Jag som samlar på kokböcker fick en norsk kokbok i julklapp. Jätterolig läsning eftersom det är på norska. Men, är det någon som söker ett norskt recept så kanske jag har det...:D
evaldo25 december 2007
Har du recept på - Akvavitgravad lax med dill och enbär. - Har ätit det hos en norsk familj vi besökt.
farmoringer25 december 2007
Nej, tyvärr. Nu har jag bläddrat och läst och hittar inget sådant. Det är Norges nationalrätter står det. En matresa från söder till norr..
farmoringer26 december 2007
Hittade receptet hos ICA kuriren
Akvavitgravad lax
Ingredienser 10-12 portioner:
2 msk salt
2 msk strösocker
1 tsk grovmalen vitpeppar
1 knippa dill med stjälkarna kvar, grovhackad
2 msk akvavit
10 enbär
2 kg hel lax, filead och ansad, men med skinnet kvar
Så här gör du:
Blanda salt, socker och peppar i en skål. Blanda dill, akvavit och enbär i en annan. Lägg ett lager saltblandning i botten på en form. Ovanpå en tredjedel av dillblandningen. Lägg en fiskhalva med skinnsidan nedåt i formen. Strö mer av salt och dill ovanpå fiskköttet. Placera nästa fiskbit ovanpå med den tunna delen mot den tjocka delen på underliggande laxskiva. Strö över resten av blandningarna.
Täck fisken med plastfolie och placera en lämplig tyngd ovanpå. Låt fisken stå i rumstemperatur tills den saftat till sig. Ställ sedan fisken i kylen i 3–4 dygn. Vänd den dagligen. Skrapa bort kryddor och dill före serveringen. Bjud gravlaxsås till.
Tips! Frys laxen före eller efter gravningen om det inte är norsk odlad lax.
anluk26 december 2007
Låter spännande med norsk mat, skiljer det sig mycket från svensk???
farmoringer26 december 2007
Tycker kanske inte det sklijer så mycket men eftersom det är nationalrätter så är de lite speciella, tror jag. Men som sagt, eftersom allt är på norsk så kan jag inte översätta riktigt allt men det kan man kanske lista ut till sist.
evaldo27 december 2007
Akvavitgravad lax med dill och enbär
10-12 portioner:
2 msk salt
2 msk strösocker
1 tsk grovmalen vitpeppar
1 knippa dill med stjälkarna kvar, grovhackad
2 msk akvavit
10 enbär
2 kg hel lax, filead och ansad, men med skinnet kvar
Så här gör du:
Blanda salt, socker och peppar i en skål. Blanda dill, akvavit och enbär i en annan. Lägg ett lager saltblandning i botten på en form. Ovanpå en tredjedel av dillblandningen. Lägg en fiskhalva med skinnsidan nedåt i formen. Strö mer av salt och dill ovanpå fiskköttet. Placera nästa fiskbit ovanpå med den tunna delen mot den tjocka delen på underliggande laxskiva. Strö över resten av blandningarna.
Täck fisken med plastfolie och placera en lämplig tyngd ovanpå. Låt fisken stå i rumstemperatur tills den saftat till sig. Ställ sedan fisken i kylen i 3–4 dygn. Vänd den dagligen. Skrapa bort kryddor och dill före serveringen. Bjud gravlaxsås till.
Tips! Frys laxen före eller efter gravningen om det inte är norsk odlad lax.
farmoringer27 december 2007
Ja, det var precis det jag skrev i tidigare inlägg..
Jag som samlar på kokböcker fick en norsk kokbok i julklapp. Jätterolig läsning eftersom det är på norska. Men, är det någon som söker ett norskt recept så kanske jag har det...:D
Har du recept på - Akvavitgravad lax med dill och enbär. - Har ätit det hos en norsk familj vi besökt.
Nej, tyvärr. Nu har jag bläddrat och läst och hittar inget sådant. Det är Norges nationalrätter står det. En matresa från söder till norr..
Hittade receptet hos ICA kuriren
Akvavitgravad lax
Ingredienser 10-12 portioner:
2 msk salt
2 msk strösocker
1 tsk grovmalen vitpeppar
1 knippa dill med stjälkarna kvar, grovhackad
2 msk akvavit
10 enbär
2 kg hel lax, filead och ansad, men med skinnet kvar
Så här gör du:
Blanda salt, socker och peppar i en skål. Blanda dill, akvavit och enbär i en annan. Lägg ett lager saltblandning i botten på en form. Ovanpå en tredjedel av dillblandningen. Lägg en fiskhalva med skinnsidan nedåt i formen. Strö mer av salt och dill ovanpå fiskköttet. Placera nästa fiskbit ovanpå med den tunna delen mot den tjocka delen på underliggande laxskiva. Strö över resten av blandningarna.
Täck fisken med plastfolie och placera en lämplig tyngd ovanpå. Låt fisken stå i rumstemperatur tills den saftat till sig. Ställ sedan fisken i kylen i 3–4 dygn. Vänd den dagligen. Skrapa bort kryddor och dill före serveringen. Bjud gravlaxsås till.
Tips! Frys laxen före eller efter gravningen om det inte är norsk odlad lax.
Låter spännande med norsk mat, skiljer det sig mycket från svensk???
Tycker kanske inte det sklijer så mycket men eftersom det är nationalrätter så är de lite speciella, tror jag. Men som sagt, eftersom allt är på norsk så kan jag inte översätta riktigt allt men det kan man kanske lista ut till sist.
Akvavitgravad lax med dill och enbär
10-12 portioner:
2 msk salt
2 msk strösocker
1 tsk grovmalen vitpeppar
1 knippa dill med stjälkarna kvar, grovhackad
2 msk akvavit
10 enbär
2 kg hel lax, filead och ansad, men med skinnet kvar
Så här gör du:
Blanda salt, socker och peppar i en skål. Blanda dill, akvavit och enbär i en annan. Lägg ett lager saltblandning i botten på en form. Ovanpå en tredjedel av dillblandningen. Lägg en fiskhalva med skinnsidan nedåt i formen. Strö mer av salt och dill ovanpå fiskköttet. Placera nästa fiskbit ovanpå med den tunna delen mot den tjocka delen på underliggande laxskiva. Strö över resten av blandningarna.
Täck fisken med plastfolie och placera en lämplig tyngd ovanpå. Låt fisken stå i rumstemperatur tills den saftat till sig. Ställ sedan fisken i kylen i 3–4 dygn. Vänd den dagligen. Skrapa bort kryddor och dill före serveringen. Bjud gravlaxsås till.
Tips! Frys laxen före eller efter gravningen om det inte är norsk odlad lax.
Ja, det var precis det jag skrev i tidigare inlägg..