Sitter med en aktiverad "chef" - gjord på en mamma - gjord på russinsurdeg enligt Jan Hedhs alla regler.
Om man tittar i boken står det på flera av recepten som just ska bakas med levain/surdeg så står det typ "3 gram jäst".
Är detta "köpe-kylskåpsjäst"? Varför denna pyttemängd? varför inte bara ta lite mer levain/surdeg och helt utesluta jästen? eller är det torrjäst vi pratar??
trodde nog att poängen med den egna jästen var att den skulle räcka hela vägen till färdigt bröd..
/aino
The_mama97mia8 februari 2012
hej, kul att du ger dig in i surdegsbakningens förlovade land...
Jag tolkar det som 3 g köpesjäst - dvs bara en gnutta.
Tror att det bara ska vara med som en liten extra starthjälp. Självklart går det helt utan.
Jag gör lite både och, ibland bakar jag enbart på surdegen, ibland får jag för mig att hjälpa den lite med färskjäst, en gnutta.
UBO50118 februari 2012
Hej!
Det är 3 gr köpejäst, används som en liten start men går att utesluta fast då får du räkna med längre jästid. Jag brukar för det mesta ta lite köpejäst som start eftersom resten av ingredienserna är rumstempererade så får jäsningen en liten kickstart.
Lycka till med baket. (Y)
frucaos8 februari 2012
Och där påminns jag åter igen om att det borde vara hög tid att sätta en ny surdeg! (Lyckas alltid glömma bort mina - så de svälter ihjäl efter typ två bak ...)
Sitter med en aktiverad "chef" - gjord på en mamma - gjord på russinsurdeg enligt Jan Hedhs alla regler.
Om man tittar i boken står det på flera av recepten som just ska bakas med levain/surdeg så står det typ "3 gram jäst".
Är detta "köpe-kylskåpsjäst"? Varför denna pyttemängd? varför inte bara ta lite mer levain/surdeg och helt utesluta jästen? eller är det torrjäst vi pratar??
trodde nog att poängen med den egna jästen var att den skulle räcka hela vägen till färdigt bröd..
/aino
hej, kul att du ger dig in i surdegsbakningens förlovade land...
Jag tolkar det som 3 g köpesjäst - dvs bara en gnutta.
Tror att det bara ska vara med som en liten extra starthjälp. Självklart går det helt utan.
Jag gör lite både och, ibland bakar jag enbart på surdegen, ibland får jag för mig att hjälpa den lite med färskjäst, en gnutta.
Hej!
Det är 3 gr köpejäst, används som en liten start men går att utesluta fast då får du räkna med längre jästid. Jag brukar för det mesta ta lite köpejäst som start eftersom resten av ingredienserna är rumstempererade så får jäsningen en liten kickstart.
Lycka till med baket. (Y)
Och där påminns jag åter igen om att det borde vara hög tid att sätta en ny surdeg! (Lyckas alltid glömma bort mina - så de svälter ihjäl efter typ två bak ...)