Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

tunnbröd

  • e-kmat 18 januari 2009

    Är det någon som har ett bra recept på hårt och mjukt tunnbröd man bakar i en gammal stenugn?

  • annelieberggren 18 januari 2009

    Här får du ett Tunnbröd

  • nene68 18 januari 2009

    MJUKT TUNNBRÖD (65-70 st)
    3 l mjölk (fingervarmt)
    150 g smält margarin
    1,5 dl sirap eller socker
    1 tsk salt
    2 tsk hjortronsalt
    1 hg jäst
    3 l vetemjöl
    3 l rågsikt
    kornmjöl
    Blanda hjotronsaltet med mjölet. Jäs 1 timme. Forma runda
    bullar. Jäs 20 min. Kavla ut i kornmjölet til kakaor. Nagga och borsta av.

  • annelieberggren 18 januari 2009

    Grova tunnbrödet-

  • nene68 18 januari 2009

    HÅRT TUNNBRÖD (60 st)
    3 l mjölk (fingervarmt)
    150 g smältmargarin
    12 msk sirap
    3 msk salt
    150 g jäst
    3 l rågmjöl
    3 l grahamsmjöl
    ca 15 l vetemjöl
    Jäs 1 timme,forma runda bullar ,jäs 20 min.
    Kavla ut till tunna kakor naggas väl. Borsta av på båda sidor
    Gräddas snabbt. Sprid ut för torkning (1 vecka)
    Fick dessa recept från bakarstugan i Degerfors.

  • annelieberggren 18 januari 2009

    Skrivet av nene68 den 18 jan 2009

    HÅRT TUNNBRÖD (60 st)
    3 l mjölk (fingervarmt)
    150 g smältmargarin
    12 msk sirap
    3 msk salt
    150 g jäst
    3 l rågmjöl
    3 l grahamsmjöl
    ca 15 l vetemjöl
    Jäs 1 timme,forma runda bullar ,jäs 20 min.
    Kavla ut till tunna kakor naggas väl. Borsta av på båda sidor
    Gräddas snabbt. Sprid ut för torkning (1 vecka)
    Fick dessa recept från bakarstugan i Degerfors.



    Är det inte lätt att bränna den när det är smör och sirap i?
    jag har hört det...

  • nene68 18 januari 2009

    Hadde "proffshjälp" så det blev bra den gången iallafall.

  • e-kmat 20 januari 2009

    Tack för alla recept, om några helger så ska det bakas hos en kompis i hennes bakstuga.
    Hon har aldrig testat att göra tunnbröd så det ska bli spännande att se hur vi klara detta.

  • Bianca 20 januari 2009

    Här nedan kommer ett recept på ett suveränt lättutbakat tunnbröd. Jag har någon gång använt potatismos(gjord på pulver) istället för "riktig" potatis då den kan ´bli lite "vattnig" och det fungerar alldeles utmärkt.

    Klockargårdens Tunnbröd(från Tällberg)
    2 l mjölk
    2 dl sirap
    200 gr jäst
    500 gr margarin
    1 tsk brödkryddor
    1 kg rågsikt
    1 l mosad potatis
    vetemjöl till degen är hanterbar

    värm mjölk, margarin o sirap
    tillsätt jäst och mosad potatis och till sist
    rågsikt, kryddor och vetemjöl
    jäs ca 20 min, gör ämnen och baka ut
    Låt kakorna svalna på varandra i/under bakdukar så de inte torkar.

    Lycka till!

  • susko 8 februari 2009

    Det här är tunnbröd för mig. Så bakar man det i en by Garsås i Mora. Jag fick som barn vara med mormor när det var bakning vår och höst. Det är alltså inget exakt recept eftersom man bakar på gehör och känsla.

    TUNNBRÖD
    3 delar kokt mosad potatis, som saltas lite grann
    3 delar fint kornmjöl
    1 del vetemjöl eller rågsikt
    Detta knådas till en slät deg.
    Ingen jäst i degen.

    Kavla tunt och nagga kakorna eller kavla med kruskavel.

  • Six 11 februari 2009

    Och här en till variant som inte är dum den heller! Norrbottnisk. Det blir mycket... men när du ändå står och eldar! Dessutom brukar många kakor brinna upp i början tills man övat upp "ugnkänslan" :)

    Mjukkakor (kan kavlas lite tjockare än "köpetunnbröd")

    5 liter standardmjölk, 37 grader
    250 g färskjäst
    1 msk salt
    1 msk bikarbonat eller bakpulver
    2 msk korianderfrö, nymortlat
    1 msk fänkålsfrö, nymortlat
    200 g margarin, smält (egentligen godare med smör, men risk för härsken smak om kakorn förvaras länge i frysen)
    1,5 dl ljus sirap

    Blanda ihop till degspad. Blanda ned

    1 kg vetemjöl
    5 kg rågsikt

    Låt jäsa en halvtimme - timme och baka sedan ut.

    Efteråt ska man baka pizza på eftervärmen i ugnen, det är det lag på ;)

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.