Matbrödsdegen med rivna morötter och ett äpple i fick jäsa i två-tre timmar med några ihopvikningar under tiden. Efter sista vikningen åkte hela degen in ugnen som ett enda stort jättebröd. Ut efter gräddningen kommer ett bröd som har en påfallande doft av alkohol. Vad har hänt? Har jästen tillsammans med sirap, morot och äpple bildat alkohol? Konsistens och smaken för övrigt helt ok. Har läst att de flesta degar mår bra av att jäsa länge eftersom smaken kommer fram bättre då men det här gav en obehaglig smak.
skatmara22 oktober 2010
Brödet har helt enkelt fått jäsa för länge, därav lukten och smaken av alkohol.
Alkohol, eller etanol, och koldioxid, bildas i degen när jästen förbrukar sockret i degen.
Även om du inte tillsatt något socker, omvandlas en del av stärkelsen i mjölet till socker, under
beredningen och jäsningen.
Kemi, alltså.
Lycka till med nästa bak!
recepthimmel24 oktober 2010
Tack för svaret. Det var det jag misstänkte, att degen jäst för länge. Nu har jag lånat några brödbaksböcker och läst på lite om kemi. De tre senaste brödbaken har blivit mycket lyckade, alla med bröd utan spritsmak!
skatmara25 oktober 2010
Va bra! Saker o ting HÄNDER, när man bakar, det är min erfarenhet. Degar är nyckfulla ting, och lite kemikunskaper kan behövas, för att överlista dem...
Matbrödsdegen med rivna morötter och ett äpple i fick jäsa i två-tre timmar med några ihopvikningar under tiden. Efter sista vikningen åkte hela degen in ugnen som ett enda stort jättebröd. Ut efter gräddningen kommer ett bröd som har en påfallande doft av alkohol. Vad har hänt? Har jästen tillsammans med sirap, morot och äpple bildat alkohol? Konsistens och smaken för övrigt helt ok. Har läst att de flesta degar mår bra av att jäsa länge eftersom smaken kommer fram bättre då men det här gav en obehaglig smak.
Brödet har helt enkelt fått jäsa för länge, därav lukten och smaken av alkohol.
Alkohol, eller etanol, och koldioxid, bildas i degen när jästen förbrukar sockret i degen.
Även om du inte tillsatt något socker, omvandlas en del av stärkelsen i mjölet till socker, under
beredningen och jäsningen.
Kemi, alltså.
Lycka till med nästa bak!
Tack för svaret. Det var det jag misstänkte, att degen jäst för länge. Nu har jag lånat några brödbaksböcker och läst på lite om kemi. De tre senaste brödbaken har blivit mycket lyckade, alla med bröd utan spritsmak!
Va bra! Saker o ting HÄNDER, när man bakar, det är min erfarenhet. Degar är nyckfulla ting, och lite kemikunskaper kan behövas, för att överlista dem...