Hittat ett recept i en gammal kokbok som ser intressant ut att göra, dock äter jag inte njure eller lever (leverpastej är dock en helt annan sak).
Skulle ni skippa inälvorna eller försöka hitta en ersättningsvara?
Det gäller detta recept från 1949:
Svensk panna
300-400 g fläskfilé
300 g njure kalv eller svin
2-3 gula lökar
6-8 medelstora potatisar
salt
peppar
1-2 dl pilsner
1-2 dl vatten
persilja
Skär fläsket i skivor. Putsa njurarna, torka och skär dem i skivor. Skala löken och skär i skivor. Skär potatisen i klyftor. Varva ner alltsammans i en gryta och strö mer kryddor mellan varven. Häll på pilsnern och vatten och låt rätten småkoka under lock tills alltsammans är mjukt.
Smaka av spadet väl och strö över rikligt med hackad persilja.
Servera direkt ur grytan.
The_mama97mia3 augusti 2011
Jag skulle helt enkelt utesluta njurarna, det äter jag inte heller.
Receptet kan ibland ses under namnet Hökarpanna, Hökarepanna eller ha namn som Njurgryta och liknande.
Påminner om Sjömansgryta tycker jag.
husmusen883 augusti 2011
Njurgryta (urk) hör inte till mina favoriter direkt.. Sjömansgryta däremot är gott!
Jag brukar göra samma gryta men istället för njurar så lägger jag till finskuret bacon eller stekt fläsk i småbitar.
WiolaH4 augusti 2011
visst är det "Hökarepanna", jag som gillar inälvsmat äter det med god smak {curl-lip}, men ta bara bort njuren om du inte gillar det.......
Man kan variera genom att byta ut fläskfile´n mot biffar av blandfärs eller nötfärs, det kallas då Dansk sjömansbiff, det är oxå gott (Y)
lotteschioler22 augusti 2013
Inälvsmat hör till det nyttigaste du kan äta! Varför inte pröva? Om du vill veta hur grytan smakade?
Billigt, nyttigt och jättegott! Övertygad om att de flesta som säger urkärna och fy aldrig ätit inälvor!
boz196522 augusti 2013
Älskar lever och nöthjärta men klarar mig definitivt utan njure. Bräss är inte heller nån favorit, precis. Jag äter inte gärna blodmat heller om jag kan undvika det.
rosatalo23 augusti 2013
Njure har så läskig gummiaktig konsistens, lever däremot är mört och gott. Jag skulle bara utesluta njuren och ta mer fläskfilé istället. Njure smakar inte så mycket, tycker jag. Mina ungar älskade levergryta när de var små, jag förmodar att de gör så nu när de är vuxna också. Jag brukade strimla levern och stoppa bitarna i en plastpåse med mjöl och skaka om så de blev ordentligt mjölade, sedan steker man i smör och tillsätter vatten och kryddpeppar.
Hittat ett recept i en gammal kokbok som ser intressant ut att göra, dock äter jag inte njure eller lever (leverpastej är dock en helt annan sak).
Skulle ni skippa inälvorna eller försöka hitta en ersättningsvara?
Det gäller detta recept från 1949:
Svensk panna
300-400 g fläskfilé
300 g njure kalv eller svin
2-3 gula lökar
6-8 medelstora potatisar
salt
peppar
1-2 dl pilsner
1-2 dl vatten
persilja
Skär fläsket i skivor. Putsa njurarna, torka och skär dem i skivor. Skala löken och skär i skivor. Skär potatisen i klyftor. Varva ner alltsammans i en gryta och strö mer kryddor mellan varven. Häll på pilsnern och vatten och låt rätten småkoka under lock tills alltsammans är mjukt.
Smaka av spadet väl och strö över rikligt med hackad persilja.
Servera direkt ur grytan.
Jag skulle helt enkelt utesluta njurarna, det äter jag inte heller.
Receptet kan ibland ses under namnet Hökarpanna, Hökarepanna eller ha namn som Njurgryta och liknande.
Påminner om Sjömansgryta tycker jag.
Njurgryta (urk) hör inte till mina favoriter direkt.. Sjömansgryta däremot är gott!
Jag brukar göra samma gryta men istället för njurar så lägger jag till finskuret bacon eller stekt fläsk i småbitar.
visst är det "Hökarepanna", jag som gillar inälvsmat äter det med god smak {curl-lip}, men ta bara bort njuren om du inte gillar det.......
Man kan variera genom att byta ut fläskfile´n mot biffar av blandfärs eller nötfärs, det kallas då Dansk sjömansbiff, det är oxå gott (Y)
Inälvsmat hör till det nyttigaste du kan äta! Varför inte pröva? Om du vill veta hur grytan smakade?
Billigt, nyttigt och jättegott! Övertygad om att de flesta som säger urkärna och fy aldrig ätit inälvor!
Älskar lever och nöthjärta men klarar mig definitivt utan njure. Bräss är inte heller nån favorit, precis. Jag äter inte gärna blodmat heller om jag kan undvika det.
Njure har så läskig gummiaktig konsistens, lever däremot är mört och gott. Jag skulle bara utesluta njuren och ta mer fläskfilé istället. Njure smakar inte så mycket, tycker jag. Mina ungar älskade levergryta när de var små, jag förmodar att de gör så nu när de är vuxna också. Jag brukade strimla levern och stoppa bitarna i en plastpåse med mjöl och skaka om så de blev ordentligt mjölade, sedan steker man i smör och tillsätter vatten och kryddpeppar.