Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Någon som vet?

  • sufly 9 februari 2012

    Hej!
    Tycker det är jättebra att ha er här på matklubben som är så duktiga på allt och svarar snabbt :) Jag har en fråga som jag hoppas nån kan hjälpa mig med.
    Jag har hittat ett recept som jag fick lust att baka idag på morotsbröd i långpanna, men det var ett recept där brödet skulle jäsa i kylen under natten ca 10-15 timmar och gräddas på morgonen. Nu undrar jag, eftersom jag är så sugen på nybakat bröd idag om man måste jäsa degen under natten i kyl eller kan man jäsa den som vanligt till dubbel storlek i rumstemperatur? Eller kan de bli något fel på brödet om jag gör så?{question}

  • Mati 9 februari 2012

    :-)du kan säkert grädda brödet, efter kortare jäsning, men resultatet blir inte lika bra eftersom jäsningen är satt till minst 10 timmar. Jäsningen är mycket viktig och är anpassad efter mjölsort och jäst.
    Jag skulle leta efter ett annat recept, som du kan snabba på med idag-) och avvakta med det andra receptet. Lycka till!

  • vassakniven 9 februari 2012

    Hej. Ett gott morotsbröd får Du här.
    1 l mjölk
    3 större morötter(rives fint)
    ½ dl Rapsolja
    2 tsk brödkryddor(anis/fänkål)
    2-3 tsk salt
    1 påse vetemjöl special
    Värm mjölken,häll ca 1,5 l mjöl i bunken,lägg i riv.morötterna,brödkryddoorna,oljan,blanda i assistenten, låt gå ca 8-10 min. efter halva tiden tillsätt saltet, Degen skall vara blank och fin,
    låt jäsa 15 min i bunken med en handuk över.Tag upp degen och arbeta den lite till(om den är kladdig, tillsätt lite mer mjöj. Forma till 1 stor limpa eller 2 st på plåt eller i formar,Du bestämmer.
    Låt nu degen jäsa 1 tim, tryck lätt med fingret,se om gropen i degen försvinner. Grädda i 200C 30 min. Pensla med vatten när brödet är klart, Bakar detta bröd 2 ggr i veckan,familjen tycker det är den bästa limpan, när jag bakar, blir det på en höft med kryddor och salt och mjöl.Lycka till(Y)

  • Tingeling13 9 februari 2012

    Ska det inte vara någon jäst???

    Skrivet av vassakniven den 9 feb 2012

    Hej. Ett gott morotsbröd får Du här.
    1 l mjölk
    3 större morötter(rives fint)
    ½ dl Rapsolja
    2 tsk brödkryddor(anis/fänkål)
    2-3 tsk salt
    1 påse vetemjöl special
    Värm mjölken,häll ca 1,5 l mjöl i bunken,lägg i riv.morötterna,brödkryddoorna,oljan,blanda i assistenten, låt gå ca 8-10 min. efter halva tiden tillsätt saltet, Degen skall vara blank och fin,
    låt jäsa 15 min i bunken med en handuk över.Tag upp degen och arbeta den lite till(om den är kladdig, tillsätt lite mer mjöj. Forma till 1 stor limpa eller 2 st på plåt eller i formar,Du bestämmer.
    Låt nu degen jäsa 1 tim, tryck lätt med fingret,se om gropen i degen försvinner. Grädda i 200C 30 min. Pensla med vatten när brödet är klart, Bakar detta bröd 2 ggr i veckan,familjen tycker det är den bästa limpan, när jag bakar, blir det på en höft med kryddor och salt och mjöl.Lycka till(Y)

  • Hilmer54 9 februari 2012

    Bråttom??
    Sök på söta morots scones i matklubben.

  • FruCaramel 9 februari 2012

    De kalljästa bröden har mindre jäst än de man jäser på någon timme eftersom jästiden är så mycket längre.

    Om du inte känner dig hemma nog i köket att själv prova sätta i mera jäst och experimentera lite, (normalt brukar man ha 50 gr färsk jäst till 5 dl vätska), så borde du kanske leta dig ett annat recept.

    Lycka till! :)

  • MT 6 mars 2012

    Skrivet av vassakniven den 9 feb 2012

    Hej. Ett gott morotsbröd får Du här.
    1 l mjölk
    3 större morötter(rives fint)
    ½ dl Rapsolja
    2 tsk brödkryddor(anis/fänkål)
    2-3 tsk salt
    1 påse vetemjöl special
    Värm mjölken,häll ca 1,5 l mjöl i bunken,lägg i riv.morötterna,brödkryddoorna,oljan,blanda i assistenten, låt gå ca 8-10 min. efter halva tiden tillsätt saltet, Degen skall vara blank och fin,
    låt jäsa 15 min i bunken med en handuk över.Tag upp degen och arbeta den lite till(om den är kladdig, tillsätt lite mer mjöj. Forma till 1 stor limpa eller 2 st på plåt eller i formar,Du bestämmer.
    Låt nu degen jäsa 1 tim, tryck lätt med fingret,se om gropen i degen försvinner. Grädda i 200C 30 min. Pensla med vatten när brödet är klart, Bakar detta bröd 2 ggr i veckan,familjen tycker det är den bästa limpan, när jag bakar, blir det på en höft med kryddor och salt och mjöl.Lycka till(Y)


    En fråga bara:
    Hur stora formar har du när du gör detta bröd?

    Jag lade limporna (2 st) i 2 2L formar, men dom har jäst över som bara den, men jag har slängt in dom i ugnen iaf. Vi får väl se hur dom ser ut när dom e färdiga {question}

    Ja snygga blev dom inte, men mycket goda för det.
    Kommer absolut att baka dessa igen, men då blir det nog 4 limpor:)

    Tack för ett gott recept!

  • Cassiopeya 6 mars 2012

    När man gör kalljäst bröd använder man kall degvätska (det gör iaf jag), använder du varm (dvs 37 grader) kommer jäsprocessen igång snabbare och du kan baka ut brödet fortare. Men du måste testa att göra ett kalljäst bröd när du får tid, det är så himla gott!

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.