Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kinesiska nycklar

  • popik 26 maj 2013

    var och hämtade en meny från en thairesturang och i flera maträtter fanns kinesiska nycklar, någon som vet vad det är för något?

  • boz1965 27 maj 2013

    Stod det ASSA på dem? ;)

    Skämt åsido, skulle tro att det rör sig om en felaktig översättning. De har möjligtvis använt sig av Google Translate för att översätta från thai till svenska, det kan hända lite "roliga saker" då.

  • Banjomaffian 28 maj 2013

    Krachai heter det. Kallas chinese keys på engelska.

    Lite info. jag hittade:

    Krachai (kunchi) är en lång ört med smala blad och upprätt stjälk släkt med galangal. Det är den uppsvällda jordstammen som används i matlagning som krydda. Rotstammarna sitter ihop och ser ut som långa häxfingar. Köttet är mjukt. Härkomst från tropiska Sydostasien. Förekommer även i Afrika numera. Används även som medicinalväxt i Asien främst för att motverka diaré.


    ANVÄNDNING

    Smaken påminner om ingefära men är inte lika stark. Den doftar "medicin". Krachai används som smaksättare främst i Thailand men också i övriga Sydostasien - i soppor, kycklinggrytor, tillsammans med fläskkött, fiskgrytor och i vegetariska rätter. Roten skall renskrapas och sedan skivas eller rivas, alternativt pickar man små hål i roten och lägger ner i grytan eller anrättningen. Ta bort den före servering.

    Alternativ: Ingefära.

    Säsong: Året om men svår att få tag på i handeln. Kan finnas fryst i asiatiska butiker.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.