Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Fredagsutmaningen

  • Erajscha 3 januari 2013

    Många av oss är trötta fredag kväll och tycker att maten ska gå snabbt. Samtidigt tycker vi att det ska vara lite extra gott. Många faller då för hämtpizza/thai/kebab.

    Därför tänkte jag att vi i den här tråden kan tipsa varandra om fredagsrätter som är billigare än hämtpizzan men lika god och som inte tar halva kvällen att laga.

    I snitt kostar en kebabrulle/hämtpizza runt 65 kronor så det får inte överskrida den kostnaden. Ett exempel på två vuxna måste alltså hamna under 130 kronor men helst under 100-lappen.

    För att utmaningen ska funka så måste man tala om vad man räknar med att saker kostar. För kryddor/redning/buljongtärning etc får man använda ett schablonbelopp på 3 kronor/portion.

    Jag börjar så hajar ni säkert...

    Varm smörgåstårta
    2 personer

    1 pkt Hönökaka 25 kr
    1 smaksatt creme fraiche parmesan och vitlök 15 kr
    1 naturell creme fraiche 10 kr
    3 tomater 12 kr
    200 gram rökt skinka (skivspill funkar bra) 20 kr
    1 påse riven ost (pizzamix t.ex.) 20 kronor
    1 liten purjolök 8 kr
    oregano (3 kr)
    1 litet huvud isbergsallad 10 kronor

    Blanda finhackad skinka, finstrimlad purjolök, den smaksatta cremefraichen och halva dne bnaturella cremefraichen. Varva hönökaka och smet.
    Blanda riven ost och naturell creme fraiche och smaksätt med oregano. Bred ovanpå. Skiva 2 av tomaterna tunt och bred ovanpå. Baka i ugnen i 200 grader i tjugo minuter.
    Gör en sallad på isbergsalladen och den sista tomaten. Servera!

    Summa: 123 kronor

    Man kan förbereda kvällen innan så den bara är att stoppa in i ugnen när man kommer hem hungrig.

  • TTJ 3 januari 2013

    Jag tipsar då om orientrulle! {eat}

    Köp hem orientbröd (ca 15 kr 6-pack)
    Kebabkött från frysen eller kryddad strimlad kycklingfilé (ca 50 kr)
    riven ost (ca 20kr)
    sallad, gurka, tomater, rödlök (ca 30 kr)
    Färdig kebabsås (ca 15 kr)

    Stek kebabköttet eller kycklingen. Lägg ut ett orientbröd på en plåt med bakplåtspapper och lägg en sträng med kött i mitten. Strö över lite ost och sätt in i 250 grader varm ugn. Osten ska just precis bara smälta, om brödet är inne längre blir det segt.
    Placera brödet på en tallrik med aluminiumfolie på och lägg på grönsaker och ringla över sås. Vik långsidorna omlott och vira foliet runtom.

    Smakar som pizzerians kebabrulle men såååå mycket godare och billigare!!! (Y)

    Kostnaden blir ca 130 kr eller billigare beroende på grönsakssäsong och om man har en ostbit i kylen kan man ju riva ur den samt att göra en egen kebabsås. Tzatziki är också supergott till.

    En riktig snabbfavorit, då köttet steks direkt från frysen medan man hackar lite grönsaker så har man maten på bordet efter ca 15 min! :DD

  • Erajscha 3 januari 2013

    Toppentips! :-)

  • The_mama97mia 3 januari 2013

    Förutom det tradiga fredags-taco-konceptet som ju i o f s är rätt billigt och snabbt, så brukar jag ofta göra ngt gott inbakat i smördeg.
    Svårt med priserna då jag är notorisk extraprisjägare

    1 pkt/rulle smördeg, 20 kr
    1 ägg, 3 kr
    Bladspenat, färsk för 15 kr? alt. frusen för samma pris.
    1 pkt Fetaost , 20 kr
    Soltorkad tomat för max 5 kr
    Sesamfrön 3 kr

    Sätt ugnen på 225 gr.
    Kavla ut smördegen ngt, lägg på feta, spenat o tomat. Jag brukar göra det som fyrkanter, fyller o viker ihop till trekanter. Ta ett varv med svartpepparkvarnen, salt behövs sällan då osten i sig är salt. Har du basilika hemma är det gott.
    Vispa upp ägget, pensla den färdiga smördegsgrejen med ägg, strö på sesamfrön.

    Fyllning kan varieras massor, du kommer lätt under en hundring.
    Sallad/grönsaker till har jag inte med i beskrivningen, men självklart är det gott med grönt till.

    Hoppas tipset förstås, även om jag kanske är vag ang priser o mängder...

  • Ninni84 3 januari 2013

    Gorgonzola sås med färsk pasta o strimlad fläskfile.

    Gorgonzola ost 28:-
    Creme fracie 10;-
    Färsk pasta 12;-
    Fläskfile ca: 69;-/kg brukar ju va ungefär 800g.(kan man ju frysa in hälften)

    Fredags favorit här ;)

  • Linlock 3 januari 2013

    Jag gör gärna nån god pasta på fredagar, i morgon blir det med bladspenat som stuvas med lite grädde och gärna om man hittar den där ostbiten att riva i på slutet. Kallrökt lax i skivor till och nymalen svartpeppar på toppen!

    Kallrökt lax 30 kr
    Pasta 10 kr
    Grädde 10 kr
    Bladspenat 15 kr
    Ostkant som gömt sig längst in i kylen 5 kr
    Salt, peppar 3 kr

  • Marksten 3 januari 2013

    Baconlindade pilgrimsmusslor med mango och advokadosallad.

    6 pilgrimsmusslor 90:-
    6 baconskivor 10:-
    1/2 advokado 7:-
    1/2 mango 5:-
    1/2 chilie 5:-
    1 msk olivolja 1:-
    1 msk balsamico 1-

    Dela advokadon och mangon och skär i tunna skivor . Dela chilien och ta ur kärnorna och skiva den i så tunna skivor du kan.
    Blanda och häll på balsamicon.
    Linda baconet runt musslorna och stek dom ca. 3 minuter på varje sida. Salta och peppra. Dra av pannan och låt de ligga några minuter.

    Lägg musslorna över mangon och advokadon.
    Hur gott som helst. Har du några myntablad över så gör det susen.

  • The_mama97mia 4 januari 2013

    Förlåt mig jag skrev ingen tid i ugnen på mitt tidigare tips
    men följer ungefär detta tillvägagångssätt även om fyllningen varierar
    http://www.matklubben.se/recept/istaellet_foer_friterad_camembert__16270.html
    Istället för friterad camembert....

  • cawn 4 januari 2013

    Skrivet av TTJ den 3 jan 2013
    Vad är orientbröd,det har jag aldrig sett i min affär?

    Jag tipsar då om orientrulle! {eat}

    Köp hem orientbröd (ca 15 kr 6-pack)
    Kebabkött från frysen eller kryddad strimlad kycklingfilé (ca 50 kr)
    riven ost (ca 20kr)
    sallad, gurka, tomater, rödlök (ca 30 kr)
    Färdig kebabsås (ca 15 kr)

    Stek kebabköttet eller kycklingen. Lägg ut ett orientbröd på en plåt med bakplåtspapper och lägg en sträng med kött i mitten. Strö över lite ost och sätt in i 250 grader varm ugn. Osten ska just precis bara smälta, om brödet är inne längre blir det segt.
    Placera brödet på en tallrik med aluminiumfolie på och lägg på grönsaker och ringla över sås. Vik långsidorna omlott och vira foliet runtom.

    Smakar som pizzerians kebabrulle men såååå mycket godare och billigare!!! (Y)

    Kostnaden blir ca 130 kr eller billigare beroende på grönsakssäsong och om man har en ostbit i kylen kan man ju riva ur den samt att göra en egen kebabsås. Tzatziki är också supergott till.

    En riktig snabbfavorit, då köttet steks direkt från frysen medan man hackar lite grönsaker så har man maten på bordet efter ca 15 min! :DD

  • TTJ 4 januari 2013

    Orientbröd hittar man i affärens bröddisk. Det är stora tunna bröd nästan som tortilliabröd men liknar mer en gräddad pizzabotten tycker jag. Om du inte hittar så tycker jag att du ska fråga efter så kanske de kan ta hem :)

  • The_mama97mia 4 januari 2013

    Orientbröd - tror Libabröd menas, på Netto här i lilla Finspång går det att köpa, är som stora runda tunna bröd.

  • Mistys 4 januari 2013

    Libabröd - både original och grovt säljs av alla Willys butiker. Bakas av ett litet lokalt bageri i Göteborg .

  • Mistys 4 januari 2013

    Santa Maria har kommit med en pizzabotten som är en blandning mellan pizza och tortilla. Återfinns på tacohyllan, förpackningen är förvillande lika vanlig tortilla tyvärr så man får läsa sig fram. Dessa är kanon att ta till. Tomatsås och valfri topping ger en snabb och supergod pizza variant på fredagkvällen.

  • elleave 5 januari 2013

    Bakad potatis:

    4 Bakpotatisar 25:-

    1 3:a Gräddfil 10:-
    1 rödlök 2:-
    1 brk stenbitsrom 25:-

    eller

    3 dl gräddfil 10:-
    1 pkt rökt skivspill 15:-
    1 äpple 5:-
    1 tsk dijonsenap 3:-

  • Erajscha 5 januari 2013

    Tunnbrödrullar 4 pers

    1 paket tunnbröd 20 kr
    8 varmkorvar 20-35 kr (beroende på sort)
    1 paket pulvermos (t.ex. fibermos) 30 kr
    1 burk räksallad 20 kr
    rostad lök 5 kr
    1 kilo morötter 7 kr
    1 ask sockerärtor 20 kr

    Koka eller stek korven. Under tiden: gör moset enligt förpackniungen men ersätt hälften av vattnet med varm mjölk, smaksätt med lite peppar och muskot.
    Skala och skär morötterna i stavar och lägg i en skål. Skölj sockerärtorna.

    Lägg på en klick mos på en tunnbrödskiva, lägg på mos, två korvar, en klick räksallad och lite rostad lök på, rulla ihop. Servera med morötterna och sockerärtorna som plock vid sidan av.

    Totalt 137 kr för fyra personer.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.