Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ceasarsallad??

  • pehrzonflickan 30 november 2007

    Har börjat älska ceasarsallad när jag vart ute på restaurang. Skulle nu göra det hemma men det finns ju hur många varianter som helst!:( Vilken är godast och är den vanligaste?

  • 30 november 2007

    Caesarsallad är en kall sallad. Ingredienserna kan variera något, men normalt är den baserad på romansallad, parmesanost och grillad kyckling. Den serveras med krutonger och en dressing av bland annat olja, riven parmesanost, senap, svartpeppar och - den viktigaste ingrediensen - krossade sardeller.
    Kyckling tillhör inte originalingredienserna men är ett vanligt tillägg.
    Enligt legenden uppfanns salladen av den mexikanske kocken Caesar Cardini en dag 1924 då restaurangen var fullsatt och råvarorna höll på att ta slut. Av det man hade kvar i köket blev denna sallad till.

  • nettans 30 november 2007

    MMmmmm gott gott men det måste även vara riktig hårdstekta bacon till.....

    håller med om såsen måste vara sardeller i och vitlök....

  • angeleye82 30 november 2007

    Ceasarsallad med kyckling
    Det här behöver du
    2 romansalladshuvuden
    1 dl hyvlad parmesanost
    2 dl krutonger
    3 dl olivolja
    1 msk vitvinsvinäger
    1 riven vitlöksklyfta
    4 hackade sardellfiléer
    1 dl riven parmesanost
    3 äggulor
    4 grillade kycklingfiléer

    Så här gör du
    Skölj salladen och låt torka. Lägg salladen på ett stort fat och strö över krutonger och den hyvlade parmesanosten.
    Blanda dressingen genom att vispa ner olivolja i en stråle över äggulorna med en elvisp. Tänk på att ta lite olja i taget så att såsen inte spricker. Tillsätt vinäger, vitlök, finhackade sardeller och den rivna parmesanosten och vispa tills dressingen är slät. Späd med lite kallt vatten om dressingen blir för tjock.
    Skär kycklingfiléerna i bitar och sprid ut över fatet och avsluta med att hälla dressingen över.


    Ceasarsallad med ceasardressing
    Recept för utskrift
    Beskrivning av recept
    Recept på Ceasarsallad med hemgjord ceasardressing. God med grillad kyckling eller lax eller som förätt. Ceasarsallad är en italiensk rätt med romansallad, krutonger, parmesanost samt en dressing på majonnäs eller yoghurt med vitlök, parmesan och sardellar. En del har i dijonsenap också. Det finns lika många varianter av Ceasarsallad som kockar - den kan bli förrätt, huvudrätt eller buffesallad. Goda variationer är att ha knaperstekt bacon och grissinis till. Lägger du till grillad kyckling eller lax, potatis, tomater ex. så får du en huvudrätt. Annars kan salladen serveras som förrätt eller som en stor sallad på buffe.
    Vintips till ceasarsallad är ett vitt ex. chardonnay med ekfatslagring.
    Servera gärna i djup tallrik.
    Romansallad finns i olika storlekar men handla så att det blir minst en djup tallrik med romansallad per person.
    Du kan använda färdig majonnäs till dressingen som du sedan smaksätter med vitlök, sardeller, parmesanost och dijonsenap. Istället för parmesan kan du använda den liknande men något billigare Parmigiano Reggiano. Istället för majonnäs är grekisk yoghurt gott. En matigare sallad får du med kokt färskpotatis, cocktailtomater, bacon samt grillad kyckling eller lax - en perfekt sommarlunch eller middag.

    Ingredienser till recept
    Ca 1 liter plockade romanblad, 1-4 huvud romansallad beroende på huvudstorled samt om du ska göra en förrätt eller en huvudrätt.
    1-2 dl brödkrutonger eller grissinis
    8 skivor parmesanost eller 0,5 dl grovriven
    8 små kokta färskpotatisar (valfritt)
    8 cocktailtomater (valfritt)
    0,5 rödlök (valfritt)
    0,5 paket kall, knaperstekt bacon (valfritt)
    4 portioner grillad kyckling eller lax (valfritt)
    Ceasardressing: 1 ägg
    1 msk vitvinsvinäger
    1 dl olivolja
    1 krm salt
    eller 1 dl majonnäs eller grekisk yoghurt
    3 sardeller (valfritt)
    1 tsk dijonsenap
    0,5 klyfta vitlök
    4 msk finriven parmesan
    1 tsk honung
    Salt, vitpeppar och lite citronsaft
    Tillagning av recept
    Gör egen dressing från början eller använd färdig majonnäs eller gräddyoghurt.
    Egen dressing från början: Sjud upp vatten i en liten kastrull och sjud ägget i 2-3 minuter. Spola i kallt vatten, dela och skrapa ur ägget i en skål. Rör sönder ägget. Rör i vinäger och salt. Tillsätt olivolja droppvis under omrörning, sedan snabbare och rör till en majonnäs. Smaksätt majonnäsen eller grekisk yoghurt med sardeller, dijonsenap, vitlök samt riven parmesan och honung. Smaka av med salt, vitpeppar och lite citronsaft.
    Skölj och riv romansalladen i mindre bitar i en stor skål. Skölj och halvera cocktailtomater. Skiva potatisar. Skala och skiva rödlöken tunnt. Blanda med dressingen och vänd runt allt. Fördela salladen lika på fyra djupa tallrikar. Fördela ev. grillad kyckling eller lax över. Strö över parmesan, krutonger och bacon.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.