Jag har ett litet problem.
Jag misslyckas, uteslutande, alltid när jag försöker göra egna pommes frittes i fritösen. De blir alltid mjuka och alldeles för "fettiga". :(
Finns det någon friterings specialist där ute som kan ge mig tips. Tex. vilken potatissort är bäst, vilken temperatur, skall man förkoka potatisen i vatten. mm.
Skulle bli jätteglad om jag lyckades sätta fram jyllengula, frasiga pommes på bordet nästa gång.:)
tilda30 maj 2008
Först och främst så ska du fritera egna pommes två gånger. En gång så de blir så gott som färdiglagade. Ta upp dem och fritera en gång till på rätt hög värme( för färgens skull ) precis när det är dags att äta dem. Blir de väldigt "fettiga" så har värmen varit för låg så att potatisen har sugit åt sig av fettet.
jas6530 maj 2008
Skrivet av tilda den 30 maj 2008
Först och främst så ska du fritera egna pommes två gånger. En gång så de blir så gott som färdiglagade. Ta upp dem och fritera en gång till på rätt hög värme( för färgens skull ) precis när det är dags att äta dem. Blir de väldigt "fettiga" så har värmen varit för låg så att potatisen har sugit åt sig av fettet.
Jag brukar fritera dem i 6 minuter i 160 grader och låt dem rinna av och kallna, därefter så ökar jag temperaturen till 180 grader och friterar dem i 6 minuter till.
Nu blev jag sugen på egna pommesfrittes.
Mvh
Höfta mera vid frityr grytan
enAnnan30 maj 2008
Jag har aldrig friterat två gånger :)
men däremot är jag noga med en FAST potatissort och absolut inte för tjocka stänger.
Då blir de färdiga på kortare tid, och frasiga och gyllenbruna.
Som de ska med andra ord.
:)
bernit30 maj 2008
Det bästa när man gör egna pommes är:
Skär de råa potatisarna i stavar (eller använd maskin)
Blanchera potatisen, häll av vattnet och lägg dem på en långpanna med en handuk under.
När de svalnat kan du spara dem ett par dagar i kyl om du vill.
När du skall äta dem - frittera i het frityr (min 180 grader) tills de är gyllenbruna.
Salta och njut - misslyckas aldrig
/BÅ :p
Philip2 juni 2008
Jag tackar så mycket för alla tipsen.
Hälsningar
Philip
vegannika2 juni 2008
Ett annat alternativ, om du vill ha dom mindre feta, är att sätta dom i långpannan och göra dom klar i ugnen istället. 225grader.
Har numera ställt bort fritösen då vi tycker det blir godare när det inte är så fett. En smaksak förstås.
Tjolahoppsan,
Jag har ett litet problem.
Jag misslyckas, uteslutande, alltid när jag försöker göra egna pommes frittes i fritösen. De blir alltid mjuka och alldeles för "fettiga". :(
Finns det någon friterings specialist där ute som kan ge mig tips. Tex. vilken potatissort är bäst, vilken temperatur, skall man förkoka potatisen i vatten. mm.
Skulle bli jätteglad om jag lyckades sätta fram jyllengula, frasiga pommes på bordet nästa gång.:)
Först och främst så ska du fritera egna pommes två gånger. En gång så de blir så gott som färdiglagade. Ta upp dem och fritera en gång till på rätt hög värme( för färgens skull ) precis när det är dags att äta dem. Blir de väldigt "fettiga" så har värmen varit för låg så att potatisen har sugit åt sig av fettet.
Först och främst så ska du fritera egna pommes två gånger. En gång så de blir så gott som färdiglagade. Ta upp dem och fritera en gång till på rätt hög värme( för färgens skull ) precis när det är dags att äta dem. Blir de väldigt "fettiga" så har värmen varit för låg så att potatisen har sugit åt sig av fettet.
Jag brukar fritera dem i 6 minuter i 160 grader och låt dem rinna av och kallna, därefter så ökar jag temperaturen till 180 grader och friterar dem i 6 minuter till.
Nu blev jag sugen på egna pommesfrittes.
Mvh
Höfta mera vid frityr grytan
Jag har aldrig friterat två gånger :)
men däremot är jag noga med en FAST potatissort och absolut inte för tjocka stänger.
Då blir de färdiga på kortare tid, och frasiga och gyllenbruna.
Som de ska med andra ord.
:)
Det bästa när man gör egna pommes är:
Skär de råa potatisarna i stavar (eller använd maskin)
Blanchera potatisen, häll av vattnet och lägg dem på en långpanna med en handuk under.
När de svalnat kan du spara dem ett par dagar i kyl om du vill.
När du skall äta dem - frittera i het frityr (min 180 grader) tills de är gyllenbruna.
Salta och njut - misslyckas aldrig
/BÅ :p
Jag tackar så mycket för alla tipsen.
Hälsningar
Philip
Ett annat alternativ, om du vill ha dom mindre feta, är att sätta dom i långpannan och göra dom klar i ugnen istället. 225grader.
Har numera ställt bort fritösen då vi tycker det blir godare när det inte är så fett. En smaksak förstås.