Hur gör jag bäst en hel skinkstek? I ugnen eller i en gryta/kastrull?
The_mama97mia2 december 2009
Jag gillar att köra stekar i ugn, in med termometern bara.
MatAnders2 december 2009
Jag skulle föredra grytan (vätskan dunstar inte bort på samma sätt) då får du god sky till såsen :)
Gnurf2 december 2009
Jag brukar ibland skära upp just fläskstekar/karré som en kappa, fylla med en kryddpasta eller bara torrkrydda...och sedan rulla ihop som en rulltårta å binda ihop med stekgarn. Så i med en termometer och baka av i ugn. Blir mycket gott med kryddningen "inifrån" och man kan även dra på med kalkonskivor, bacon, strimlade soltorkade tomater, pressad vitlök osv i "kryddpastan". Blir lite som en hemkörd pastrami typ och livar upp den trötta gamla söndagssteken...(Y)
Gnurf2 december 2009
Måste dock erkänna att jag alldeles precis NU har buljongkokat en Picnicbog på 1,4 kg (39 kr/kg på Hemköp). Buljongen kommer att användas till en linssoppa...bogen blir till pastasås, bondomelett och pålägg för matiga mackor. Användbara rackare dessa stekar...:p
The_mama97mia2 december 2009
Jo men precis, tillagningssättet beror ju lite på hur du vill servera den sedan, jag tänkte klassisk skivad stek då passar väl ugn bra. Annars är ju både grytstek och lergryte-stek toppen.
Lenkan2 december 2009
Jag föredrar skinkstek gjord i ugnen, gillar den knapriga ytan som blir.
Jag själv brukar gnida in steken i senap sen krydda med salt, vitpeppar, svartpeppar och rosmarin, just senapen gör ytan underbar!
Mistys2 december 2009
Vi steker alltid i gryta. Krydda och stek med lökar och morötter. Buljongtärning och vatten, koka tills det är mört. Sila skyn, i med grädde. Världens godaste sås får man på det viset (Y)
redd3 december 2009
Nu lämnar jag ämnet lite men jag är inte så överförtjust i julskinka men eftersom det alltid är lockvara kostar dom ju nästan ingenting för stunden.
SÅ finns det något annat som man kan göra av skinksteken? Går det t.ex. att lägga den i kryddad marinad någon dag och göra något trevligt pålägg av den?
Helst skulle jag ju testa att röka men det känna list för ambitiöst för mig ;)
Gnurf3 december 2009
Menar du en rå skinkstek nu redd, eller en färdigsaltad färdigkokt Julskinka!?? :)
Lenkan3 december 2009
Jag kan använda julskinka som alternativ till fläsklägg när den är billigare och servera med rotmos och senap. Smaskens (Y)
redd3 december 2009
Skrivet av Gnurf den 3 dec 2009
Menar du en rå skinkstek nu redd, eller en färdigsaltad färdigkokt Julskinka!?? :)
Det som finns i butikerna. Så både och.
Gnurf3 december 2009
Ja men då måste mitt svar bli ett rungande JA!! :p
k1anna1m3 december 2009
Jag gjorde en "stek" på picknicbog igår (oxå hemköp 39kr/kg). Kokade köttet 1,2kg i två timmar & en kvart med katrinplommon, vatten, buljong, morötter & lök. Jag föredrar att koka (H)
WiolaH3 december 2009
Varför inte prova att göra Tjälknöl (på rå skinkstek då förstås)? Blir jättegott och kan användas både till middagsmat och pålägg.....
The_mama97mia3 december 2009
Skrivet av redd den 3 dec 2009
Nu lämnar jag ämnet lite men jag är inte så överförtjust i julskinka men eftersom det alltid är lockvara kostar dom ju nästan ingenting för stunden.
SÅ finns det något annat som man kan göra av skinksteken? Går det t.ex. att lägga den i kryddad marinad någon dag och göra något trevligt pålägg av den?
Helst skulle jag ju testa att röka men det känna list för ambitiöst för mig ;)
Av RÅ skinkstek, typ pigghambog - gör jag grillskivor, skivar, marinerar o grillar. Du kan självklart göra grytbitar av det med. Fast det kanske inte var så du menade?
Penne3 december 2009
Jag visste inte vilket sätt jag skulle välja så jag brynte hela steken runt om i stekpannan sen la jag den i en form i ugnen och hällde på lite buljong och la över folie. FÖr jag har ingen bra gryta att koka i. Stekte i typ 100 grader i över 2 timmar. Den blev jättegod.
The_mama97mia3 december 2009
Skrivet av Penne den 3 dec 2009
Jag visste inte vilket sätt jag skulle välja så jag brynte hela steken runt om i stekpannan sen la jag den i en form i ugnen och hällde på lite buljong och la över folie. FÖr jag har ingen bra gryta att koka i. Stekte i typ 100 grader i över 2 timmar. Den blev jättegod.
*WOW* good 4 U.
Du får la lägga in det som recept här! Huvudsaken att det blev lyckat!
Hur gör jag bäst en hel skinkstek? I ugnen eller i en gryta/kastrull?
Jag gillar att köra stekar i ugn, in med termometern bara.
Jag skulle föredra grytan (vätskan dunstar inte bort på samma sätt) då får du god sky till såsen :)
Jag brukar ibland skära upp just fläskstekar/karré som en kappa, fylla med en kryddpasta eller bara torrkrydda...och sedan rulla ihop som en rulltårta å binda ihop med stekgarn. Så i med en termometer och baka av i ugn. Blir mycket gott med kryddningen "inifrån" och man kan även dra på med kalkonskivor, bacon, strimlade soltorkade tomater, pressad vitlök osv i "kryddpastan". Blir lite som en hemkörd pastrami typ och livar upp den trötta gamla söndagssteken...(Y)
Måste dock erkänna att jag alldeles precis NU har buljongkokat en Picnicbog på 1,4 kg (39 kr/kg på Hemköp). Buljongen kommer att användas till en linssoppa...bogen blir till pastasås, bondomelett och pålägg för matiga mackor. Användbara rackare dessa stekar...:p
Jo men precis, tillagningssättet beror ju lite på hur du vill servera den sedan, jag tänkte klassisk skivad stek då passar väl ugn bra. Annars är ju både grytstek och lergryte-stek toppen.
Jag föredrar skinkstek gjord i ugnen, gillar den knapriga ytan som blir.
Jag själv brukar gnida in steken i senap sen krydda med salt, vitpeppar, svartpeppar och rosmarin, just senapen gör ytan underbar!
Vi steker alltid i gryta. Krydda och stek med lökar och morötter. Buljongtärning och vatten, koka tills det är mört. Sila skyn, i med grädde. Världens godaste sås får man på det viset (Y)
Nu lämnar jag ämnet lite men jag är inte så överförtjust i julskinka men eftersom det alltid är lockvara kostar dom ju nästan ingenting för stunden.
SÅ finns det något annat som man kan göra av skinksteken? Går det t.ex. att lägga den i kryddad marinad någon dag och göra något trevligt pålägg av den?
Helst skulle jag ju testa att röka men det känna list för ambitiöst för mig ;)
Menar du en rå skinkstek nu redd, eller en färdigsaltad färdigkokt Julskinka!?? :)
Jag kan använda julskinka som alternativ till fläsklägg när den är billigare och servera med rotmos och senap. Smaskens (Y)
Menar du en rå skinkstek nu redd, eller en färdigsaltad färdigkokt Julskinka!?? :)
Det som finns i butikerna. Så både och.
Ja men då måste mitt svar bli ett rungande JA!! :p
Jag gjorde en "stek" på picknicbog igår (oxå hemköp 39kr/kg). Kokade köttet 1,2kg i två timmar & en kvart med katrinplommon, vatten, buljong, morötter & lök. Jag föredrar att koka (H)
Varför inte prova att göra Tjälknöl (på rå skinkstek då förstås)? Blir jättegott och kan användas både till middagsmat och pålägg.....
Nu lämnar jag ämnet lite men jag är inte så överförtjust i julskinka men eftersom det alltid är lockvara kostar dom ju nästan ingenting för stunden.
SÅ finns det något annat som man kan göra av skinksteken? Går det t.ex. att lägga den i kryddad marinad någon dag och göra något trevligt pålägg av den?
Helst skulle jag ju testa att röka men det känna list för ambitiöst för mig ;)
Av RÅ skinkstek, typ pigghambog - gör jag grillskivor, skivar, marinerar o grillar. Du kan självklart göra grytbitar av det med. Fast det kanske inte var så du menade?
Jag visste inte vilket sätt jag skulle välja så jag brynte hela steken runt om i stekpannan sen la jag den i en form i ugnen och hällde på lite buljong och la över folie. FÖr jag har ingen bra gryta att koka i. Stekte i typ 100 grader i över 2 timmar. Den blev jättegod.
Jag visste inte vilket sätt jag skulle välja så jag brynte hela steken runt om i stekpannan sen la jag den i en form i ugnen och hällde på lite buljong och la över folie. FÖr jag har ingen bra gryta att koka i. Stekte i typ 100 grader i över 2 timmar. Den blev jättegod.
*WOW* good 4 U.
Du får la lägga in det som recept här! Huvudsaken att det blev lyckat!
Ja det var ju huvudsaken, men tack för alla tips!