Mitt år att bjuda på trerätters på nyåret. Jag vill dock inte bjuda på oxfile. Tipsa gärna om något!
Aspholme24 november 2007
En efterrätt som har glömts bort är torkade frukter finns i färdiga påsar, som du kokar en kräm av och äter med kall mjölk.
Amika24 november 2007
Förslag på huvudrätt? :)
Champagnekyckling
(Parmainlindad kycklingfilé
med valnötter och mousse-
rande champagnesås)
4 port.
Fira in nyåret med glitter
och glamour.
2 x 250 g Kycklingfilé
200 g lätt Philadelphiaost
2 grillade paprikor (fi nns på burk)
200 g parmaskinka
2 dl champagne alt. mousse-
rande vin
2 dl vispgrädde, vispad
200 g sockerärtor
ris
salt/peppar
olja till stekning
Dela kycklingfi léerna och snitta
upp dem. Salta, peppra och
fördela Philadelphiaosten och
paprikorna på dem. Rulla in
kycklingfi lén i parmaskinka och
stek (runt om) på medeltemperatur
ca 20 minuter., hit kan
du förbereda. Häll på champag-
nen och låt kycklingen puttra
i några minuter. Lyft kyckling-
fi léerna ur stekpannan och rör ner den vispade grädden, smaka
av med salt och peppar. Servera med sockerärtor och ris.
Amika24 november 2007
Du kan även göra en lyxig toast som förrätt. :)
Skär bort kanterna på vanligt vitt toastbröd. Skiva och fräs på färska champinjoner. När de är klara så rör du ner strimlad basilika och låter den fräsas in med champinjonerna. Krydda med lite salt och peppar.
Dela upp champinjonerna mellan brödbitarna, riv mozzarella över. Rulla ihop en bit parmaskinka till en "ros" och dekorera varje toast med. Gratinera i ugn tills osten smält och skinkan fått en mörkare färg och blivit lite krispig.
Lägg upp på tallrik och dekorera med ruccola runt varje toast, ringla även lite olivolja och balsamvinäger över ruccolan.
Klart. :)
Amika24 november 2007
Efterrätt? :)
Chokladkolakaka
För 8 personer.
Den absolut godaste kladdkakan jag någonsin ätit. Läser man receptet så verkar det krångligare än det är att göra den. Gör den med fördel dagen innan så den hinner "safta till sig" under natten.
Ingredienser
125 g smör
150 g mörkblockchoklad
3 ägg
2 dl socker
2½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
Kolasås:
1½ dl mellangrädde
½ dl socker
½ dl sirap
Gör så här
Smält smör o dra bort från plattan, bryt ner chokladen i smält den i matfettet. Rör om då o då.
Vispa ägg o socker pösigt.
Rör ner chokladblandningen.
Rör ner mjöl o vaniljsocker.
Smörj o bröa en form med löstagbar kant.
Häll i hälften av smeten.
Grädda i cirka 10 minuter i 175 grader.
Koka kolasmeten. Blanda ihop alla ingredienserna o koka upp i en kastrull under omrörning. Koka tills den tjocknar. Det ska bildas en ”gata” när du drar en sked i botten på kastrullen. Det tar cirka 15 minuter.
Häll kolasmeten i formen o ställ i frysen tills den stelnat.
Bred ut resten av smeten i formen o grädda i cirka 10 minuter i samma värme.
Håll kakan i kylen så håller den i minst 7 dagar. Den är godast när den fått stå i kylen över natten.
Mammamu24 november 2007
Som förrätt är detta recept bara ett "måste":
MONAS SMÖRDEGSBOLLAR
För ca 5 pers.
Smördegsplattor (kavlas ej ut)
Ostskivor, ex. Västerbottenost (en skiva/smördegsrundel)
Röra:
1 brk creme fraiche
1/2 finhackad gul lök
Ishavsrom el. röd caviar efter behag
Hackade räkor efter behag
1 tärnad avocado
Ta ut rundlar ur smördegen med hjälp av ett glas.
Lägg på oskskivan på rundlarna och sätt in i ugnen (se värme och tid på anvisningarna på smördegsförpackningen.)
Lägg röran på de gräddade "smördegsbollarna".
Trevlig nyårsfest!
anluk24 november 2007
:pFörätt: Chevretoast, Varmrätt: Vitlöksmarinerad kycklingfilé, efterrätt: Vit chokladmousse.
Alla recepten finns ibland mina recept!
Obs glöm inte champangen vid 12-slaget. Gärna Moet chardon.....
pehrzonflickan24 november 2007
Tusen tack. Jag mnåste nog prova ett recept varje helg innan nyåret!
Annasus3 december 2007
Skrivet av Mammamu den 24 nov 2007
Som förrätt är detta recept bara ett "måste":
MONAS SMÖRDEGSBOLLAR
För ca 5 pers.
Smördegsplattor (kavlas ej ut)
Ostskivor, ex. Västerbottenost (en skiva/smördegsrundel)
Röra:
1 brk creme fraiche
1/2 finhackad gul lök
Ishavsrom el. röd caviar efter behag
Hackade räkor efter behag
1 tärnad avocado
Ta ut rundlar ur smördegen med hjälp av ett glas.
Lägg på oskskivan på rundlarna och sätt in i ugnen (se värme och tid på anvisningarna på smördegsförpackningen.)
Lägg röran på de gräddade "smördegsbollarna".
Trevlig nyårsfest!
Hur är denna om man vill förbereda. Vi kommer att vara ca 20personer till vå nyårsfest och man vill ju inte gärna stå i köket när gästerna kommer. Kan man kanske baka av smördegen och lägga på röran precis innan servering? Annars låter det jättegott.
jonssonsara3 december 2007
Vi ska ha fetagratinerade räkor till förrätt
Kycklingfile fylld med philadelphiaost, rostade rotsaker samt rödvinssås (varmrätt)
Gino till efterrätt.
Väldigt god och "lyxig" mat för liten peng även om man är mång
LillaJa3 december 2007
Man kan ju ha ett TEMA för menyn ganska kul. Jag ska också ha Nyår ...och mitt tema är TRE DAMER med lite historia.
Förrätt/ Soppa Créme Ninon
Ninon, eg Anne de Lenclos (1620-1703) var en vacker fransk kurtisan och världsdam med lysande konversationsförmåga.
Varmrätt/ Sjötunga Walewska
Maria Walewska (1789-1817) var en polsk adelsdam och Napoleon 1:s älskarinna. År 1810 fick de sonen Alexandre.
Efterrätt/ Peach Melba
Dame Nellie Malba (1861-1931) var en autralisk sopran som under sin livstid sjön på världens stora operahus.
Alla dessa rätter går att förbereda, alltså perfekt när man har gäster. Peach Melba ligger under mina recept. Vill du ha dom andra hör av dig.
tuden3 december 2007
Jag har kanske något som passar bland mina recept(Y)
Mammamu7 december 2007
Skrivet av Annasus den 3 dec 2007
Skrivet av Mammamu den 24 nov 2007
Som förrätt är detta recept bara ett "måste":
MONAS SMÖRDEGSBOLLAR
För ca 5 pers.
Smördegsplattor (kavlas ej ut)
Ostskivor, ex. Västerbottenost (en skiva/smördegsrundel)
Röra:
1 brk creme fraiche
1/2 finhackad gul lök
Ishavsrom el. röd caviar efter behag
Hackade räkor efter behag
1 tärnad avocado
Ta ut rundlar ur smördegen med hjälp av ett glas.
Lägg på oskskivan på rundlarna och sätt in i ugnen (se värme och tid på anvisningarna på smördegsförpackningen.)
Lägg röran på de gräddade "smördegsbollarna".
Trevlig nyårsfest!
Hur är denna om man vill förbereda. Vi kommer att vara ca 20personer till vå nyårsfest och man vill ju inte gärna stå i köket när gästerna kommer. Kan man kanske baka av smördegen och lägga på röran precis innan servering? Annars låter det jättegott.
Har aldrig gjort "bollarna" till så många, så jag kan inte svara på den frågan. Skulle inte tro att det är den bästa rätten att förbereda......... Du får prova bollarna när ni bara är ngra få gäster!
jca19747 december 2007
Till efterrätt kan jag rekommendera pannacotta :D den kan man göra med olika smaker t.ex. mjölchoklad, vanilj. Det allra bästa är att man gör den dagen innan och bara gör tillbehören när den ska serveras. Det blir kanongott!"
Mitt år att bjuda på trerätters på nyåret. Jag vill dock inte bjuda på oxfile. Tipsa gärna om något!
En efterrätt som har glömts bort är torkade frukter finns i färdiga påsar, som du kokar en kräm av och äter med kall mjölk.
Förslag på huvudrätt? :)
Champagnekyckling
(Parmainlindad kycklingfilé
med valnötter och mousse-
rande champagnesås)
4 port.
Fira in nyåret med glitter
och glamour.
2 x 250 g Kycklingfilé
200 g lätt Philadelphiaost
2 grillade paprikor (fi nns på burk)
200 g parmaskinka
2 dl champagne alt. mousse-
rande vin
2 dl vispgrädde, vispad
200 g sockerärtor
ris
salt/peppar
olja till stekning
Dela kycklingfi léerna och snitta
upp dem. Salta, peppra och
fördela Philadelphiaosten och
paprikorna på dem. Rulla in
kycklingfi lén i parmaskinka och
stek (runt om) på medeltemperatur
ca 20 minuter., hit kan
du förbereda. Häll på champag-
nen och låt kycklingen puttra
i några minuter. Lyft kyckling-
fi léerna ur stekpannan och rör ner den vispade grädden, smaka
av med salt och peppar. Servera med sockerärtor och ris.
Du kan även göra en lyxig toast som förrätt. :)
Skär bort kanterna på vanligt vitt toastbröd. Skiva och fräs på färska champinjoner. När de är klara så rör du ner strimlad basilika och låter den fräsas in med champinjonerna. Krydda med lite salt och peppar.
Dela upp champinjonerna mellan brödbitarna, riv mozzarella över. Rulla ihop en bit parmaskinka till en "ros" och dekorera varje toast med. Gratinera i ugn tills osten smält och skinkan fått en mörkare färg och blivit lite krispig.
Lägg upp på tallrik och dekorera med ruccola runt varje toast, ringla även lite olivolja och balsamvinäger över ruccolan.
Klart. :)
Efterrätt? :)
Chokladkolakaka
För 8 personer.
Den absolut godaste kladdkakan jag någonsin ätit. Läser man receptet så verkar det krångligare än det är att göra den. Gör den med fördel dagen innan så den hinner "safta till sig" under natten.
Ingredienser
125 g smör
150 g mörkblockchoklad
3 ägg
2 dl socker
2½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
Kolasås:
1½ dl mellangrädde
½ dl socker
½ dl sirap
Gör så här
Smält smör o dra bort från plattan, bryt ner chokladen i smält den i matfettet. Rör om då o då.
Vispa ägg o socker pösigt.
Rör ner chokladblandningen.
Rör ner mjöl o vaniljsocker.
Smörj o bröa en form med löstagbar kant.
Häll i hälften av smeten.
Grädda i cirka 10 minuter i 175 grader.
Koka kolasmeten. Blanda ihop alla ingredienserna o koka upp i en kastrull under omrörning. Koka tills den tjocknar. Det ska bildas en ”gata” när du drar en sked i botten på kastrullen. Det tar cirka 15 minuter.
Häll kolasmeten i formen o ställ i frysen tills den stelnat.
Bred ut resten av smeten i formen o grädda i cirka 10 minuter i samma värme.
Håll kakan i kylen så håller den i minst 7 dagar. Den är godast när den fått stå i kylen över natten.
Som förrätt är detta recept bara ett "måste":
MONAS SMÖRDEGSBOLLAR
För ca 5 pers.
Smördegsplattor (kavlas ej ut)
Ostskivor, ex. Västerbottenost (en skiva/smördegsrundel)
Röra:
1 brk creme fraiche
1/2 finhackad gul lök
Ishavsrom el. röd caviar efter behag
Hackade räkor efter behag
1 tärnad avocado
Ta ut rundlar ur smördegen med hjälp av ett glas.
Lägg på oskskivan på rundlarna och sätt in i ugnen (se värme och tid på anvisningarna på smördegsförpackningen.)
Lägg röran på de gräddade "smördegsbollarna".
Trevlig nyårsfest!
:pFörätt: Chevretoast, Varmrätt: Vitlöksmarinerad kycklingfilé, efterrätt: Vit chokladmousse.
Alla recepten finns ibland mina recept!
Obs glöm inte champangen vid 12-slaget. Gärna Moet chardon.....
Tusen tack. Jag mnåste nog prova ett recept varje helg innan nyåret!
Som förrätt är detta recept bara ett "måste":
MONAS SMÖRDEGSBOLLAR
För ca 5 pers.
Smördegsplattor (kavlas ej ut)
Ostskivor, ex. Västerbottenost (en skiva/smördegsrundel)
Röra:
1 brk creme fraiche
1/2 finhackad gul lök
Ishavsrom el. röd caviar efter behag
Hackade räkor efter behag
1 tärnad avocado
Ta ut rundlar ur smördegen med hjälp av ett glas.
Lägg på oskskivan på rundlarna och sätt in i ugnen (se värme och tid på anvisningarna på smördegsförpackningen.)
Lägg röran på de gräddade "smördegsbollarna".
Trevlig nyårsfest!
Hur är denna om man vill förbereda. Vi kommer att vara ca 20personer till vå nyårsfest och man vill ju inte gärna stå i köket när gästerna kommer. Kan man kanske baka av smördegen och lägga på röran precis innan servering? Annars låter det jättegott.
Vi ska ha fetagratinerade räkor till förrätt
Kycklingfile fylld med philadelphiaost, rostade rotsaker samt rödvinssås (varmrätt)
Gino till efterrätt.
Väldigt god och "lyxig" mat för liten peng även om man är mång
Man kan ju ha ett TEMA för menyn ganska kul. Jag ska också ha Nyår ...och mitt tema är TRE DAMER med lite historia.
Förrätt/ Soppa Créme Ninon
Ninon, eg Anne de Lenclos (1620-1703) var en vacker fransk kurtisan och världsdam med lysande konversationsförmåga.
Varmrätt/ Sjötunga Walewska
Maria Walewska (1789-1817) var en polsk adelsdam och Napoleon 1:s älskarinna. År 1810 fick de sonen Alexandre.
Efterrätt/ Peach Melba
Dame Nellie Malba (1861-1931) var en autralisk sopran som under sin livstid sjön på världens stora operahus.
Alla dessa rätter går att förbereda, alltså perfekt när man har gäster. Peach Melba ligger under mina recept. Vill du ha dom andra hör av dig.
Jag har kanske något som passar bland mina recept(Y)
Som förrätt är detta recept bara ett "måste":
MONAS SMÖRDEGSBOLLAR
För ca 5 pers.
Smördegsplattor (kavlas ej ut)
Ostskivor, ex. Västerbottenost (en skiva/smördegsrundel)
Röra:
1 brk creme fraiche
1/2 finhackad gul lök
Ishavsrom el. röd caviar efter behag
Hackade räkor efter behag
1 tärnad avocado
Ta ut rundlar ur smördegen med hjälp av ett glas.
Lägg på oskskivan på rundlarna och sätt in i ugnen (se värme och tid på anvisningarna på smördegsförpackningen.)
Lägg röran på de gräddade "smördegsbollarna".
Trevlig nyårsfest!
Hur är denna om man vill förbereda. Vi kommer att vara ca 20personer till vå nyårsfest och man vill ju inte gärna stå i köket när gästerna kommer. Kan man kanske baka av smördegen och lägga på röran precis innan servering? Annars låter det jättegott.
Har aldrig gjort "bollarna" till så många, så jag kan inte svara på den frågan. Skulle inte tro att det är den bästa rätten att förbereda......... Du får prova bollarna när ni bara är ngra få gäster!
Till efterrätt kan jag rekommendera pannacotta :D den kan man göra med olika smaker t.ex. mjölchoklad, vanilj. Det allra bästa är att man gör den dagen innan och bara gör tillbehören när den ska serveras. Det blir kanongott!"