Hej farmoringer!
Tack snälla rara du, det var snabbt svarat! Jag letade själv på nätet först men hittade inget men jag vet att många här är så duktiga!
Tacksam Inger/norrbacka:D
farmoringer2 mars 2009
Hoppas det går bra. Vet att vissa förskolor häruppe gör glutenfria paltar.Men jag har inga gluten där jag jobbar så jag har aldrig behövt göra det..
LaJefa3 mars 2009
Testa med kikärtsmjöl, det brukar jag använda till det mesta när jag ska byta ut mjölet. Hur det smakar i kroppkakor har jag ingen aning om, men tror att det skulle funka bra.
anmawa3 mars 2009
Mjölet i kroppkakorna används ju bara för att dem ska hålla ihop. Jag vet inte men det kanske går med potatismjöl???
irko4 mars 2009
Tack ska ni ha för alla bra tips! Ni är så snälla och vänliga alla! Kram Inger:D
22 april 2009
Palt fri från Gluten, Laktos,Mjölkprotein,Ärt & BönfrittVetestärkelse,Sojaprotein,Ägg.
(receptet är från www.allergimat.com)
Ingredienser (2 portioner)
4 st råa potatisar
2 st kokta potatisar
1 dl vatten
salt ca 1-1½ dl glutenfri mix, valfri efter allergi.
Bovetemjöl ( så mycket att smeten får lagom konstistens)
Fläsk
Riv den råa potatisen. Riv eller mosa den kokta. Blanda rå och kokt potatis.
Tillsätt salt och vatten. Rör ned mjölmix och bovetemjöl till en ganska fast smet.
Gör 5 paltar, fyll med fläsket. Koka i lättsaltat vatten i ca 35-40 min.
Detta är ett annat recept på kroppkakor, från Leif Mannerströms kokbok husmanskost, hämtat på tasteline.
Ingredienser för 4 port.
700 gram potatis(ar), helst King Edward
1,5 dl potatismjöl
3 st äggula(or)
50 gram smör, brynt
1 tsk salt
Fyllning:
400 gram rimmat sidfläsk, stekt
1 st gul lök(ar), stor
smör, brynt
2 tsk kryddpeppar, mald
Till servering
rimmat sidfläsk, stekt
rårörda lingon
smör, brynt
1. Skala och koka potatisen. Pressa den genom en potatispress ned i en bunke och låt svalna något. Rör i potatismjöl, äggulor, smör och salt. Blanda till en smidig deg.
2. Skär fläsket till fyllningen i halvcentimeterstora bitar. Skala och skär löken i lika stora bitar. Hetta upp smöret och stek fläsk och lök gyllenbrunt. Blanda i kryddpeppar, ställ åt sidan så länge.
3. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en rymlig kastrull. Rullaut potatisdegen till en limpa och skär ca 2 cm tjocka skivor. Gör små fördjupningar i mitten och lägg i fyllning. Vik hop till bollar runt fyllningen och platta till något.
4. Knaperstek fläsket till serveringen, lägg lite smör i pannan till en början så att det inte bränner vid. Låt rinna av på hushållspapper. Häll varmt.
5. Koka kroppkakorna i omgångar, 5–6 minuter eller tills de flyter upp till ytan. Servera genast med fläsket, lingon och brynt smör.
Vi ska bjuda eleverna i skolan på Kroppkakor och jag undrar om någon har ett tips/recept på hur jag gör dom glutenfria? Tacksam för svar!
http://www.finax.com/se/display/recept-tips/glutenfritt-recept-matratter-kroppkakor.aspx
Kolla här..
Hej farmoringer!
Tack snälla rara du, det var snabbt svarat! Jag letade själv på nätet först men hittade inget men jag vet att många här är så duktiga!
Tacksam Inger/norrbacka:D
Hoppas det går bra. Vet att vissa förskolor häruppe gör glutenfria paltar.Men jag har inga gluten där jag jobbar så jag har aldrig behövt göra det..
Testa med kikärtsmjöl, det brukar jag använda till det mesta när jag ska byta ut mjölet. Hur det smakar i kroppkakor har jag ingen aning om, men tror att det skulle funka bra.
Mjölet i kroppkakorna används ju bara för att dem ska hålla ihop. Jag vet inte men det kanske går med potatismjöl???
Tack ska ni ha för alla bra tips! Ni är så snälla och vänliga alla! Kram Inger:D
Palt fri från Gluten, Laktos,Mjölkprotein,Ärt & BönfrittVetestärkelse,Sojaprotein,Ägg.
(receptet är från www.allergimat.com)
Ingredienser (2 portioner)
4 st råa potatisar
2 st kokta potatisar
1 dl vatten
salt ca 1-1½ dl glutenfri mix, valfri efter allergi.
Bovetemjöl ( så mycket att smeten får lagom konstistens)
Fläsk
Riv den råa potatisen. Riv eller mosa den kokta. Blanda rå och kokt potatis.
Tillsätt salt och vatten. Rör ned mjölmix och bovetemjöl till en ganska fast smet.
Gör 5 paltar, fyll med fläsket. Koka i lättsaltat vatten i ca 35-40 min.
Detta är ett annat recept på kroppkakor, från Leif Mannerströms kokbok husmanskost, hämtat på tasteline.
Ingredienser för 4 port.
700 gram potatis(ar), helst King Edward
1,5 dl potatismjöl
3 st äggula(or)
50 gram smör, brynt
1 tsk salt
Fyllning:
400 gram rimmat sidfläsk, stekt
1 st gul lök(ar), stor
smör, brynt
2 tsk kryddpeppar, mald
Till servering
rimmat sidfläsk, stekt
rårörda lingon
smör, brynt
1. Skala och koka potatisen. Pressa den genom en potatispress ned i en bunke och låt svalna något. Rör i potatismjöl, äggulor, smör och salt. Blanda till en smidig deg.
2. Skär fläsket till fyllningen i halvcentimeterstora bitar. Skala och skär löken i lika stora bitar. Hetta upp smöret och stek fläsk och lök gyllenbrunt. Blanda i kryddpeppar, ställ åt sidan så länge.
3. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en rymlig kastrull. Rullaut potatisdegen till en limpa och skär ca 2 cm tjocka skivor. Gör små fördjupningar i mitten och lägg i fyllning. Vik hop till bollar runt fyllningen och platta till något.
4. Knaperstek fläsket till serveringen, lägg lite smör i pannan till en början så att det inte bränner vid. Låt rinna av på hushållspapper. Häll varmt.
5. Koka kroppkakorna i omgångar, 5–6 minuter eller tills de flyter upp till ytan. Servera genast med fläsket, lingon och brynt smör.
Majsmjöl kanske också kunde vara ett alternativ.