Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Varmluftsugn

 • Erajscha 24 maj 2009

  jag har aldrig hanterat en varmluftsugn men i spisen i vårt nya hus är det just en sån. Jag har hittills märkt att allt blir klart lite tidigare men hur ska man tänka?

  Och vad öppnar sig för nya möjligheter? Tipsa en novis ni som vet!

 • britt-marie1604 24 maj 2009

  Jag har också en varmluftugn som jag har en känsla av att inte utnyttja. Bakade en gång en massa bullar och gräddade två plåtar i taget och var himla nöjd tills jag upptäckte att det var mycket dåligt gräddat "under"! I ugns beskrivningen står att just bullar är lämpöigt att grädda med varmluft!
  Efterlyser tips!

 • lena4 24 maj 2009

  Jag har oxå varmluftsugn . Missade att sänka värmen, satte in två plåtar bullar, alla bullar blev brända, Jag tycker inte bullar och kakor blir så bra med varmluft, så det får bli vanlig ugn till det.
  Värma gratänger i varmluft går mycke snabbare.

 • Manett 24 maj 2009

  Håller med, det är svårt att baka bullar och annat som ska jäsa och få alla bullar lika gräddade.
  Däremot fungerar det utmärkt med småkakor, även om de på den undre plåten blir något ljusare.

  Det blir också bra resultat att sätta in olika ugnsrätter i "två våningar" - t.ex en stek/kyckling etc på undre plan och en gratäng på övre. Sedan kan du skifta om när gratängen fått färg och "färga" den övre.
  Man ska också ha lite lägre temperatur ca 10-25 lägre än i vanlig ugn. Och jag tycker att kött etc blir saftigare och bättre i varmluftsugn.

  Men jag tycker inte att varmluftsugnarna för hushåll är lika bra som de som finns i restauranger och storhushåll. Behövs bättre instruktioner och tips också!!

 • hillan66 24 maj 2009

  Jag har varmluftsugn och skulle inte vilja vara utan. Perfekt när man lagar två rätter samtidigt. T ex potatisgratäng och helstekt fläskfilé. Man måste tänka på att rätterna har olika tillagningstid men annars är det suveränt. Jag bakar dock inte bullar med varmluften för jag tycker att det är svårt att få två plåtar färdiga samtidigt.

  Man måste tänka på att en ugnen är varmare med varmluftsfunktionen. Kör man 200 grader så motsvarar det 225 grader!! Det är en vanesak och jag är jättenöjd med ugnen!(Y)

  Något som jag gör ofta och som blir jättegott i varmluften är klyftpotatis.

  Så här gör jag: Skala och klyfta potatis, stoppa potatisen i en plastpåse, häll på 1 tsk olivolja/portion och skaka om så oljan sprider sig. Sen häller jag ut potatisen på ett bakplåtspapper på en plåt kryddar, saltar och gräddar med varmluft 175-200 grader. Det blir krispigt och gott samtidigt som det är kalorinsnålt!!

 • systeryster 25 maj 2009

  Tack för tipset med klyftpotatisen. Har just fått min varmluftsugn och bara hunnit testa den på scones, som blev just degiga i mitten. Står i instruktionen att man behöver byta plats på plåtarna efter halva tiden om man kör två plåtar i ugnen.Nu är ju gräddningstiden så kort att man undrar vad som sker med ugnsvärmen om man ska gavla på ugnen och byta platser på två plåtar bullar? Jag är skeptisk! Någon som provat och vet hur man gör?/Karin

 • Molgan 25 maj 2009

  Jag brukar baka bröd och bullar i varmluftsugn och det fungerar numera bra, för mig.

  Man får sänka gradantlaet på ugnen. 225 grader blir ungefär 200 grader osv.

  De gånger som jag har missat det har det dock inte blivit så bra, som skriviet ovan. Då kan det bli mjukt under bullarna.

 • Erajscha 25 maj 2009

  Jag tänkte prova att baka nötmarängbottnar idag. Ska man då sänka tempen till 125 grader? OCh inte ha inne dem i en hel kvart?

  I receptet står det nämligen 150 grader i 15 minuter.

 • Molgan 25 maj 2009

  Jag har samma tidslängd, bara det att jag sänker gradantalet. Så 15 min borde gå bra. Du får nog hålla ett öga på dem.

  (Jag är ingen expert på varmluftsugn)

 • The_mama97mia 25 maj 2009

  Hakar på här, jag har också en varmluftsugn och har förstått att man ska ha specialplåtarna med hål i ? Gäller det till allt? Även om man har bakplåtspapper under? Har hålen ngn funktion då?????
  Har inte vågat testa luftfunktionen, bara kört som vanligt. Hittills. :)

 • hillan66 25 maj 2009

  Skrivet av mama97mia den 25 maj 2009

  Hakar på här, jag har också en varmluftsugn och har förstått att man ska ha specialplåtarna med hål i ? Gäller det till allt? Även om man har bakplåtspapper under? Har hålen ngn funktion då?????
  Har inte vågat testa luftfunktionen, bara kört som vanligt. Hittills. :)


  Jag har helt vanliga plåtar och det funkar i a f för mig! ... Det kanske är bra med specialplåtar men jag har aldrig testat och jag är nöjd som det är! (Y)

 • LEDIVO 25 maj 2009

  Hej!
  Så här använder jag min varmluft, som jag haft några år och tycker fungerar mycket bra
  Använder varmluft till bröd- och kaffebullar, gratänger, klyftpotatis, potatíshalvor och pommes
  frites m m.
  Vid bullbak , gratänger och potatis sänker jag 25 grader, men pommes frites kör jag med den temperatur som anges på förpackningen.
  Vid bullbak sätter jag in två plåtar, tar ut översta när den är klar och brukar sedan i regel få flytta upp den andra plåten och ha den i ugn 1-2 minuter till.
  LYCKA TILL!

 • maxxess 6 januari 2012

  Äntligen har jag också blivit med varmluftsugn, ett par år efter er andra ;P Har bara bakat en gång ännu och gjorde det till ett litet experiment idag:

  Deg på 3kg delades i limpor om 750g, högst upp ställde jag ett bröd i form och en vanlig limpa. Under så ställde jag vanlig limpa och sedan ett bröd i form.

  Följde mitt vanliga recept (formsur) med skillnaden att jag utgick från 200C (istf 250C) och sänkte värmen vid insättning till 175C (istf 200C). När 15 min gräddning återstod höjde jag de 25 graderna igen för det såg lite blekt ut tyckte jag, kanske skulle hetsat upp ugnen till 250 från start ändå som jag brukade i den gamla ugnen.

  Brödbak i varmluft med fyra limpor gick alltså inte snabbare för mig jfr traditionell ugn med två limpor.

  Resultatet blev jag väldigt nöjd med, det enda jag kan se är att limpan i form som placerats längst ned till höger var något ljusare. Inte så konstigt då brödet jäste upp ganska nära plåten ovanför (se nedan), så det är väl naturligt att luften inte åker omkring riktigt likadant runt den formen. Har ytterligare en fals i ugnen så nästa gång kan jag grädda längre ned eller så låter man helt enkelt den undre formen stå inne 3 minuter längre.. eller så bryr man sig inte alls, brödet var ju färdigt ;-)

  Samtliga bröd var perfekt bakade (det blev sjysst skorpa även om bröden inte blev så mörka som i vanlig ugn) och smakade lika gott som vanligt. Skivade upp alla limpor på en gång för infrysning för nu känns det ju lite lönt att ställa fram skärmaskinen när det finns fyra bröd att avverka.

  För intresseklubben här på MK så tog jag några bilder på placering i ugnen och sedan slutresultatet. Bröden från den översta plåten ligger till vänster på resultatbilden.

  http://img222.imagevenue.com/img.php?image=869565707_baka4limpor_w_122_1136lo.jpg
  http://img7.imagevenue.com/img.php?image=586956861_bakat4limpor_w_122_405lo.jpg


  Varmluft == toppen för bakning av ljusa bröd alltså. Suveränt att äntligen kunna grädda degar på 3-4 kg i ett svep!

 • Liindis 6 januari 2012

  Snälla testa era ugnar!
  När ni kan den så vill ni ej vara utan!
  {snicker} Varmluft älskare!!!

 • Marksten 6 januari 2012

  och då har ni inte testat ångugn! Helt suveränt!

 • Pilla72 7 januari 2012

  Varmluft är fantastiskt bra!! När man väl börjat använda det så klarar man sig inte utan. Det som man ska tänka på är att sänka värmen, står det 200 grader dra ner till 175 grader men kör samma tid. Sen att man kan laga flera olika rätter samtidigt utan att det tar smak av varandra. De små hålen i plåtarna gör att luften cirkulerar fritt vilket gör att man får en härlig yta på tex bröd. Sen är dom plåtarna toppen när man ska torka svamp, frukt mm. (Y)

 • gustavanton 7 januari 2012

  Tycker också att varmluftsugn är superbra . Men när jag bakar bullar så blir den överst plåten klar först så jag låter den sista plåten stå lite längre bara. Fungerar jättebra för mig skulle inte vilja vara utan den. Varma hälsningar från en nöjd varmluftsägare.

 • maxxess 8 januari 2012

  Verkar som om det är lite skillnad mellan olika ugnar hur jämnt de gräddar i hela ugnen.. I instruktionerna till min står det just att man skall *låta bli* att flytta runt plåtarna eftersom det ej behövs. Matbröden blev ju väldigt jämnt grädde i mitt test (utom den 4:e limpan som jäste upp så nära plåten ovanför som blev något lite blekare). Låter ju tokigt att man skall behöva flytta runt plåtarna för något så snabbgräddat som vanliga vetebullar! Skall bli intressant att se resultat när jag gör skorpor med dubbla plåtar nästa gång.


  Någon som använder sin ugn till att torka saker? Jag har ett speciellt läge för torkning och i instruktionerna finns det en tabell för torkning av bönor, örter och frukt mm men så mycket mer står där inte så sitter du inne med tips/erfarenhet är jag intresserad :)

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.