Jag ska ta upp mammas och mormors tradition att bjuda på kålsoppa som jullunch, som dom kokat på skinkspad.
Problemet är att jag aldrig gjort kålsoppa. Har letat här på sajten efter recept men hittar ingen "ren" kålsoppa om ni förstår vad jag menar.
Hur gör ni en klassiskt kålsoppa? Vilka kryddor kan man använda? Gör ni egen buljong? Använder ni skinkspad? Mormor hade kålkorv i, små fläskkorvar som såg ut som prinskorvar. Jag vet inte om man kan få tag på såna längre. Mamma hade vanlig prinskorv.
vet inte om det här är nåt i den stilen, jag sökte på Kålsöppe, vilket traditionsenligt serveras på marknader här.
elleave12 december 2011
Skrivet av MosterNettan den 12 dec 2011
Skrivet av elleave den 12 dec 2011
Är det grönkålssoppa du menar?
Nej - vitkålsoppa.
Aha, aldrig hört talas om nån som äter det runt jul :)
MosterNettan12 december 2011
Skrivet av elleave den 12 dec 2011
Skrivet av MosterNettan den 12 dec 2011
Skrivet av elleave den 12 dec 2011
Är det grönkålssoppa du menar?
Nej - vitkålsoppa.
Aha, aldrig hört talas om nån som äter det runt jul :)
Mormor tog reda på skinkspadet, hälften till morfars dopp-i-grytan och hälften till kålsoppa. Mamma gjorde likadant.
Till frukost var det tomtegröt och till lunch kålsoppa. Då hade vi nåt ordentligt i magen eftersom vi fick vänta på julbordet.
Som vuxen uppskattade jag det mer än när jag var barn.
Här är en enkel kålsoppa. Kanske inte heller vad du letar efter?[/quote
JO!!!
Precis en sån! Jag har sökt på nätet men inte hittat. Skulle tro att man kan ha mer kryddor...
TACK!
mazzarinen12 december 2011
Så lite så :)
boz196513 december 2011
Den traditionella kryddningen (iaf i Skåne) är lagerblad, lök och kryddpeppar (hela korn).
MosterNettan13 december 2011
Skrivet av boz1965 den 13 dec 2011
Den traditionella kryddningen (iaf i Skåne) är lagerblad, lök och kryddpeppar (hela korn).
Tack Boz,
kryddpeppar hade jag koll på, lagerblad har jag anat mig till, men inte lök faktiskt.
Tror jag ska ta av nån dl buljong och testa med stjärnanis och andra "juliga" kryddor. Vad tror du om det?
boz196513 december 2011
Tror jag säkert kan bli bra. (Y)
MosterNettan13 december 2011
Skrivet av boz1965 den 13 dec 2011
Tror jag säkert kan bli bra. (Y)
Jag meddelar senare om jag fått fram, nåt fantastiskt!
(Y)
(önskar det fanns en "gilla"-knapp)
Okänd13 december 2011
Vi fick alltid kålsoppa på juldagen när jag var barn. Kokt på skinkspad var den förstås :)
Kålsoppa är en av mina favoriträtter och så här gör jag:
1 litet kålhuvud
2½ (cirka) liter skinkspad
(några extra krydd- och vitpepparkorn.)
Strimla vitkålen fint. Koka upp skinkspadet och de eventuella extra pepparkornen och lägg i kålen.
Låt koka drygt en halvtimme eller tills kålen är mjuk.
Det brukar inte behövas extra salt. Men det är ju en smaksak och om man tycker att det behövs så får man salta efter behag.
Lycka till.
MosterNettan14 december 2011
Skrivet av Codliver den 13 dec 2011
Vi fick alltid kålsoppa på juldagen när jag var barn. Kokt på skinkspad var den förstås :)
Kålsoppa är en av mina favoriträtter och så här gör jag:
1 litet kålhuvud
2½ (cirka) liter skinkspad
(några extra krydd- och vitpepparkorn.)
Strimla vitkålen fint. Koka upp skinkspadet och de eventuella extra pepparkornen och lägg i kålen.
Låt koka drygt en halvtimme eller tills kålen är mjuk.
Det brukar inte behövas extra salt. Men det är ju en smaksak och om man tycker att det behövs så får man salta efter behag.
Lycka till.
Tack!
Kul att höra att det är flera än jag som förknippar kålsoppa med jul.
amoz14 december 2011
Vi äter gärna vit kålsoppa här men inte vid julen. Däremot använder vi skinkspadet till vår brunkål.
:DD kålsoppa är ju bara måste till julen o ytan sirap ingen soppa o sen kryddar jag med lagerblad o svart peppar både hel o malen för stinget supergott
Svärmor brynte alltid kålen i lite smör/margarin först innan hon hällde på buljongen och kokade den. Och till kålpuddingen också bryntes kålen. Jag tycker inte om kålsoppa men den blev lite mer ätbar när kålen var brynt, godare smak.
Jag ska ta upp mammas och mormors tradition att bjuda på kålsoppa som jullunch, som dom kokat på skinkspad.
Problemet är att jag aldrig gjort kålsoppa. Har letat här på sajten efter recept men hittar ingen "ren" kålsoppa om ni förstår vad jag menar.
Hur gör ni en klassiskt kålsoppa? Vilka kryddor kan man använda? Gör ni egen buljong? Använder ni skinkspad? Mormor hade kålkorv i, små fläskkorvar som såg ut som prinskorvar. Jag vet inte om man kan få tag på såna längre. Mamma hade vanlig prinskorv.
Jag tar tacksamt emot era sopptips.
Är det grönkålssoppa du menar?
Är det grönkålssoppa du menar?
Nej - vitkålsoppa.
http://lisasfyrakvadrat.blogspot.com/2008/10/sknsk-klsoppa-med-senapsyoghurt.html
vet inte om det här är nåt i den stilen, jag sökte på Kålsöppe, vilket traditionsenligt serveras på marknader här.
Är det grönkålssoppa du menar?
Nej - vitkålsoppa.
Aha, aldrig hört talas om nån som äter det runt jul :)
Är det grönkålssoppa du menar?
Nej - vitkålsoppa.
Aha, aldrig hört talas om nån som äter det runt jul :)
Mormor tog reda på skinkspadet, hälften till morfars dopp-i-grytan och hälften till kålsoppa. Mamma gjorde likadant.
Till frukost var det tomtegröt och till lunch kålsoppa. Då hade vi nåt ordentligt i magen eftersom vi fick vänta på julbordet.
Som vuxen uppskattade jag det mer än när jag var barn.
http://lisasfyrakvadrat.blogspot.com/2008/10/sknsk-klsoppa-med-senapsyoghurt.html
vet inte om det här är nåt i den stilen, jag sökte på Kålsöppe, vilket traditionsenligt serveras på marknader här.
Den ser jättegod ut men det är inte riktigt det jag menar. Bara vitkål, buljong och kryddor och det är kryddningen jag är mest intresserad av.
http://blogg.aftonbladet.se/20658/2010/01/vitkalssoppa
Här är en enkel kålsoppa. Kanske inte heller vad du letar efter?
Skrivet av mazzarinen den 12 dec 2011
http://blogg.aftonbladet.se/20658/2010/01/vitkalssoppa
Här är en enkel kålsoppa. Kanske inte heller vad du letar efter?[/quote
JO!!!
Precis en sån! Jag har sökt på nätet men inte hittat. Skulle tro att man kan ha mer kryddor...
TACK!
Så lite så :)
Den traditionella kryddningen (iaf i Skåne) är lagerblad, lök och kryddpeppar (hela korn).
Den traditionella kryddningen (iaf i Skåne) är lagerblad, lök och kryddpeppar (hela korn).
Tack Boz,
kryddpeppar hade jag koll på, lagerblad har jag anat mig till, men inte lök faktiskt.
Tror jag ska ta av nån dl buljong och testa med stjärnanis och andra "juliga" kryddor. Vad tror du om det?
Tror jag säkert kan bli bra. (Y)
Tror jag säkert kan bli bra. (Y)
Jag meddelar senare om jag fått fram, nåt fantastiskt!
(Y)
(önskar det fanns en "gilla"-knapp)
Vi fick alltid kålsoppa på juldagen när jag var barn. Kokt på skinkspad var den förstås :)
Kålsoppa är en av mina favoriträtter och så här gör jag:
1 litet kålhuvud
2½ (cirka) liter skinkspad
(några extra krydd- och vitpepparkorn.)
Strimla vitkålen fint. Koka upp skinkspadet och de eventuella extra pepparkornen och lägg i kålen.
Låt koka drygt en halvtimme eller tills kålen är mjuk.
Det brukar inte behövas extra salt. Men det är ju en smaksak och om man tycker att det behövs så får man salta efter behag.
Lycka till.
Vi fick alltid kålsoppa på juldagen när jag var barn. Kokt på skinkspad var den förstås :)
Kålsoppa är en av mina favoriträtter och så här gör jag:
1 litet kålhuvud
2½ (cirka) liter skinkspad
(några extra krydd- och vitpepparkorn.)
Strimla vitkålen fint. Koka upp skinkspadet och de eventuella extra pepparkornen och lägg i kålen.
Låt koka drygt en halvtimme eller tills kålen är mjuk.
Det brukar inte behövas extra salt. Men det är ju en smaksak och om man tycker att det behövs så får man salta efter behag.
Lycka till.
Tack!
Kul att höra att det är flera än jag som förknippar kålsoppa med jul.
Vi äter gärna vit kålsoppa här men inte vid julen. Däremot använder vi skinkspadet till vår brunkål.
Min mormor Edlas (1902-1995) Kålsoppa:
Kålsoppa från Skåne
:DD kålsoppa är ju bara måste till julen o ytan sirap ingen soppa o sen kryddar jag med lagerblad o svart peppar både hel o malen för stinget supergott
Svärmor brynte alltid kålen i lite smör/margarin först innan hon hällde på buljongen och kokade den. Och till kålpuddingen också bryntes kålen. Jag tycker inte om kålsoppa men den blev lite mer ätbar när kålen var brynt, godare smak.