/2 purjolök
färsk spenat
1 vitlöksklyfta
olivolja
50 g fetaost
färsk malen svartpeppar
Varva bönorna, purjolöken och spenaten. Pressa över vitlöken och ringla över olivolja. Blanda väl. Toppa med tunna skivor av fetaosten och strö över lite svartpeppar.
Dag 7
Lunch:
Avokado- och bönsallad
1 avokado
1 morot
1/2 burk canelinibönor
blandad grönsallad
1/2 rödlök
persilja
solrosfrön
1 äpple
1/2 tsk senap
Hacka och blanda grönsakerna. Strö över persiljan och solrosfrön. Dressing: Pressa äpplet till juice och rör ihop med senapen.
Middag:
Getostgratinerade paprikor med champinjonmix
1 röd paprika
färska champinjoner
1/2 rödlök
olivolja
bladpersilja
färsk eller torkad dragon
citronsaft
getost
1. Förväll paprikan i fem minuter. Skär av ett lock och gröp ut fröna. Hacka champinjonerna och löken. Blanda i olivolja, skuren persilja, dragon och citronsaft.
2. Ställ paprikan i en ugnsfast form. Lägg en bit getost på toppen och baka i ugn i ca 20 minuter i 200 grader.
Dag 8
Lunch:
Rotsaker med halloumi och bönor
2 rödbetor
2 morötter
1 palsternacka
olivolja
torkad rosmarin
50 g halloumi
1 dl svarta bönor
Sätt ugnen på 200 grader. Skär rotsakerna i stavar. Ringla över lite olivolja och strö över rosmarin. Baka i ugn i ca 20 minuter. När det återstår fem minuter, skiva halloumin och blanda den och bönorna med rotsakerna. Ställ in i ugnen igen.
Middag:
Algwok med champinjoner
2 dl blötlagda aramealger (finns i hälsokosten)
2 morötter
1 purjolök
1 bit kålrot
champinjoner
2 vitlöksklyftor
riven ingefära
sesamolja
2 msk tamarisoja
2 msk hackade naturella cashewnötter
1. Lägg algerna i blöt i ca 20 minuter. Skala och skär grönsakerna i strimlor. Hetta upp en wok eller stekpanna.
2. Pressa vitlöken, riv ingefäran och stek någon minut i sesamoljan. Lägg i grönsakerna och tillsätt tamarisojan. Hacka cashewnötterna, strö över och servera.
Dag 9
Lunch:
Grönsaks- och kikärtsoppa
Använd receptet på grönsakssoppa från dag 2 och lägg till en halv burk kikärtor.
Middag:
Saffransfrästa grönsaker
1/2 gul lök
1/2 zucchini
8–10 sockerärter
1 morot
1/2 röd paprika
1/2 fänkål
rapsolja
1/2 pkt saffran
1/2 dl vatten
hackad persilja
Strimla grönsakerna. Fräs saffranet i oljan. Blanda i grönsakerna och låt dem fräsa med tills de blir en aning mjuka. Häll på vattnet och låt grönsaksfräset koka ihop. Toppa med persiljan.
Dag 10
Lunch:
Broccoli och blomkålssallad
blandad sallad
broccoli
blomkål
1 salladslök
1 rivet äpple
olivolja
1 tsk russin
Skölj salladen. Bryt av små blomkåls- och broccolibuketter. Skär löken i små bitar. Blanda allt i en skål. Riv äpplet och blanda i. Ringla över lite olivolja och toppa med russinen.
Middag:
Grönsaksragu med quinoa
1 dl kokt quinoa
1 vitlöksklyfta
1/2 röd chili
olivolja
1/4 aubergine
1/4 zucchini
1 bit purjolök
1 burk krossade tomater
1 dl havregrädde (Oatly)
svarta oliver
1 tsk kapris
Garnering
färsk basilika och bladpersilja
1. Koka quinoan enligt förpackningen. Hacka vitlöken och chilin och stek i olivoljan. Hacka grönsakerna och tillsätt dem till vitlöks- och chiliblandningen. Stek i fem minuter eller tills de har mjuknat.
2. Blanda i de krossade tomaterna och havregrädden. Koka ihop i tio minuter. Tillsätt oliverna och strö över färska kryddor. Blanda med quinoan.
anmawa20 augusti 2009
:oOj då jag blev lite sugen. Du kan väl höra av dig hur det går och lycka till.
majamia20 augusti 2009
Skrivet av anmawa den 20 aug 2009
:oOj då jag blev lite sugen. Du kan väl höra av dig hur det går och lycka till.
Tänkte försöka ge mig på det. Har fått en 10 dagars meny och undrar hur strikt man måste följa det?
Har du några tips?
Tack på förhand! :D
KAn du tänka dig att dela med dig av menyn? Vi är nog många som blir nyfikna? VAd innehåller en detox-meny?
JAg tror att detta har diskuterats i ett tidigare forum- kanske kan du hitta några svar i gamla forum oxå?
Jag detoxade ett par gånger om året under några år men det är ett tag sedan nu.... jag tror att (beroende på vad syftet är med detoxen så klart) man ska följa det till 100% för att få sitt resultat - vad är det för detox du ska köra?
Jag bodde i London när jag körde mina detox och där kunde man köpa örtbaserade drycker o dyl för att hjälpa till med utrensningen - och i hälsokosten där man köpte dessa kunde man få tips och hjälp med hur man skulle gå tillväga. Det var tufft som f** men jag tyckte alltid man mådde så himla bra mot slutet och efteråt..... man kanske skulle ge sig på en detox igen?!
Tips? Var stark ha, ha! Jag vet ju inte vad du har för meny men det jag tyckte var jobbigast var att inte få dricka kaffe på morgonen och att proppa i sig alla nyttigheter (tyckte jag åt och drack precis hela tiden för att hinna få i mej alla grönsaker, frukt, frön, alger och inte minst alla litrarna vatten och örttéer), och så huvudvärken de första dagarna från koffein- och socker"brist".
Skulle vara spännande att höra vilket slags meny du har fått! Och lycka till :) du kommer att må jättebra!
Jag kan också tänka mig att ta del av 10-dagarsmenyn om det är ok majamia. :-)
Hej igen!
Idag har jag startat. Kopierade in min meny som jag ska följa i 10dagar. Tror att det är Sanna Ehdin som tipsat om detta men är inte säker.
Fet mat, alkohol och sötsaker – och långa stunder i mysfåtöljen. Handen på hjärtat: har det blivit lite för mycket av det goda? Då kan en detox-kur få kropp och själ på rätt köl igen!
Klart vi är värda våra njutbara stunder. Men ibland har de kanske kommit lite väl tätt och varat något längre än det var tänkt. Då kan det vara dags för en reningskur för kroppen.
Detox betyder avgiftning och metoden rensar effektivt bort gifter som en vanlig, behagfull livsstil skapar. Det kopplades förr ihop med extravaganta filmstjärnors och rockmusikers vilda leverne, men i dagens snabbmatssamhälle får alla i sig mängder av gifter i form av bekämpningsmedel och kemiska tillsatser, och en detox-kur kan göra underverk för kroppen.
– I alla tider har det funnits fasta där man rensar kroppen, säger Sanna Ehdin, filosofie doktor i immunologi.
– All föda vi stoppar i munnen bryts ner för att ge energi och näring, och en god hälsa bygger på att kroppen kan göra sig av med avfallet, alltså slagg- och restprodukter. Det sker främst via kroppens nedbrytningsorgan – levern och njurarna – och om de inte fungerar ordentligt blir vi svullna, rödbrusiga i hyn, plufsiga, får huvudvärk och en allmän känsla av tungsinthet och trötthet.
Detox är ingen bantningskur, även om några kilon kan försvinna på kuppen, utan en reningskur för kropp och själ – en städning som stärker kroppen.
– De första dagarna av kuren är jobbigast. Gifterna i kroppen frigörs och du kan drabbas av trötthet, illamående och huvudvärk. Vila när du kan och drick mycket vatten. Sedan vänder det och energin återvänder, säger Sanna Ehdin och fortsätter:
– Köp hem det du behöver och förbered dig på att städa, vädra ur och stärka din kropp. Var försiktig med allt sött och med jästa produkter som öl och vin. Man kan också ta tillskott som hjälper till att driva ut gifterna ur kroppen snabbare.
Att tänka på före detox…
• Planera kuren till en lugn period.
• Starta gärna på en helg och avsluta på en helg.
• Förebered dig några dagar i förväg med att dricka mycket vatten, dra ner på kaffe och cigaretter.
• Förbered familj och omgivning på att du ska detoxa dig.
• Planera in belöningar under kuren som biobesök eller massage.
…och när du detoxar
• Ta det lugnt och drick mycket vatten och örtteer.
• Promenader, simning eller yoga är bra motion under detox-kuren.
• Låt bli socker, alkohol, kaffe, cigaretter, värktabletter och vitt mjöl.
• Basera maten på färska, helst ekologiska, grönsaker, nötter och frön.
• Behöver du mer protein kan du lägga till kokt eller ångat vitt kött som kyckling och kalkon, eller lax.
Bästa detox-maten
• Grönsaker, frukt och bär. Även torkad frukt.
• Kolhydrater från quinoa, råris, fullkornspasta, dinkel, bulgur och bovete.
• Vegetabiliskt fett som oliv-, raps- och sesamolja.
• Nyttiga proteinkällor som fetaost, chèvreost, halloumiost, havremjölk, sojamjölk, tofu, bönor, linser och ärter.
• Alla naturella nötter – inte saltade eller rostade – och fröer som lin-, sesam- och solrosfrön.
• Drycker som örtteer, grönt te, rött te, vatten och färskpressade juicer.
Undvik!:
• Kaffe och svart te
• Salt och socker
• Smör, margarin
• Mjölkprodukter (utom fet yoghurt som turkisk/grekisk yoghurt)
• Vitt mjöl (spagetti, vitt ris, vetebröd, vitt bröd)
• Hel- och halvfabrikat (korv, leverpastej, snabbmat)
• Nikotin
• Alkohol
• Värktabletter
Bra att veta:
• Köp ekologiska grönsaker och frukter för att undvika att tillföra kroppen gifter,
• Lägg till ångkokt vitt kött som kyckling eller lax till recepten om du vill.
• Börja varje dag med 1 dl varmt citronvatten. Pressa en halv citron i ett glas vatten och drick en msk linfrö som legat i blöt över natten.
3 renande frukostar
Här är tre alternativ att variera mellan. Det går också bra att äta samma frukost varje dag.
1. Frukostsmoothie
Mixa naturell hälsoyoghurt (bifidus, dofilus, turkisk eller grekisk) med färska, osockrade bär (hallon, jordgubbar, blåbär, svarta/röda vinbär) strö över 1 msk havrekli.
2. Bovetegröt med katrinplommon och rivet päron
1 dl helt skalat bovete
4 torkade, skivade katrinplommon
1 tsk linfrö
1 msk solroskärnor
2 dl vatten
1 päron
kanel
Servering
osötad havremjölk
Koka upp bovetet enligt instruktioner på förpackningen och häll av vattnet. Lägg tillbaka bovetet i kastrullen och koka i nytt (2 dl) vatten tillsammans med katrinplommonen, linfrön och solroskärnorna i ca 25 minuter. Riv päronet över och strö över kanel. Servera med osötad havremjölk.
3. Fruktsallad med yoghurt
Skär färska frukter (nektarin, päron, melon, äpple) och blanda med 2 msk turkisk yoghurt eller soyayoghurt. Strö över hackade, naturella nötter och mandel.
Drick örtte och/eller vatten till.
4 goda och nyttiga mellanmål
1. 100 g orostade, osaltade nötter
2. Färsk fruktsallad
3. 1 avokado och naturella nötter
4. Färskpressad fruktjuice och en näve naturella nötter och frön
Lunch och middag för
tio dagars detox-kur
Dag 1
Lunch:
Mango och vitkålssallad
1 bit vitkål
1/2 mango
1 tsk olivolja
några droppar citron
3 hackade katrinplommon
rostade pinjenötter och solrosfrön
Strimla vitkålen, skär mangon i bitar och blanda. Blanda en dressing av olivoljan, citronen och katrinplommonen. Häll över salladen. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna, strö över lite solrosfrön och servera.
Middag:
Auberginegratäng med vita bönor:
1/2 aubergine
3 soltorkade tomater i olivolja
50 g fetaost
1/2 burk stora vita bönor
olivolja
färsk basilika
Tomatsås
1/2 gul lök
1 vitlöksklyftor
2 tsk balsamvinäger
1/2 burk hela tomater
färsk basilika
svartpeppar
1. Tomatsås: stek löken och vitlöken i olivolja, blanda i balsamvinägern, häll i tomaterna och den färska basilikan. Låt koka i tio minuter. Smaka av med peppar.
2. Sätt ugnen på 225 grader. Skiva auberginen. Stek skivorna i olivolja tills de blir mjuka.
Varva auberginen, de soltorkade tomaterna och fetaosten i en smord ugnsfast form. Spara lite fetaost till garnering.
Häll tomatsåsen över grönsakerna och toppa med smulad fetaost. Gratinera i ugn i 15 minuter.
Dag 2
Lunch:
Quinoasallad
1 dl kokt quinoa
morötter
sockerärter
paprika
broccolibuketter
1 vitlök
hackad bladpersilja
Koka quinoan enligt förpackningen. Strimla grönsakerna och låt dem koka med några minuter. Pressa över vitlöken och toppa med den hackade bladpersiljan.
Middag:
Grönsakssoppa
1/2 gul lök
1 potatis
1/2 purjolök
4 morötter
1/4 dl solrosfrön
4 dl vatten
1 dl borlottibönor på burk (ej vita böner i tomatsås)
svartpeppar
Skär grönsakerna i bitar och koka dem i 25 minuter. Mixa grönsakerna till en soppa med mixerstav. Tillsätt vattnet och de sköljda bönorna, låt koka upp. Krydda med färskmalen svartpeppar.
Dag 3
Lunch:
Grekisk sallad
1 bit vitkål
1/4 gurka
1 tomat
1/4 rödlök
50 g fetaost
svarta oliver
olivolja
Hacka och blanda grönsakerna. Ringla över olivolja.
Middag:
Asiatisk wok
1 dl kokt råris
1 vitlöksklyftor
1/4 purjolök
1/2 röd paprika
8–10 sockerärter
bambuskott
färska böngroddar
50 g tofu
1/2 msk sesamolja
1/2 tamarisoya (finns på hälsokostaffärer)
25 g naturella cashewnötter
färsk koriander
1. Koka riset efter instruktionerna på förpackningen. Skölj och strimla alla grönsaker. Skär tofun i kuber.
2. Värm upp en wok eller stekpanna. Woka/stek tofun med lite tamarisoya i lite av sesamoljan. Ta upp och lägg på ett fat. Woka/stek vitlök och purjolök i resten av oljan.
3. Tillsätt paprikan, sockerärterna, bambuskotten och böngroddarna. Woka i några minuter. Blanda i tofu och råris och smaksätt med några stänk soya. Hacka cashewnötter och strö ovanpå tillsammans med färsk koriander.
Dag 4
Lunch:
Råkosttallrik med örtyoghurt
1 bit strimlad vitkål
1 finriven rödbeta
1 finriven morot
1 näve alfa alfa-groddar
lite strimlad purjolök
örtyoghurt
turkisk yoghurt
färsk basilika
färsk oregano
bladpersilja
citron
Skär grönsakerna i bitar och lägg upp fint på en tallrik. Blanda örterna och yoghurten i en skål. Klicka ut örtyoghurten över grönsakerna.
Middag:
Getostgratinerade rödbetor
6 rödbetor
100 g getost
olivolja
pinjenötter
honung
blandad grönsallad
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär rödbetorna i skivor. Skiva getosten.
2. Lägg rödbetsskivorna i en ugnsfast form. Lägg en getostskiva på varje rödbeta. Ringla olivolja över osten. Ugnsbaka i ca 20 minuter.
3. Rosta pinjenötterna i en stekpanna. Strö pinjenötterna och lite honung över rödbetorna och osten. Servera med grönsalladen.
Dag 5
Lunch:
Linssoppa med saffran
1 morot
1 bit purjolök
1 potatis
1 krossad vitlök
1/2 pkt saffran
olivolja
4 dl vatten
1 dl kokta gröna eller röda linser
färsk persilja
Skär grönsakerna i bitar. Fräs vitlöken och saffran i oljan. Tillsätt vattnet och grönsakerna. Koka i ca 20 minuter. Tillsätt linserna och strö över persilja.
Middag:
Rårisgryta med chili och honungsyoghurt
1 dl kokt råris
1 dl gröna ärtor
1/2 röd paprika
1 vitlöksklyfta
1/2 gul lök
1/2 röd chili
rapsolja
4 katrinplommon
Servering
Hackade naturella nötter, turkisk yoghurt blandat med lite honung
Koka riset enligt instruktioner på förpackningen. Hacka grönsakerna. Fräs vitlöken, löken och chilin i oljan. Tillsätt resten av grönsakerna. Blanda i katrinplommonen och riset. Toppa med nötterna och honungsyoghurten.
Dag 6
Lunch:
Kålsallad med senapsdressing
en bit riven vitkål
1 riven morot
1 rivet äpple
1 näve russin
lite hackade valnötter
Senapsdressing
2 msk turkisk yoghurt
1/2 msk senap valfri
hackad bladpersilja
Rör ihop senapsdressingen. Riv grönsakerna och blanda i en skål med russinen. Tillsätt dressingen. Toppa med valnötterna.
Middag:
Blandad böngratäng med fetaost
1 burk blandade bönor
1/2 purjolök
färsk spenat
1 vitlöksklyfta
olivolja
50 g fetaost
färsk malen svartpeppar
Varva bönorna, purjolöken och spenaten. Pressa över vitlöken och ringla över olivolja. Blanda väl. Toppa med tunna skivor av fetaosten och strö över lite svartpeppar.
Dag 7
Lunch:
Avokado- och bönsallad
1 avokado
1 morot
1/2 burk canelinibönor
blandad grönsallad
1/2 rödlök
persilja
solrosfrön
1 äpple
1/2 tsk senap
Hacka och blanda grönsakerna. Strö över persiljan och solrosfrön. Dressing: Pressa äpplet till juice och rör ihop med senapen.
Middag:
Getostgratinerade paprikor med champinjonmix
1 röd paprika
färska champinjoner
1/2 rödlök
olivolja
bladpersilja
färsk eller torkad dragon
citronsaft
getost
1. Förväll paprikan i fem minuter. Skär av ett lock och gröp ut fröna. Hacka champinjonerna och löken. Blanda i olivolja, skuren persilja, dragon och citronsaft.
2. Ställ paprikan i en ugnsfast form. Lägg en bit getost på toppen och baka i ugn i ca 20 minuter i 200 grader.
Dag 8
Lunch:
Rotsaker med halloumi och bönor
2 rödbetor
2 morötter
1 palsternacka
olivolja
torkad rosmarin
50 g halloumi
1 dl svarta bönor
Sätt ugnen på 200 grader. Skär rotsakerna i stavar. Ringla över lite olivolja och strö över rosmarin. Baka i ugn i ca 20 minuter. När det återstår fem minuter, skiva halloumin och blanda den och bönorna med rotsakerna. Ställ in i ugnen igen.
Middag:
Algwok med champinjoner
2 dl blötlagda aramealger (finns i hälsokosten)
2 morötter
1 purjolök
1 bit kålrot
champinjoner
2 vitlöksklyftor
riven ingefära
sesamolja
2 msk tamarisoja
2 msk hackade naturella cashewnötter
1. Lägg algerna i blöt i ca 20 minuter. Skala och skär grönsakerna i strimlor. Hetta upp en wok eller stekpanna.
2. Pressa vitlöken, riv ingefäran och stek någon minut i sesamoljan. Lägg i grönsakerna och tillsätt tamarisojan. Hacka cashewnötterna, strö över och servera.
Dag 9
Lunch:
Grönsaks- och kikärtsoppa
Använd receptet på grönsakssoppa från dag 2 och lägg till en halv burk kikärtor.
Middag:
Saffransfrästa grönsaker
1/2 gul lök
1/2 zucchini
8–10 sockerärter
1 morot
1/2 röd paprika
1/2 fänkål
rapsolja
1/2 pkt saffran
1/2 dl vatten
hackad persilja
Strimla grönsakerna. Fräs saffranet i oljan. Blanda i grönsakerna och låt dem fräsa med tills de blir en aning mjuka. Häll på vattnet och låt grönsaksfräset koka ihop. Toppa med persiljan.
Dag 10
Lunch:
Broccoli och blomkålssallad
blandad sallad
broccoli
blomkål
1 salladslök
1 rivet äpple
olivolja
1 tsk russin
Skölj salladen. Bryt av små blomkåls- och broccolibuketter. Skär löken i små bitar. Blanda allt i en skål. Riv äpplet och blanda i. Ringla över lite olivolja och toppa med russinen.
Middag:
Grönsaksragu med quinoa
1 dl kokt quinoa
1 vitlöksklyfta
1/2 röd chili
olivolja
1/4 aubergine
1/4 zucchini
1 bit purjolök
1 burk krossade tomater
1 dl havregrädde (Oatly)
svarta oliver
1 tsk kapris
Garnering
färsk basilika och bladpersilja
1. Koka quinoan enligt förpackningen. Hacka vitlöken och chilin och stek i olivoljan. Hacka grönsakerna och tillsätt dem till vitlöks- och chiliblandningen. Stek i fem minuter eller tills de har mjuknat.
2. Blanda i de krossade tomaterna och havregrädden. Koka ihop i tio minuter. Tillsätt oliverna och strö över färska kryddor. Blanda med quinoan.
:oOj då jag blev lite sugen. Du kan väl höra av dig hur det går och lycka till.
:oOj då jag blev lite sugen. Du kan väl höra av dig hur det går och lycka till.
Japp det ska jag göra! :-)