Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lamm

  • Elise 14 september 2007

    Hej Jag skulle behöva recept på lamm eftersom jag precis har köpt ell helt lamm.:)

  • ThomasP 14 september 2007

    Ungsstek låren med vitlök,färsk rosmarin inspäckat i steken
    Strö salt och svart peppar utanpå ringla lite olivolja ovanpå
    Kör i 175 C tills du når en temp av 65 C
    Låt steken vila 5-10 min innan du skär upp den
    Du kan slå in den i folie också

  • Jessika 17 september 2007

    Har inte det exakta receptet tillgängligt men för något år sedam köpte även jag ett lamm och gjorde något som kallades Full rulle med svamp och salami av (tunn)bringan.

    På ett ungefär så var receptet så här.

    Bena ur bringan så att den blir som en benfri "platta".

    Blanda hackade örter (ex. rosmarin, timjan, persilja, oregano) med fintärnad salami, hackade champinjoner, lite ströbröd, dijonsenap och någon tsk vitt vin till en pasta.

    Bred detta på bringan. Rulla ihop som en rulltårta och bind upp. Kör i ugnen på ca 175 g. Ös med buljong blandat med lite vitt vin.

    Servera med pressad potatis alt. cous cous och sallad.

  • mariad 18 september 2007

    Om du har racks är det enklast att krydda dem, försteka och sen låta dem bli klara i ugnen. Det gäller i och för sig allt kött. Så behåller de sin saftighet!

  • roj 23 september 2007

    Låt bitar av lamm stekas sakta på låg värme i ugnen.Krydda innan m s&p samt timjan o ringla över olivolja.Häll i lite vatten el buljong o gärna en skvätt vitt vin när köttet fått lite färg..Efter ett tag lägger du i lökklyftor,ev.vitlök,morotsbitar och fr.a.kålrotsbitar.Du kan även lägga i potatis lite senare.
    Jättegod höstmat! Lycka till!

  • MatAnders 5 oktober 2007

    Ett jättegott sätt at göra en lamstek på är att helsteka i järnfryta och brygga 1 kopp kaffe med grädde och socker som man spär på med jämna mellanrum det blir en underbart god sås.

  • 5 oktober 2007

    har några härliga recept här:

    Lammfilé med örtbakade rotsaker:
    ca 600 g lammytterfilé
    2 tsk smör eller margarin
    1 tsk salt
    2 krm peppar
    ÖRTBAKADE ROTSAKER:
    2 morötter (ca 200 g)
    1-2 palsternackor (ca 200 g)
    1 bit kålrot (ca 100 g)
    1 bit rotselleri (ca 100 g)
    2 röda lökar
    1 purjolök (ca 150 g)
    1 msk olivolja
    1 tsk flingsalt
    2 krm grovmald svartpeppar
    1 tsk torkad oregano
    1 dl oliver
    färsk oregano
    Tillagning:
    Sätt ugnen på 200°. Skala rotfrukterna och rödlöken och skär dem i bitar eller klyftor. Ansa purjon, skär den i långa bitar och dela dem på längden.
    Lägg allt i en stor plastpåse, häll i oljan och skaka om så att allt blir inoljat. Häll det i en ugnslångpanna, gärna med ett bakplåtspapper i botten. Strö över salt och kryddor.
    Baka i mitten av ugnen tills allt är nätt och jämnt mjukt, 30-35 minuter. Strö på oliver och eventuellt oreganokvistar när ca 5 minuter av stektiden återstår.
    Bryn under tiden köttet runt om i fettet i en stor stekpanna. Salta och peppra och låt det eftersteka på lägre värme tills innertemperaturen är 55-60°. Det tar 6-8 minuter.
    Servera köttet i skivor med rotsakerna och valfritt tillbehör.



    Små läckra lammspett:
    500 g ytterlammfilé
    Marinad:
    3/4 dl olivolja
    saft av 1 citron
    2 tsk soja
    2 pressade vitlöksklyftor
    1/2-1 finhackad chili
    1 msk oregano
    salt, peppar
    grillspett
    Ugn: 200°
    Rör samman alla ingredienserna till såsen och ställ den kallt tills den ska serveras.
    Skär köttet i bitar, ca 2x2 cm. Blanda samman alla ingredienserna till marinaden. Lägg köttet i dubbla plastpåsar. Häll i marinaden och knyt till. Lägg påsen i kylen minst 2 timmar, gärna över natten.
    Trä upp köttet på vattenlagda grillspett. Bryn dem hastigt i lite matfett. Krydda med salt och peppar. Lägg spetten i eldfast form.
    Efterstek spetten ca 5 minuter mitt i ugnen eller tills köttet är genomstekt.


    Lammgryta från Orienten:
    4 port
    500 g benfritt lammkött
    1 röd paprika
    1 squash
    1 gul lök
    4 msk rödvinsvinäger
    3 msk socker
    2 dl buljong
    2 msk soja
    1 tsk salt
    1/2 tsk grovmalen svartpeppar
    1 tsk malen kardemumma
    1 tsk paprikapulver
    2 krm kanel
    1 1/2 tsk potatismjöl + vatten
    Skär köttet i tunna strimlor. Kärna ur och skär paprikan i tunna bitar. Skiva squashen. Skala och skiva löken tunt.
    Koka upp vinäger, socker, buljong och soja.
    Lägg i köttet i omgångar och låt det koka några minuter.
    Rör ner salt, kryddor och grönsakerna. Låt grytan koka ca 5–10 minuter.
    Rör ut potatismjölet med lite vatten. Rör ner det i grytan och låt den koka upp på nytt. Smaka av. Serveras gärna till ris.


    Dillkött:
    4 port
    ca 1 kg lammkött av bringa, bog, rygg eller bröst
    2 l vatten
    1 msk salt
    1/2 tsk vitpepparkorn
    3 kryddnejlikor
    Sås:
    2 msk smör eller margarin
    2 msk vetemjöl
    4 dl buljong (kokspad)
    1-2 äggulor + 1/2 dl grädde
    1 msk pressad citron
    1-2 krm socker
    3 msk hackad dill
    Koka upp vattnet med salt. Lägg köttet trångt i en kastrull och häll det kokande vattnet över. Lägg i kryddor och lök. Koka ca 1-1 1/2 timme. Ta grytan från värmen och låt det stå ca 20 minuter med locket på.
    Ta upp köttet, ta bort ben och ev senor. Skär det i så jämna bitar som möjligt. Håll det varmt.
    Smält fettet, rör i mjölet och späd med buljong. Sjud såsen ca 5 minuter. Ta den från värmen.
    Vispa ner gulorna blandade med grädden. Smaksätt med citron, socker och dill. Sjud upp under vispning. OBS! Såsen får inte koka nu.
    Häll såsen över köttet i karotten.
    Servera dillköttet med kokt potatis eller ris. Grönsaker är också gott till.


    Örtfylld lammstek:
    4-6 port
    1 1/2 kg lammstek, benfri
    2 tsk salt
    1/2 tsk svartpeppar, nymald
    2 msk smör
    Fyllning:
    1 citron, rivet skal
    1/2 dl persilja, hackad
    2 vitlöksklyftor, finhackade
    2 msk färsk timjan, repad och hackad
    2 tsk färsk rosmarin, hackade barr eller färsk mynta
    Ugn: 175º
    Skär lammsteken till en tjock platta med en vass kniv.
    Strö över salt och peppar. Blanda citronskal, persilja, vitlök, timjan och rosmarin till fyllningen och strö det över köttet.
    Rulla samman köttet åt samma riktning som du skar upp det och bind samman med bomullsgarn.
    Bryn steken runt om i en stekpanna. Stick i en stektermometer och fortsätt stekningen i ugnen tills köttets innertemperatur är 75º. Låt steken vila 15 minuter. Ta bort bindgarnet och skärs upp steken i skivor.


    Lammfärsbiffar:
    2 port
    2 msk ströbröd
    3/4 dl mjölk
    300 g lammfärs
    1 ägg
    1 tsk timjan
    1 vitlöksklyfta, riven
    3 krm salt
    2 krm svartpeppar, nymald
    Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Låt blandningen svälla 10 minuter.
    Tillsätt färs, ägg, timjan, vitlök, salt och peppar. Arbeta ihop till en smidig färs och forma sedan 4 biffar. Lägg dem på ett smörpapper.
    Stek biffarna i matfett i en stekpanna, ca 3 minuter per sida på medelvarm platta.


    Färsfyllda paprikor:
    4 port.
    2 gröna paprikor
    250 g (lamm)färs
    1/2 tsk salt
    1 krm svartpeppar
    1 dl vatten + 1 msk ströbröd
    3/4 tsk spiskummin
    1/2 dl riven ost
    Dela paprikorna i halvor och avlägsna kärnorna. Förväll halvorna 3 minuter i kokande vatten.
    Rör samman färsen med salt, peppar, vatten, ströbröd och spiskummin. Fördela färsen i halvorna och strö på ost.
    Sätt paprikorna i en ugnssäker form. Stek dem i 200 grader ungefär 25 minuter.


    Lammpytt:
    800 g lammfilé, skuren i bitar
    2 rödlökar, grovhackade
    Ca 8 potatisar, skalade och tärnade
    Salt och nymald svartpeppar
    olivolja och smör att steka i
    4 stekta ägg
    Stek den grovhackade löken mjuk i panna med smör och olja. Sätt åt sidan. Råstek potatisen tills den är gyllenbrun och mjuk. Sätt även den åt sidan.
    Hetta upp pannan, tillsätt ytterligare olivolja och lite smör. Stek lammkuberna, lite i taget, snabbt så att de blir brynt på ytan men inte genomstekta.
    Blanda alla ingredienserna. Servera till de stekta äggen.


    Lammköttbullar i currysås:
    3-4 portioner
    Köttbullarna:
    500 g lammfärs
    1 ägg
    3-4 msk ströbröd
    1 lök
    1 klyfta vitlök
    salt
    3-4 msk färsk koriander
    mald koriander
    mald chili
    mald spiskummin
    mald gurkmeja
    1 tsk socker
    Hacka lök, vitlök och färsk koriander. Vispa upp ägget, och blanda med ströbrödet. Blanda ner alla andra ingredienser - kryddor efter tycke och smak. Rulla till små fina köttbullar och lägg åt sidan.
    Sås:
    1 stor lök
    2 klyftor vitlök
    matolja
    400 ml kokosmjölk
    3-4 msk gul currypasta
    vatten
    Kör lök och vitlök en i matberedare tills det är mosigt. Fräs i lite matolja i 10 minuter på svag värme. Tillsätt currypastan och höj värmen. Fräs ett par minuter, och häll sedan på kokosmjölk. Späd med lite vatten, och koka ca 10 minuter. Lägg försiktigt ner köttbullarna, och rör inte om förrän de har fått lite färg. Späd ev. med mer vatten om det behövs för att täcka dem, och koka i ca 10 minuter.
    Servera med ris.

  • 6 oktober 2007

    lammlasagne
    4 port
    500 g lammfärs
    2 gula lökar
    2 vitlöksklyftor
    2 röda paprikor
    1 zucchini
    2 msk olja
    1 tsk timjan
    1 tsk rosmarin
    4 msk tomatpuré
    500 g krossade tomater
    1 köttbuljongtärning
    salt och peppar
    Sås:
    6 msk matfett
    6 msk vetemjöl
    1 l mjölk
    salt och peppar
    9 lasagneplattor
    2 dl riven parmesanost


    1. Sätt ugnen på 175ºC.
    2.Skala och hacka lök och vitlök. Skölj och hacka paprikorna och zucchini. Fräs lammfärs, lök och vitlök i oljan i en stekpanna. Krydda med timjan och rosmarin. Låt grönsakerna fräsa med i färsen tillsammans med tomatpurén. Tillsätt krossade tomater och buljongtärning låt det koka ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
    3.Smält matfettet och rör ner mjölet. Späd med mjölken under vispning. Låt såsen koka ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
    4.Varva sås, lasagneplattor och köttfärsröran i en ugnssäker form. Avsluta med sås och ost.
    5.Sätt in lasagnen mitt i ugnen ca 40 minuter.

  • Elise 9 oktober 2007

    Tack så jätte mycket för alla underbara recept. :)

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.