Hej!
Är det någon som vet var man kan hitta recept fria från färdigblandade glutenfria mixer, soja och mjölkprodukter?
Det går bara att använda vatten, majsmjöl, rismjöl eller potatismjöl + pofibrer och fiberhus. Inga färdiga mjölmixar eller något slags sädesslag.
Jag vore mycket tacksam ifall någon har ett matbröds recept att bidra med eller tips om jag kan hitta det. (Y)
aattaa19 januari 2013
kolla på allergimat.se
DoctorWho20 januari 2013
Hej. Jag hittade 3 recept på nätet i ett forum för allergiker, länkarna finns under varje recept. Hoppas att det hjälper dig.
Blanda den rivna potatisen med vätskan, olja, fiberhusk. Blanda ner resten och arbeta ihop till en kladdig deg. Låt vila 5-10 min. Klicka ut på plåt. Forma & platta till med mjölade (majsstärkelse) händer. Pensla ev med lite ljus sirap. Grädda mitt i ugnen 175 grader ca 15 min.
(som pizzabotten brukar jag pensla med lite olja innan jag lägger på tomatsås och resten av fyllningen.)
5 dl ljummet vatten
50 g jäst för söta degar
1 tsk salt
3/4 dl ljus sirap
3/4 dl rapsolja
1,5 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
3 dl majsmjöl
1 dl pofiber
4 dl majsstärkelse
Lös upp jästen i vattnet, tillsätt sirap, olja, salt och övriga torra ingredienser. Låt vila några minuter så husken får svälla. Häll upp i smord & potatismjölad springform för smörgåstårtebotten eller i 2 vanliga brödformar. Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 min. Grädda på nedersta falsen i ugnen i 150° runt 30 min. Känn med provsticka.
För limpor - När stickan är nästan torr - ta ut formarna ur ugnen och stjälp ur bröden ur formarna och låt dem grädda klart sista minuterna direkt på gallret utan formar. Låt svalna under bakduk. Skiva upp när de svalnat helt och frys in och ta fram allt eftersom - bara att tina direkt i brödrosten.
Till 1 bröd:
½ dl majsmjöl
½ dl majsstärkelse
1 krm salt
½ dl risdryck eller vatten
½ msk olja
Rör ihop och låt svälla några minuter. (blir en väldigt tjock smet) Häll i kall stekpanna som ställs på spisen på medelstark värme och gräddas.
För mjukt bröd: slå på plattan på hög värme så den börjat bli varm innan man ställer dit stekpannan.
För knäcke: Ställ stekpannan på kall platta och sätt på medelvärme. Lite längre tid och lägre värme så det torkar.
Vill man göra flera behöver man låta stekpannan svalna mellan (eller använda två st som man varvar med) så att det går att få ut smeten tunt till ett bröd så det inte stelnar så fort man häller i.
Hemma brukar jag bre ut smeten på plåtar om jag vill göra flera på en gång.
Hej!
Är det någon som vet var man kan hitta recept fria från färdigblandade glutenfria mixer, soja och mjölkprodukter?
Det går bara att använda vatten, majsmjöl, rismjöl eller potatismjöl + pofibrer och fiberhus. Inga färdiga mjölmixar eller något slags sädesslag.
Jag vore mycket tacksam ifall någon har ett matbröds recept att bidra med eller tips om jag kan hitta det. (Y)
kolla på allergimat.se
Hej. Jag hittade 3 recept på nätet i ett forum för allergiker, länkarna finns under varje recept. Hoppas att det hjälper dig.
Potatis-tekakor
2 medelstora grovrivna mjöliga potatisar - råa
2 dl vatten/ris-/havredryck
2 msk olja
½ msk fiberhusk
3/4 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 dl majsmjöl el bovetemjöl
1 dl pofiber
2 dl majsstärkelse
Blanda den rivna potatisen med vätskan, olja, fiberhusk. Blanda ner resten och arbeta ihop till en kladdig deg. Låt vila 5-10 min. Klicka ut på plåt. Forma & platta till med mjölade (majsstärkelse) händer. Pensla ev med lite ljus sirap. Grädda mitt i ugnen 175 grader ca 15 min.
(som pizzabotten brukar jag pensla med lite olja innan jag lägger på tomatsås och resten av fyllningen.)
http://www.familjeliv.se/Forum-3-318/m44468319-9.html
Franskbröd/rostbröd
5 dl ljummet vatten
50 g jäst för söta degar
1 tsk salt
3/4 dl ljus sirap
3/4 dl rapsolja
1,5 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
3 dl majsmjöl
1 dl pofiber
4 dl majsstärkelse
Lös upp jästen i vattnet, tillsätt sirap, olja, salt och övriga torra ingredienser. Låt vila några minuter så husken får svälla. Häll upp i smord & potatismjölad springform för smörgåstårtebotten eller i 2 vanliga brödformar. Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 min. Grädda på nedersta falsen i ugnen i 150° runt 30 min. Känn med provsticka.
För limpor - När stickan är nästan torr - ta ut formarna ur ugnen och stjälp ur bröden ur formarna och låt dem grädda klart sista minuterna direkt på gallret utan formar. Låt svalna under bakduk. Skiva upp när de svalnat helt och frys in och ta fram allt eftersom - bara att tina direkt i brödrosten.
http://www.familjeliv.se/Forum-3-318/m44468319-14.html
Tunnbrödsknäckebröd
Till 1 bröd:
½ dl majsmjöl
½ dl majsstärkelse
1 krm salt
½ dl risdryck eller vatten
½ msk olja
Rör ihop och låt svälla några minuter. (blir en väldigt tjock smet) Häll i kall stekpanna som ställs på spisen på medelstark värme och gräddas.
För mjukt bröd: slå på plattan på hög värme så den börjat bli varm innan man ställer dit stekpannan.
För knäcke: Ställ stekpannan på kall platta och sätt på medelvärme. Lite längre tid och lägre värme så det torkar.
Vill man göra flera behöver man låta stekpannan svalna mellan (eller använda två st som man varvar med) så att det går att få ut smeten tunt till ett bröd så det inte stelnar så fort man häller i.
Hemma brukar jag bre ut smeten på plåtar om jag vill göra flera på en gång.
http://www.familjeliv.se/Forum-3-318/m44468319-27.html