När vi skriver in recept här på MK så gillas inte vissa mått. Det kan jag gott förstå.
Hur stor är en näve? Hur långt är ett snöre?
Idag läste jag dock ett recept i en tidning och studsade - man skulle ta ett halvt ägg!
Hur gör jag då? :)
Har du exempel på sånt?
Kakan198625 oktober 2011
Ja, jag har också hittat recept med halva ägg... gulan eller vitan tänker jag lite ironiskt för mig själv.
En kompis till mig som bakat jättegoda frallor ville jag ha receptet av, där var det också ½ ägg men har ännu inte kommit mig för att fråga om det.
Kanske någon vänlig själ som vill svara på hur man gör :)
The_mama97mia25 oktober 2011
I det recept jag läste stod - häll upp i ett glas... ja men?
DoctorWho25 oktober 2011
Jag såg en kock på tv för några år sedan som vispade ägget löst i en liten skål, hällde över det i ett dl-mått och sa " - Nu är det lätt att ta hälften."
The_mama97mia25 oktober 2011
Hmmm... ja det var ju klokt förstås!
Men känns lite krångligt...
Finns det inte ngn annan som varit med om snudd på omöjliga mått?
husmusen8825 oktober 2011
Jo ett halvt ägg får mig oxå att undra. vilken halva? Gulan eller vitan? Men troligast är att man ska vispa ihop ägget och använda hälften av blandningen. Eller så har den som skrivit receptet klantat sig.
Min mormor är expert på omöjliga mått, hon mäter aldrig något men allting är ändå jättegott! Hon tar en skvätt här, en näve där och känns det inte bra så tar hon lite mer av något annat.
Inte det lättaste att följa hennes recept när hon säger jo men ta så det ser lagomt ut! Jo men visst mormor ;)
Blir väl så när man har gjort en sak så många gånger, vet att jag är likadan själv. Följer aldrig recept till punkt och pricka.
svengelsk25 oktober 2011
Jag tar alltid ett halvt ägg i kanelbullarna och sparar resten till pensling. Franska recept är ofta svåra, ett glas är vanligt eller de flesta ingredienserna med mått och sedan en tillbringare vatten på slutet.
mkml25 oktober 2011
ett halvt ägg är som ni skrivet....vispa ihop och ta hälften....om ni har ägg i stl S så kan det funka med ett helt ägg i vissa recept.
bigganv25 oktober 2011
Eller så gör man dubbel sats och använder hela ägget!!!!:)
Kakan19861 november 2011
Skrivet av bigganv den 25 okt 2011
Eller så gör man dubbel sats och använder hela ägget!!!!:)
Smart (Y)
boz19651 november 2011
Skrivet av mama97mia den 25 okt 2011
...Hur långt är ett snöre?
Ett snöre är precis så långt att det räcker från den ena änden till den andra. :DD
Sorry, Mia. Kunde inte låta bli... ;)
The_mama97mia1 november 2011
:D
Wombat041 november 2011
Jag har en körkompis vars farmor alltid brukade säga till henne: "Ta en klonk mjöl och en klonk socker ...". Tilläggas kan att hon var från Bohuslän - undrar om "klonk" är ett vedertaget mått där? Någon som vet? :-D
The_mama97mia1 november 2011
Hehe, det ju inte vara klunk? Kul med dialektala uttryck!
När vi skriver in recept här på MK så gillas inte vissa mått. Det kan jag gott förstå.
Hur stor är en näve? Hur långt är ett snöre?
Idag läste jag dock ett recept i en tidning och studsade - man skulle ta ett halvt ägg!
Hur gör jag då? :)
Har du exempel på sånt?
Ja, jag har också hittat recept med halva ägg... gulan eller vitan tänker jag lite ironiskt för mig själv.
En kompis till mig som bakat jättegoda frallor ville jag ha receptet av, där var det också ½ ägg men har ännu inte kommit mig för att fråga om det.
Kanske någon vänlig själ som vill svara på hur man gör :)
I det recept jag läste stod - häll upp i ett glas... ja men?
Jag såg en kock på tv för några år sedan som vispade ägget löst i en liten skål, hällde över det i ett dl-mått och sa " - Nu är det lätt att ta hälften."
Hmmm... ja det var ju klokt förstås!
Men känns lite krångligt...
Finns det inte ngn annan som varit med om snudd på omöjliga mått?
Jo ett halvt ägg får mig oxå att undra. vilken halva? Gulan eller vitan? Men troligast är att man ska vispa ihop ägget och använda hälften av blandningen. Eller så har den som skrivit receptet klantat sig.
Min mormor är expert på omöjliga mått, hon mäter aldrig något men allting är ändå jättegott! Hon tar en skvätt här, en näve där och känns det inte bra så tar hon lite mer av något annat.
Inte det lättaste att följa hennes recept när hon säger jo men ta så det ser lagomt ut! Jo men visst mormor ;)
Blir väl så när man har gjort en sak så många gånger, vet att jag är likadan själv. Följer aldrig recept till punkt och pricka.
Jag tar alltid ett halvt ägg i kanelbullarna och sparar resten till pensling. Franska recept är ofta svåra, ett glas är vanligt eller de flesta ingredienserna med mått och sedan en tillbringare vatten på slutet.
ett halvt ägg är som ni skrivet....vispa ihop och ta hälften....om ni har ägg i stl S så kan det funka med ett helt ägg i vissa recept.
Eller så gör man dubbel sats och använder hela ägget!!!!:)
Eller så gör man dubbel sats och använder hela ägget!!!!:)
Smart (Y)
...Hur långt är ett snöre?
Ett snöre är precis så långt att det räcker från den ena änden till den andra. :DD
Sorry, Mia. Kunde inte låta bli... ;)
:D
Jag har en körkompis vars farmor alltid brukade säga till henne: "Ta en klonk mjöl och en klonk socker ...". Tilläggas kan att hon var från Bohuslän - undrar om "klonk" är ett vedertaget mått där? Någon som vet? :-D
Hehe, det ju inte vara klunk? Kul med dialektala uttryck!