Köpte ryggbiff på extrapris så det är sådant jag ite lagar så ofta. Det är gott att steka som det är men tänkte höra om ni har några tips? Just nu lutar det åt potatis och morot i ugn och Lithells kebabsås till(H) inte det allra roligaste.....
evaldo17 januari 2008
Helstekt ryggbiff med rödvinssås
En festlig huvudrätt till helgens middag.
Det här behövs till 4 port:
ca 1 kg ryggbiff
2 msk smör
salt, svartpeppar
Sås:
3 schalottenlökar,
hackade
3 vitlöksklyftor, krossade
2 + 2 msk smör
1/2 dl strösocker
4 dl rött vin
1/2 dl kalvfond, konc
2 dl vatten
salt, svartpeppar
ev maizena mörk redning
Ugn: 125º
Gör så här:
1. Putsa köttet och torka av det. Bryn ryggbiffen runt om i smör i en stekpanna. Salta och peppra köttet under tiden.
2. Lägg över steken i en ugnssäker form och stek klart steken i nedre delen av ugnen vid 125º, tills innertemperaturen i köttet är ca 65º, då är köttet rosa.
3. Låt köttet vila 10 minuter, innan det skärs upp i drygt 1/2 cm tjocka skivor.
4. Fräs lök och vitlök till såsen i 2 msk smör i en kastrull tills löken är genomskinlig. Tillsätt strösocker, rött vin, kalvfond och vatten. Låt det koka tills ca 4 dl återstår i kastrullen. Sila bort löken och tryck ur all vätska ur den genom en finmaskig sil.
5. Koka upp såsen strax före serveringen och rör ner 2 msk rumstempererat smör. Smaka av med salt och peppar. Om du tycker att såsen är tunn kan du reda den med mörk redning. Servera köttskivorna med sås, gratinerade potatisbakelser samt gärna kokt broccoli och blomkål.
MammaModesty17 januari 2008
jag hade stekt den med salt och ganska mycket svartpeppar... serverat med murkelsås/alt annan svamp och hasselbackspotatis (hmm.. detta om den var skivad... ) annars hade jag gjort en stek i gjutjärnsgrytan med vin och lök och timjan men fortfarande samma potatis... kanske dock en vin sås efter som det är vin i skyn
ikah17 januari 2008
Stroganoff, hackade biffar, pepparbiff, grytor
Okänd17 januari 2008
Tillaga i stekpåse med morötter och lök.Servera med potatisgratäng eller potatismos.Behövs ingen sås,bara sky.
Köpte ryggbiff på extrapris så det är sådant jag ite lagar så ofta. Det är gott att steka som det är men tänkte höra om ni har några tips? Just nu lutar det åt potatis och morot i ugn och Lithells kebabsås till(H) inte det allra roligaste.....
Helstekt ryggbiff med rödvinssås
En festlig huvudrätt till helgens middag.
Det här behövs till 4 port:
ca 1 kg ryggbiff
2 msk smör
salt, svartpeppar
Sås:
3 schalottenlökar,
hackade
3 vitlöksklyftor, krossade
2 + 2 msk smör
1/2 dl strösocker
4 dl rött vin
1/2 dl kalvfond, konc
2 dl vatten
salt, svartpeppar
ev maizena mörk redning
Ugn: 125º
Gör så här:
1. Putsa köttet och torka av det. Bryn ryggbiffen runt om i smör i en stekpanna. Salta och peppra köttet under tiden.
2. Lägg över steken i en ugnssäker form och stek klart steken i nedre delen av ugnen vid 125º, tills innertemperaturen i köttet är ca 65º, då är köttet rosa.
3. Låt köttet vila 10 minuter, innan det skärs upp i drygt 1/2 cm tjocka skivor.
4. Fräs lök och vitlök till såsen i 2 msk smör i en kastrull tills löken är genomskinlig. Tillsätt strösocker, rött vin, kalvfond och vatten. Låt det koka tills ca 4 dl återstår i kastrullen. Sila bort löken och tryck ur all vätska ur den genom en finmaskig sil.
5. Koka upp såsen strax före serveringen och rör ner 2 msk rumstempererat smör. Smaka av med salt och peppar. Om du tycker att såsen är tunn kan du reda den med mörk redning. Servera köttskivorna med sås, gratinerade potatisbakelser samt gärna kokt broccoli och blomkål.
jag hade stekt den med salt och ganska mycket svartpeppar... serverat med murkelsås/alt annan svamp och hasselbackspotatis (hmm.. detta om den var skivad... ) annars hade jag gjort en stek i gjutjärnsgrytan med vin och lök och timjan men fortfarande samma potatis... kanske dock en vin sås efter som det är vin i skyn
Stroganoff, hackade biffar, pepparbiff, grytor
Tillaga i stekpåse med morötter och lök.Servera med potatisgratäng eller potatismos.Behövs ingen sås,bara sky.