Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

kall och lätt

  • busstina 25 september 2007

    Hej på er.
    Jag undrar om det finns någon som kan tipsa om mat som kan ätas kall och är snabb och lätt att göra och enkel till matlådan.
    Behöver detta då min fantasi tagit slut, tröttnat på sallad,
    Har inte alla gånger möjlighet att värma/laga mat.

    Tack på förhand
    Carina

  • ThomasP 25 september 2007

    Kolla på mina utflyktspannkakor du kan variera fyllning eftersmak och fantasi men den med räkor,rom,rödlök och creme fraiche tycker jag är god // Thomas

  • Jessika 26 september 2007

    Bland mina recept har jag några som jag har använt som "kall" lunch.

    * Annorlunda potatissallad - servera med kyckling, rökt fisk eller rökt kött.
    * Hawaiigryta. Ta lite mindre vätska och låt den stå kallt. Lägg grytan på ett tunnbröd/tortillabröd tillsammans med isbergssallad och rulla ihop.
    * Ädel kyckling fungerera utmärkt på samma sätt som ovan. Minska lite på vätskan även här.

    Andra förslag:
    Kall ungsbakad lax med kall kokt potatis och en gräddfilssås
    Sill, kokt kall potatis, kokt ägg, gräddfil
    De flesta grytor går att använda som fyllning i tunnbröd/tortillabröd/baguetter om man minskar vätskan.

  • 2 oktober 2007

    något jag brukar göra som är superenkelt, billigt och så gott är min kinamixblandning. så här:
    kina mix
    kassler
    kebabsås
    tina kinamixen, skär kasslern i små kuber. blanda samman alla tre ingredienserna. detta är supergott!! det är också supergott att ha i en baguette, grov.

    men annars så är ju pastasallader är super!!

    pastasallad med rökt skinka:
    Ingredienser 4 port.:

    400 g fusilli (pastaspiraler)
    200 g fetaost
    100 g svarta oliver utan kärnor
    12 körsbärstomater
    1 paprika
    200 g rökt skinka
    rucolasallat
    Dressing:
    3 msk jungfruolja
    1 msk balsamvinäger
    1/4 fint skivad rödlök
    1/2 tsk salt
    1 krm svartpeppar
    Så här gör du:
    Börja med dressingen. Häll vinäger i en skål och tillsätt kryddorna. Häll långsamt i oljan under vispning. Rör ned löken. Koka pastan i saltat vatten och häll av vattnet när den är al dente, det vill säga har lagom tuggmotstånd. Låt rinna av och häll ned i dressingen med lök. Låt svalna i rumstemperatur. Skär skinkan och paprikan i småbitar, skär fetaosten i tärningar och körsbärstomaterna i halvor. Blanda dessa ingredienser samt rucolan väl med pastan. Servera med tsatsikisås.


    Pastasallad med Barilla Basilico och bacon:
    4 port
    400 g Barilla Fusilli integralli
    1 burk(ar) Barilla Basilicosås
    0,5 dl olivolja
    0,5 dl balsamicovinäger
    1 st vitlöksklyfta(or)
    5 st lök, små sommalökar
    200 g bacon, strimlad
    200 g svarta oliver
    salt och peppar
    Tillagning:
    Finhacka vitlöken och blanda med Basilico såsen, olivoja och balsamico.
    Koka Fusilli Integrali ”al dente” enligt anvisningarna. Efter att ha hällt av vattnet låt den svalna.
    Stek baconen knaprig i en torr panna. Låt baconet svalna av på hushållspapper.
    Vänd pastan med de andra ingredienserna och smaka av med salt och peppar.

    Pastasallad med tonfisk, spenat och paprika;
    4 port
    1,1 l Kungsörnen Pastaspiraler, (400 g)
    1 st gul lök(ar)
    2 st röd paprika
    150 g färsk bladspenat, (2 påsar
    2 burk(ar) tonfisk, i olja
    salt och peppar
    Tillagning:
    Koka pastan, följ anvisning på förpackningen. Hacka löken och paprikan och fräs i olja.
    Tillsätt bladspenat och fräs ytterligare i en minut.
    Blanda i tonfisken och låt det bli riktigt varmt.
    Smaka av med salt och peppar.
    Servera med den nykokta pastan.

    Pastasallad med kyckling och curry:
    4 port
    300 g okokta pastaskruvar eller gnocchi
    1 st grillad kyckling
    2 dl matlagningsyoghurt
    1 dl lättmajonnäs
    1 msk currypulver
    1/2 dl mangochutney
    1 pkt cocktailtomater, ca 10 st
    1 dl majs
    1 röd paprika
    0,5 gurka
    0,5 rödlök
    Några blad isbergssallad
    Tillagning:
    Koka pastan enligt anvisning och kyl snabbt av i kallt rinnande vatten. Låt rinna av.
    Förbered under tiden grönsaker. Skölj dem och dela tomater, skär paprika, gurka och sallad i bitar. Hacka rödlöken.
    Ta bort skinn och ben från kycklingen och grovhacka kycklingköttet.
    Rör ihop matlagningsyoghurt, majonnäs, currypulver och chutney.
    Blanda samtliga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

    Pastasallad med basilika och mozzarella:
    4 port
    0,5 kg Barillas Fusilli
    0,5 burk(ar) Barillas Basilikasås
    250 g mozzarella, Galbani (två påsar)
    200 g salami
    1 kruka(or) rucolasallad
    1 st gul paprika
    0,5 dl olivolja
    Tillagning:
    Koka pastan i rikligt med vatten enligt anvisningen på paketet. Spola pastan därefter i kallt vatten en stund och låt den rinna av i ett durkslag.
    Blanda pastan med basilikasåsen och olivoljan.
    Strimla paprika och salami, dela ruccolan i litet mindre bitar och tärna mozzarellan.
    Blanda ihop med pastan.

    makaronifavorit:
    4-6 portioner
    400 g (ca 8 dl) Kungsörnen Makaroner Fullkorn
    2–3 paprikor, gärna i olika färger
    2 msk finhackad ättiksgurka
    1 påse/paket (ca 400 g) frysta kycklingköttbullar
    Sås:
    2–3 msk finhackade marinerade
    soltorkade tomater
    10–15 finhackade basilikablad
    2–3 dl gräddfil
    salt, svartpeppar
    Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
    Häll den i ett durkslag, skölj med kallt vatten och låt den rinna av ordentligt.
    Skär paprikan i strimlor och blanda med den kalla pastan, tillsammans med ättiksgurka.
    Servera pastasalladen tillsammans med köttbullarna och en god sås t ex tomatsås.

    Dinkelpastasallad med fetaost, oliver och lufttorkad skinka:
    4 portioner400 g (ca 10 dl) Kungsörnen Capelli Fullkorn Dinkel
    250 g Keso med fetaoliv (eller smulad fetaost blandad med crème fraiche)
    ½ knippa persilja
    8-10 st körsbärstomater
    ca 1 dl svarta oliver i olja
    50-100 g babyspenat
    svartpappar
    Till servering:
    ca 8 skivor lufttorkad skinka
    Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
    Blanda avsvalnad pasta med Keso eller fetaostblandning samt hackad persilja.
    Vänd i delade tomtater, oliver och spenat.
    Strö över nymald svartpeppar och servera salladen med tunna skivor lufttorkad skinka.

    Fusillisallad med salami och örtvinägrett:
    4 portioner400 g (ca 10 dl) Kungsörnen Fusilli Fullkorn
    2 gröna äpplen
    200 g salami
    1 knippa gräslök
    grönsallad
    Örtvinägrett:
    2 msk vitvinsvinäger
    4 msk olivolja
    2 msk vatten
    salt, svartpeppar
    1 knippa blandade färska örter,
    t ex basilika, oregano, dragon
    Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
    Häll den i ett durkslag och låt den rinna av ordentligt.
    Mixa alla ingredienser till örtvinägretten eller skaka ihop vinäger, olja och vatten.
    Hacka örterna fint och rör ner dem i vinägretten.
    Blanda med den varma pastan och förvara den svalt.
    Skär äpplena i tunna klyftor, salamin i strimlor och klipp gräslöken fint.
    Blanda i den kalla salladen, tillsammans med fina salladsblad.
    Servera gärna med ett gott brytbröd.

    Cotellisallad med räkor:
    4-6 portioner
    400 g (ca 10 dl) Kungsörnen Cotelli Fullkorn
    1 rött äpple
    2 salladslökar
    1–2 burkar (à 400 g) bönor, olika sorter
    200 g skalade färska räkor
    Vinägrett:
    2 msk äppelcidervinäger
    4 msk olivolja
    2 msk vatten
    1 tsk salladskrydda
    salt, svartpeppar
    Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
    Häll den i ett durkslag, skölj med kallt vatten och låt den rinna av ordentligt.
    Skaka ihop vinägretten och rör ner den i pastan.
    Skär äpplet i kuber och salladslök i strimlor.
    Skölj bönorna och låt dem rinna av väl. Blanda ner allt i pastan.
    Tillsätt räkor vid serveringen och servera med ett fullkornsbröd.


    Fiori med röd pesto och skinka:
    4 portioner
    400 g (ca 8 dl) Kungsörnen Fiori
    Röd pesto:
    10–12 st marinerade soltorkade tomater
    1 msk flytande honung
    ½ kruka färsk basilika
    2 tsk hackad chilifrukt
    2 vitlöksklyftor
    1 dl olivolja
    1 dl riven parmesanost
    salt, peppar
    Till servering: lufttorkad skinka
    Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
    Häll den i ett durkslag och låt den rinna av ordentligt.
    Mixa alla ingredienser utom osten i en mixer eller matberedare.
    Rör i osten och smaka av med salt och peppar.
    Blanda den ljumma pastan med den röda peston och servera skinka till.

  • mariad 7 oktober 2007

    Ja, här har du redan fått massor med tips!

    Jag vill ändå passa på att slå ett slag för bra, mättande, närande salladstillbehör!

    Bulgur
    Matvete
    Couscous
    Taboulleh
    Råris
    Linfrön

  • Aspholme 8 oktober 2007

    Kalvsylta, kokt ägg, rödbetoroch kall kokt potatis.

    Böckling, Rostbiff, Kassler, Rökt Fisk, Gravad Lax med Pitatissallad.

    Tunnbrödsrulle med rökt renstek, potatissallad, persilja, röd lökj.

    Omelett på 2 ägg med rökt skinka eller Räkor.

    Bon Apetit :)

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.