Hej Jag skulle behöva recept på lamm eftersom jag precis har köpt ell helt lamm.:)
ThomasP14 september 2007
Ungsstek låren med vitlök,färsk rosmarin inspäckat i steken
Strö salt och svart peppar utanpå ringla lite olivolja ovanpå
Kör i 175 C tills du når en temp av 65 C
Låt steken vila 5-10 min innan du skär upp den
Du kan slå in den i folie också
Jessika17 september 2007
Har inte det exakta receptet tillgängligt men för något år sedam köpte även jag ett lamm och gjorde något som kallades Full rulle med svamp och salami av (tunn)bringan.
På ett ungefär så var receptet så här.
Bena ur bringan så att den blir som en benfri "platta".
Blanda hackade örter (ex. rosmarin, timjan, persilja, oregano) med fintärnad salami, hackade champinjoner, lite ströbröd, dijonsenap och någon tsk vitt vin till en pasta.
Bred detta på bringan. Rulla ihop som en rulltårta och bind upp. Kör i ugnen på ca 175 g. Ös med buljong blandat med lite vitt vin.
Servera med pressad potatis alt. cous cous och sallad.
mariad18 september 2007
Om du har racks är det enklast att krydda dem, försteka och sen låta dem bli klara i ugnen. Det gäller i och för sig allt kött. Så behåller de sin saftighet!
roj23 september 2007
Låt bitar av lamm stekas sakta på låg värme i ugnen.Krydda innan m s&p samt timjan o ringla över olivolja.Häll i lite vatten el buljong o gärna en skvätt vitt vin när köttet fått lite färg..Efter ett tag lägger du i lökklyftor,ev.vitlök,morotsbitar och fr.a.kålrotsbitar.Du kan även lägga i potatis lite senare.
Jättegod höstmat! Lycka till!
MatAnders5 oktober 2007
Ett jättegott sätt at göra en lamstek på är att helsteka i järnfryta och brygga 1 kopp kaffe med grädde och socker som man spär på med jämna mellanrum det blir en underbart god sås.
5 oktober 2007
har några härliga recept här:
Lammfilé med örtbakade rotsaker:
ca 600 g lammytterfilé
2 tsk smör eller margarin
1 tsk salt
2 krm peppar
ÖRTBAKADE ROTSAKER:
2 morötter (ca 200 g)
1-2 palsternackor (ca 200 g)
1 bit kålrot (ca 100 g)
1 bit rotselleri (ca 100 g)
2 röda lökar
1 purjolök (ca 150 g)
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
2 krm grovmald svartpeppar
1 tsk torkad oregano
1 dl oliver
färsk oregano
Tillagning:
Sätt ugnen på 200°. Skala rotfrukterna och rödlöken och skär dem i bitar eller klyftor. Ansa purjon, skär den i långa bitar och dela dem på längden.
Lägg allt i en stor plastpåse, häll i oljan och skaka om så att allt blir inoljat. Häll det i en ugnslångpanna, gärna med ett bakplåtspapper i botten. Strö över salt och kryddor.
Baka i mitten av ugnen tills allt är nätt och jämnt mjukt, 30-35 minuter. Strö på oliver och eventuellt oreganokvistar när ca 5 minuter av stektiden återstår.
Bryn under tiden köttet runt om i fettet i en stor stekpanna. Salta och peppra och låt det eftersteka på lägre värme tills innertemperaturen är 55-60°. Det tar 6-8 minuter.
Servera köttet i skivor med rotsakerna och valfritt tillbehör.
Små läckra lammspett:
500 g ytterlammfilé
Marinad:
3/4 dl olivolja
saft av 1 citron
2 tsk soja
2 pressade vitlöksklyftor
1/2-1 finhackad chili
1 msk oregano
salt, peppar
grillspett
Ugn: 200°
Rör samman alla ingredienserna till såsen och ställ den kallt tills den ska serveras.
Skär köttet i bitar, ca 2x2 cm. Blanda samman alla ingredienserna till marinaden. Lägg köttet i dubbla plastpåsar. Häll i marinaden och knyt till. Lägg påsen i kylen minst 2 timmar, gärna över natten.
Trä upp köttet på vattenlagda grillspett. Bryn dem hastigt i lite matfett. Krydda med salt och peppar. Lägg spetten i eldfast form.
Efterstek spetten ca 5 minuter mitt i ugnen eller tills köttet är genomstekt.
Lammgryta från Orienten:
4 port
500 g benfritt lammkött
1 röd paprika
1 squash
1 gul lök
4 msk rödvinsvinäger
3 msk socker
2 dl buljong
2 msk soja
1 tsk salt
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk malen kardemumma
1 tsk paprikapulver
2 krm kanel
1 1/2 tsk potatismjöl + vatten
Skär köttet i tunna strimlor. Kärna ur och skär paprikan i tunna bitar. Skiva squashen. Skala och skiva löken tunt.
Koka upp vinäger, socker, buljong och soja.
Lägg i köttet i omgångar och låt det koka några minuter.
Rör ner salt, kryddor och grönsakerna. Låt grytan koka ca 5–10 minuter.
Rör ut potatismjölet med lite vatten. Rör ner det i grytan och låt den koka upp på nytt. Smaka av. Serveras gärna till ris.
Dillkött:
4 port
ca 1 kg lammkött av bringa, bog, rygg eller bröst
2 l vatten
1 msk salt
1/2 tsk vitpepparkorn
3 kryddnejlikor
Sås:
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
4 dl buljong (kokspad)
1-2 äggulor + 1/2 dl grädde
1 msk pressad citron
1-2 krm socker
3 msk hackad dill
Koka upp vattnet med salt. Lägg köttet trångt i en kastrull och häll det kokande vattnet över. Lägg i kryddor och lök. Koka ca 1-1 1/2 timme. Ta grytan från värmen och låt det stå ca 20 minuter med locket på.
Ta upp köttet, ta bort ben och ev senor. Skär det i så jämna bitar som möjligt. Håll det varmt.
Smält fettet, rör i mjölet och späd med buljong. Sjud såsen ca 5 minuter. Ta den från värmen.
Vispa ner gulorna blandade med grädden. Smaksätt med citron, socker och dill. Sjud upp under vispning. OBS! Såsen får inte koka nu.
Häll såsen över köttet i karotten.
Servera dillköttet med kokt potatis eller ris. Grönsaker är också gott till.
Örtfylld lammstek:
4-6 port
1 1/2 kg lammstek, benfri
2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar, nymald
2 msk smör
Fyllning:
1 citron, rivet skal
1/2 dl persilja, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk färsk timjan, repad och hackad
2 tsk färsk rosmarin, hackade barr eller färsk mynta
Ugn: 175º
Skär lammsteken till en tjock platta med en vass kniv.
Strö över salt och peppar. Blanda citronskal, persilja, vitlök, timjan och rosmarin till fyllningen och strö det över köttet.
Rulla samman köttet åt samma riktning som du skar upp det och bind samman med bomullsgarn.
Bryn steken runt om i en stekpanna. Stick i en stektermometer och fortsätt stekningen i ugnen tills köttets innertemperatur är 75º. Låt steken vila 15 minuter. Ta bort bindgarnet och skärs upp steken i skivor.
Lammfärsbiffar:
2 port
2 msk ströbröd
3/4 dl mjölk
300 g lammfärs
1 ägg
1 tsk timjan
1 vitlöksklyfta, riven
3 krm salt
2 krm svartpeppar, nymald
Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Låt blandningen svälla 10 minuter.
Tillsätt färs, ägg, timjan, vitlök, salt och peppar. Arbeta ihop till en smidig färs och forma sedan 4 biffar. Lägg dem på ett smörpapper.
Stek biffarna i matfett i en stekpanna, ca 3 minuter per sida på medelvarm platta.
Färsfyllda paprikor:
4 port.
2 gröna paprikor
250 g (lamm)färs
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl vatten + 1 msk ströbröd
3/4 tsk spiskummin
1/2 dl riven ost
Dela paprikorna i halvor och avlägsna kärnorna. Förväll halvorna 3 minuter i kokande vatten.
Rör samman färsen med salt, peppar, vatten, ströbröd och spiskummin. Fördela färsen i halvorna och strö på ost.
Sätt paprikorna i en ugnssäker form. Stek dem i 200 grader ungefär 25 minuter.
Lammpytt:
800 g lammfilé, skuren i bitar
2 rödlökar, grovhackade
Ca 8 potatisar, skalade och tärnade
Salt och nymald svartpeppar
olivolja och smör att steka i
4 stekta ägg
Stek den grovhackade löken mjuk i panna med smör och olja. Sätt åt sidan. Råstek potatisen tills den är gyllenbrun och mjuk. Sätt även den åt sidan.
Hetta upp pannan, tillsätt ytterligare olivolja och lite smör. Stek lammkuberna, lite i taget, snabbt så att de blir brynt på ytan men inte genomstekta.
Blanda alla ingredienserna. Servera till de stekta äggen.
Lammköttbullar i currysås:
3-4 portioner
Köttbullarna:
500 g lammfärs
1 ägg
3-4 msk ströbröd
1 lök
1 klyfta vitlök
salt
3-4 msk färsk koriander
mald koriander
mald chili
mald spiskummin
mald gurkmeja
1 tsk socker
Hacka lök, vitlök och färsk koriander. Vispa upp ägget, och blanda med ströbrödet. Blanda ner alla andra ingredienser - kryddor efter tycke och smak. Rulla till små fina köttbullar och lägg åt sidan.
Sås:
1 stor lök
2 klyftor vitlök
matolja
400 ml kokosmjölk
3-4 msk gul currypasta
vatten
Kör lök och vitlök en i matberedare tills det är mosigt. Fräs i lite matolja i 10 minuter på svag värme. Tillsätt currypastan och höj värmen. Fräs ett par minuter, och häll sedan på kokosmjölk. Späd med lite vatten, och koka ca 10 minuter. Lägg försiktigt ner köttbullarna, och rör inte om förrän de har fått lite färg. Späd ev. med mer vatten om det behövs för att täcka dem, och koka i ca 10 minuter.
Servera med ris.
6 oktober 2007
lammlasagne
4 port
500 g lammfärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 röda paprikor
1 zucchini
2 msk olja
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
4 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
1 köttbuljongtärning
salt och peppar
Sås:
6 msk matfett
6 msk vetemjöl
1 l mjölk
salt och peppar
9 lasagneplattor
2 dl riven parmesanost
1. Sätt ugnen på 175ºC.
2.Skala och hacka lök och vitlök. Skölj och hacka paprikorna och zucchini. Fräs lammfärs, lök och vitlök i oljan i en stekpanna. Krydda med timjan och rosmarin. Låt grönsakerna fräsa med i färsen tillsammans med tomatpurén. Tillsätt krossade tomater och buljongtärning låt det koka ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
3.Smält matfettet och rör ner mjölet. Späd med mjölken under vispning. Låt såsen koka ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
4.Varva sås, lasagneplattor och köttfärsröran i en ugnssäker form. Avsluta med sås och ost.
5.Sätt in lasagnen mitt i ugnen ca 40 minuter.
Elise9 oktober 2007
Tack så jätte mycket för alla underbara recept. :)
Hej Jag skulle behöva recept på lamm eftersom jag precis har köpt ell helt lamm.:)
Ungsstek låren med vitlök,färsk rosmarin inspäckat i steken
Strö salt och svart peppar utanpå ringla lite olivolja ovanpå
Kör i 175 C tills du når en temp av 65 C
Låt steken vila 5-10 min innan du skär upp den
Du kan slå in den i folie också
Har inte det exakta receptet tillgängligt men för något år sedam köpte även jag ett lamm och gjorde något som kallades Full rulle med svamp och salami av (tunn)bringan.
På ett ungefär så var receptet så här.
Bena ur bringan så att den blir som en benfri "platta".
Blanda hackade örter (ex. rosmarin, timjan, persilja, oregano) med fintärnad salami, hackade champinjoner, lite ströbröd, dijonsenap och någon tsk vitt vin till en pasta.
Bred detta på bringan. Rulla ihop som en rulltårta och bind upp. Kör i ugnen på ca 175 g. Ös med buljong blandat med lite vitt vin.
Servera med pressad potatis alt. cous cous och sallad.
Om du har racks är det enklast att krydda dem, försteka och sen låta dem bli klara i ugnen. Det gäller i och för sig allt kött. Så behåller de sin saftighet!
Låt bitar av lamm stekas sakta på låg värme i ugnen.Krydda innan m s&p samt timjan o ringla över olivolja.Häll i lite vatten el buljong o gärna en skvätt vitt vin när köttet fått lite färg..Efter ett tag lägger du i lökklyftor,ev.vitlök,morotsbitar och fr.a.kålrotsbitar.Du kan även lägga i potatis lite senare.
Jättegod höstmat! Lycka till!
Ett jättegott sätt at göra en lamstek på är att helsteka i järnfryta och brygga 1 kopp kaffe med grädde och socker som man spär på med jämna mellanrum det blir en underbart god sås.
har några härliga recept här:
Lammfilé med örtbakade rotsaker:
ca 600 g lammytterfilé
2 tsk smör eller margarin
1 tsk salt
2 krm peppar
ÖRTBAKADE ROTSAKER:
2 morötter (ca 200 g)
1-2 palsternackor (ca 200 g)
1 bit kålrot (ca 100 g)
1 bit rotselleri (ca 100 g)
2 röda lökar
1 purjolök (ca 150 g)
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
2 krm grovmald svartpeppar
1 tsk torkad oregano
1 dl oliver
färsk oregano
Tillagning:
Sätt ugnen på 200°. Skala rotfrukterna och rödlöken och skär dem i bitar eller klyftor. Ansa purjon, skär den i långa bitar och dela dem på längden.
Lägg allt i en stor plastpåse, häll i oljan och skaka om så att allt blir inoljat. Häll det i en ugnslångpanna, gärna med ett bakplåtspapper i botten. Strö över salt och kryddor.
Baka i mitten av ugnen tills allt är nätt och jämnt mjukt, 30-35 minuter. Strö på oliver och eventuellt oreganokvistar när ca 5 minuter av stektiden återstår.
Bryn under tiden köttet runt om i fettet i en stor stekpanna. Salta och peppra och låt det eftersteka på lägre värme tills innertemperaturen är 55-60°. Det tar 6-8 minuter.
Servera köttet i skivor med rotsakerna och valfritt tillbehör.
Små läckra lammspett:
500 g ytterlammfilé
Marinad:
3/4 dl olivolja
saft av 1 citron
2 tsk soja
2 pressade vitlöksklyftor
1/2-1 finhackad chili
1 msk oregano
salt, peppar
grillspett
Ugn: 200°
Rör samman alla ingredienserna till såsen och ställ den kallt tills den ska serveras.
Skär köttet i bitar, ca 2x2 cm. Blanda samman alla ingredienserna till marinaden. Lägg köttet i dubbla plastpåsar. Häll i marinaden och knyt till. Lägg påsen i kylen minst 2 timmar, gärna över natten.
Trä upp köttet på vattenlagda grillspett. Bryn dem hastigt i lite matfett. Krydda med salt och peppar. Lägg spetten i eldfast form.
Efterstek spetten ca 5 minuter mitt i ugnen eller tills köttet är genomstekt.
Lammgryta från Orienten:
4 port
500 g benfritt lammkött
1 röd paprika
1 squash
1 gul lök
4 msk rödvinsvinäger
3 msk socker
2 dl buljong
2 msk soja
1 tsk salt
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk malen kardemumma
1 tsk paprikapulver
2 krm kanel
1 1/2 tsk potatismjöl + vatten
Skär köttet i tunna strimlor. Kärna ur och skär paprikan i tunna bitar. Skiva squashen. Skala och skiva löken tunt.
Koka upp vinäger, socker, buljong och soja.
Lägg i köttet i omgångar och låt det koka några minuter.
Rör ner salt, kryddor och grönsakerna. Låt grytan koka ca 5–10 minuter.
Rör ut potatismjölet med lite vatten. Rör ner det i grytan och låt den koka upp på nytt. Smaka av. Serveras gärna till ris.
Dillkött:
4 port
ca 1 kg lammkött av bringa, bog, rygg eller bröst
2 l vatten
1 msk salt
1/2 tsk vitpepparkorn
3 kryddnejlikor
Sås:
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
4 dl buljong (kokspad)
1-2 äggulor + 1/2 dl grädde
1 msk pressad citron
1-2 krm socker
3 msk hackad dill
Koka upp vattnet med salt. Lägg köttet trångt i en kastrull och häll det kokande vattnet över. Lägg i kryddor och lök. Koka ca 1-1 1/2 timme. Ta grytan från värmen och låt det stå ca 20 minuter med locket på.
Ta upp köttet, ta bort ben och ev senor. Skär det i så jämna bitar som möjligt. Håll det varmt.
Smält fettet, rör i mjölet och späd med buljong. Sjud såsen ca 5 minuter. Ta den från värmen.
Vispa ner gulorna blandade med grädden. Smaksätt med citron, socker och dill. Sjud upp under vispning. OBS! Såsen får inte koka nu.
Häll såsen över köttet i karotten.
Servera dillköttet med kokt potatis eller ris. Grönsaker är också gott till.
Örtfylld lammstek:
4-6 port
1 1/2 kg lammstek, benfri
2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar, nymald
2 msk smör
Fyllning:
1 citron, rivet skal
1/2 dl persilja, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk färsk timjan, repad och hackad
2 tsk färsk rosmarin, hackade barr eller färsk mynta
Ugn: 175º
Skär lammsteken till en tjock platta med en vass kniv.
Strö över salt och peppar. Blanda citronskal, persilja, vitlök, timjan och rosmarin till fyllningen och strö det över köttet.
Rulla samman köttet åt samma riktning som du skar upp det och bind samman med bomullsgarn.
Bryn steken runt om i en stekpanna. Stick i en stektermometer och fortsätt stekningen i ugnen tills köttets innertemperatur är 75º. Låt steken vila 15 minuter. Ta bort bindgarnet och skärs upp steken i skivor.
Lammfärsbiffar:
2 port
2 msk ströbröd
3/4 dl mjölk
300 g lammfärs
1 ägg
1 tsk timjan
1 vitlöksklyfta, riven
3 krm salt
2 krm svartpeppar, nymald
Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Låt blandningen svälla 10 minuter.
Tillsätt färs, ägg, timjan, vitlök, salt och peppar. Arbeta ihop till en smidig färs och forma sedan 4 biffar. Lägg dem på ett smörpapper.
Stek biffarna i matfett i en stekpanna, ca 3 minuter per sida på medelvarm platta.
Färsfyllda paprikor:
4 port.
2 gröna paprikor
250 g (lamm)färs
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl vatten + 1 msk ströbröd
3/4 tsk spiskummin
1/2 dl riven ost
Dela paprikorna i halvor och avlägsna kärnorna. Förväll halvorna 3 minuter i kokande vatten.
Rör samman färsen med salt, peppar, vatten, ströbröd och spiskummin. Fördela färsen i halvorna och strö på ost.
Sätt paprikorna i en ugnssäker form. Stek dem i 200 grader ungefär 25 minuter.
Lammpytt:
800 g lammfilé, skuren i bitar
2 rödlökar, grovhackade
Ca 8 potatisar, skalade och tärnade
Salt och nymald svartpeppar
olivolja och smör att steka i
4 stekta ägg
Stek den grovhackade löken mjuk i panna med smör och olja. Sätt åt sidan. Råstek potatisen tills den är gyllenbrun och mjuk. Sätt även den åt sidan.
Hetta upp pannan, tillsätt ytterligare olivolja och lite smör. Stek lammkuberna, lite i taget, snabbt så att de blir brynt på ytan men inte genomstekta.
Blanda alla ingredienserna. Servera till de stekta äggen.
Lammköttbullar i currysås:
3-4 portioner
Köttbullarna:
500 g lammfärs
1 ägg
3-4 msk ströbröd
1 lök
1 klyfta vitlök
salt
3-4 msk färsk koriander
mald koriander
mald chili
mald spiskummin
mald gurkmeja
1 tsk socker
Hacka lök, vitlök och färsk koriander. Vispa upp ägget, och blanda med ströbrödet. Blanda ner alla andra ingredienser - kryddor efter tycke och smak. Rulla till små fina köttbullar och lägg åt sidan.
Sås:
1 stor lök
2 klyftor vitlök
matolja
400 ml kokosmjölk
3-4 msk gul currypasta
vatten
Kör lök och vitlök en i matberedare tills det är mosigt. Fräs i lite matolja i 10 minuter på svag värme. Tillsätt currypastan och höj värmen. Fräs ett par minuter, och häll sedan på kokosmjölk. Späd med lite vatten, och koka ca 10 minuter. Lägg försiktigt ner köttbullarna, och rör inte om förrän de har fått lite färg. Späd ev. med mer vatten om det behövs för att täcka dem, och koka i ca 10 minuter.
Servera med ris.
lammlasagne
4 port
500 g lammfärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 röda paprikor
1 zucchini
2 msk olja
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
4 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
1 köttbuljongtärning
salt och peppar
Sås:
6 msk matfett
6 msk vetemjöl
1 l mjölk
salt och peppar
9 lasagneplattor
2 dl riven parmesanost
1. Sätt ugnen på 175ºC.
2.Skala och hacka lök och vitlök. Skölj och hacka paprikorna och zucchini. Fräs lammfärs, lök och vitlök i oljan i en stekpanna. Krydda med timjan och rosmarin. Låt grönsakerna fräsa med i färsen tillsammans med tomatpurén. Tillsätt krossade tomater och buljongtärning låt det koka ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
3.Smält matfettet och rör ner mjölet. Späd med mjölken under vispning. Låt såsen koka ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
4.Varva sås, lasagneplattor och köttfärsröran i en ugnssäker form. Avsluta med sås och ost.
5.Sätt in lasagnen mitt i ugnen ca 40 minuter.
Tack så jätte mycket för alla underbara recept. :)