4 l mjölk
8 ägg
4 dl fil/gräddfil eller 3 tsk ättiksyra
2 dl socker
Gör så här:
Äggen vispas och hälles jämte fil eller ättika i en kastrull.
Tillsätt mjölken och värm sakta under omrörning tills massan sjuder och skär sig.
Dra kastrullen från plattan och tillsätt 1 dl kallt vatten. Låt stå i 10 minuter.
Ös upp massan i äggostform (helst med silduksväv) och varva med socker. Låt kallna.
Hittade receptet på http://www.bohusmus.se/bohusmus/wwwbohusmus/kajkanten/aggostrecept.htm.
mammis10 januari 2008
Skrivet av Mona den 4 jan 2005
Jag ønskar recept på æggost från bohuslæn
Jag har ett recept på min sida
evaldo10 januari 2008
Äggost på mammas vis
Ingredienser
Portioner: 4
2 l mjölk
6 ägg
2 dl filmjölk
½ msk vetemjöl (struken)
½ dl socker
Gör så här
Värm mjölken till ca 60°C.
Vispa ihop äggen och filmjölken med mjölet. Vispa ner blandningen i den varma mjölken och rör sakta tills det skär sig. Konsistensen ska bli som keso. Det är viktigt att mjölken inte kokar.
Ta kastrullen från spisen, låt svalna med lock på, ca 20 minuter.
Lägg en silduk i botten på ett stort durkslag, eller i en form med kanter och små hål i botten.
Ös försiktigt upp ostmassan med en hålslev. Lägg först ett lager ostmassa, strö över socker. Upprepa detta tre gånger. Låt äggosten stå kallt några timmar tills all vassle runnit av.
Stjälp upp äggosten och servera med björnbärssylt. Grädde är också gott till.
Jag ønskar recept på æggost från bohuslæn
Äggost
4 l mjölk
8 ägg
4 dl fil/gräddfil eller 3 tsk ättiksyra
2 dl socker
Gör så här:
Äggen vispas och hälles jämte fil eller ättika i en kastrull.
Tillsätt mjölken och värm sakta under omrörning tills massan sjuder och skär sig.
Dra kastrullen från plattan och tillsätt 1 dl kallt vatten. Låt stå i 10 minuter.
Ös upp massan i äggostform (helst med silduksväv) och varva med socker. Låt kallna.
Hittade receptet på http://www.bohusmus.se/bohusmus/wwwbohusmus/kajkanten/aggostrecept.htm.
Jag ønskar recept på æggost från bohuslæn
Jag har ett recept på min sida
Äggost på mammas vis
Ingredienser
Portioner: 4
2 l mjölk
6 ägg
2 dl filmjölk
½ msk vetemjöl (struken)
½ dl socker
Gör så här
Värm mjölken till ca 60°C.
Vispa ihop äggen och filmjölken med mjölet. Vispa ner blandningen i den varma mjölken och rör sakta tills det skär sig. Konsistensen ska bli som keso. Det är viktigt att mjölken inte kokar.
Ta kastrullen från spisen, låt svalna med lock på, ca 20 minuter.
Lägg en silduk i botten på ett stort durkslag, eller i en form med kanter och små hål i botten.
Ös försiktigt upp ostmassan med en hålslev. Lägg först ett lager ostmassa, strö över socker. Upprepa detta tre gånger. Låt äggosten stå kallt några timmar tills all vassle runnit av.
Stjälp upp äggosten och servera med björnbärssylt. Grädde är också gott till.