:D Hur gör ni en potatisgratäng som det inte är så mycke med grädde i och den ska vara smarrig... Vill ej använda lätt produkter..... Koka potatisen i mjölk, då bränns den vid (för mej ialla fall)...
Okänd12 april 2009
Det går inte!
Här kommer receptet på världens godaste potatisrätt!
Gratin dauphinois.
1 klyfta vitlök
2 msk smör
1 kg potatis
3 dl vispgrädde
5 msk riven parmesanost
salt och grovmalen svartpeppar
Gnid en ugnsfast form på insidan med vitlöksklyftan smöra formen väl.
Skala och skiva potatisen tunnt och lägg dem lite omlott, salta och peppra och strö på lite av osten, häll på grädde så att första lagret är nästan täckt med grädde.
Fortsätt att varva potatis, salt, peppar ost och grädde tills formen är fylld.
Lägg smörklickar på det översta ostlagret.
Baka i ugn på ganska låg värme, 150-175 grader tills gratängen är genomgräddad.
Ingen lågkalorivariant precis, men ack så god!
pia6112 april 2009
Jag brukar blanda Keldas ostsås och mellangrädde, blir gott! (Y)
margitkallgren12 april 2009
Hej matglad! Så här gör jag. Skala och skiva potatisen i inte för tunna skivor. Varva med litet hackad vitlök , som kan uteslutas om man inte gillar det och riven herrgårdsost, litet salt och svartpeppar. Koka upp t ex 1½ dl grädde och 1½ dl mjölk och häll detta kokande över formen.
Litet riven ost och ev smörklickar över. Grädda i 200 gr ugn i mitten. Prova med sticka.
Vi tycker den är god och inte så fet.
monicadanell12 april 2009
potatisgratäng
istället för grädde kan man
ha grönsaksbuljong det är gott
mvh monica
Amika13 april 2009
Jag brukar ta vanlig mjölk och matgrädde med 15% och blanda dem. Men det som är viktigt för att få potatisgratängen krämig är att fylla på flera gånger med vätska när den står i ugnen. Det lärde min syster mig. Jag hällde bara på och ställde in den tills den var klar förut. Men nu fyller jag på mjölk och matgrädde lite då och då. :)
Jag kan tillägga att ingen gör så god gratäng som min syster... Jag har ätit mångas gratänger, men ingen slår henne på fingrarna. (L)
:D Hur gör ni en potatisgratäng som det inte är så mycke med grädde i och den ska vara smarrig... Vill ej använda lätt produkter..... Koka potatisen i mjölk, då bränns den vid (för mej ialla fall)...
Det går inte!
Här kommer receptet på världens godaste potatisrätt!
Gratin dauphinois.
1 klyfta vitlök
2 msk smör
1 kg potatis
3 dl vispgrädde
5 msk riven parmesanost
salt och grovmalen svartpeppar
Gnid en ugnsfast form på insidan med vitlöksklyftan smöra formen väl.
Skala och skiva potatisen tunnt och lägg dem lite omlott, salta och peppra och strö på lite av osten, häll på grädde så att första lagret är nästan täckt med grädde.
Fortsätt att varva potatis, salt, peppar ost och grädde tills formen är fylld.
Lägg smörklickar på det översta ostlagret.
Baka i ugn på ganska låg värme, 150-175 grader tills gratängen är genomgräddad.
Ingen lågkalorivariant precis, men ack så god!
Jag brukar blanda Keldas ostsås och mellangrädde, blir gott! (Y)
Hej matglad! Så här gör jag. Skala och skiva potatisen i inte för tunna skivor. Varva med litet hackad vitlök , som kan uteslutas om man inte gillar det och riven herrgårdsost, litet salt och svartpeppar. Koka upp t ex 1½ dl grädde och 1½ dl mjölk och häll detta kokande över formen.
Litet riven ost och ev smörklickar över. Grädda i 200 gr ugn i mitten. Prova med sticka.
Vi tycker den är god och inte så fet.
potatisgratäng
istället för grädde kan man
ha grönsaksbuljong det är gott
mvh monica
Jag brukar ta vanlig mjölk och matgrädde med 15% och blanda dem. Men det som är viktigt för att få potatisgratängen krämig är att fylla på flera gånger med vätska när den står i ugnen. Det lärde min syster mig. Jag hällde bara på och ställde in den tills den var klar förut. Men nu fyller jag på mjölk och matgrädde lite då och då. :)
Jag kan tillägga att ingen gör så god gratäng som min syster... Jag har ätit mångas gratänger, men ingen slår henne på fingrarna. (L)