Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Trista pommes frittes

  • Philip 30 maj 2008

    Tjolahoppsan,

    Jag har ett litet problem.
    Jag misslyckas, uteslutande, alltid när jag försöker göra egna pommes frittes i fritösen. De blir alltid mjuka och alldeles för "fettiga". :(
    Finns det någon friterings specialist där ute som kan ge mig tips. Tex. vilken potatissort är bäst, vilken temperatur, skall man förkoka potatisen i vatten. mm.

    Skulle bli jätteglad om jag lyckades sätta fram jyllengula, frasiga pommes på bordet nästa gång.:)

  • tilda 30 maj 2008

    Först och främst så ska du fritera egna pommes två gånger. En gång så de blir så gott som färdiglagade. Ta upp dem och fritera en gång till på rätt hög värme( för färgens skull ) precis när det är dags att äta dem. Blir de väldigt "fettiga" så har värmen varit för låg så att potatisen har sugit åt sig av fettet.

  • jas65 30 maj 2008

    Skrivet av tilda den 30 maj 2008

    Först och främst så ska du fritera egna pommes två gånger. En gång så de blir så gott som färdiglagade. Ta upp dem och fritera en gång till på rätt hög värme( för färgens skull ) precis när det är dags att äta dem. Blir de väldigt "fettiga" så har värmen varit för låg så att potatisen har sugit åt sig av fettet.


    Jag brukar fritera dem i 6 minuter i 160 grader och låt dem rinna av och kallna, därefter så ökar jag temperaturen till 180 grader och friterar dem i 6 minuter till.
    Nu blev jag sugen på egna pommesfrittes.
    Mvh
    Höfta mera vid frityr grytan

  • enAnnan 30 maj 2008

    Jag har aldrig friterat två gånger :)
    men däremot är jag noga med en FAST potatissort och absolut inte för tjocka stänger.
    Då blir de färdiga på kortare tid, och frasiga och gyllenbruna.
    Som de ska med andra ord.
    :)

  • bernit 30 maj 2008

    Det bästa när man gör egna pommes är:
    Skär de råa potatisarna i stavar (eller använd maskin)
    Blanchera potatisen, häll av vattnet och lägg dem på en långpanna med en handuk under.
    När de svalnat kan du spara dem ett par dagar i kyl om du vill.
    När du skall äta dem - frittera i het frityr (min 180 grader) tills de är gyllenbruna.
    Salta och njut - misslyckas aldrig

    /BÅ :p

  • Philip 2 juni 2008

    Jag tackar så mycket för alla tipsen.

    Hälsningar
    Philip

  • vegannika 2 juni 2008

    Ett annat alternativ, om du vill ha dom mindre feta, är att sätta dom i långpannan och göra dom klar i ugnen istället. 225grader.
    Har numera ställt bort fritösen då vi tycker det blir godare när det inte är så fett. En smaksak förstås.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.