I Skåne är det vanligast med ättikssyra i recepten. Längre norröver verkar det vara ättikssprit som dominerar.
Vad är egentligen skillnaden rent "kemiskt", och kan man direkt bara byta ättikssprit mot ättikssyra, eller tvärtom?
Har lagt in gurkor med båda alternativen och upplever att både sprödhet och krispighet blir bättre med ättikssyra.
Hur blir det med sillinläggningar t.ex?
Någon därute som vet och kan förklara.
Med önskan om en njutbar och rofylld jul
OP
The_mama97mia15 december 2010
jag kan inte förklara men vet att det är skillnad i koncentration i de två. Kolla flaskorna. Googla Perstorp för mer info.
soccermum15 december 2010
Ättiksyran är 24 % och ättikspriten endast 12 % och tro mej när jag säger att det gör stor skillnad om man använder syran när det ska vara sprit :)
En gång för många år sedan lade jag in rödbetor för första gången efter farmors recept-ättiksprit stod det i receptet och ättikssyra använde jag {sick} Rätt mkt alldeles för stark ättiksmak om jag uttrycker mej milt ;)
OPAndersson15 december 2010
När jag lade in gurkor spädde jag till samma koncentration till båda inläggningarna. Och de blev krispigare med ättikssyra.
Skall göra julsillen nu och tänker prova med båda varianterna för att se om det blir någon skillnad i smak. Är det någon som vet om hållbarheten förändras beroende på vad man använder?
Återkommer med min subjektiva smakbedömning ;-)
I Skåne är det vanligast med ättikssyra i recepten. Längre norröver verkar det vara ättikssprit som dominerar.
Vad är egentligen skillnaden rent "kemiskt", och kan man direkt bara byta ättikssprit mot ättikssyra, eller tvärtom?
Har lagt in gurkor med båda alternativen och upplever att både sprödhet och krispighet blir bättre med ättikssyra.
Hur blir det med sillinläggningar t.ex?
Någon därute som vet och kan förklara.
Med önskan om en njutbar och rofylld jul
OP
jag kan inte förklara men vet att det är skillnad i koncentration i de två. Kolla flaskorna. Googla Perstorp för mer info.
Ättiksyran är 24 % och ättikspriten endast 12 % och tro mej när jag säger att det gör stor skillnad om man använder syran när det ska vara sprit :)
En gång för många år sedan lade jag in rödbetor för första gången efter farmors recept-ättiksprit stod det i receptet och ättikssyra använde jag {sick} Rätt mkt alldeles för stark ättiksmak om jag uttrycker mej milt ;)
När jag lade in gurkor spädde jag till samma koncentration till båda inläggningarna. Och de blev krispigare med ättikssyra.
Skall göra julsillen nu och tänker prova med båda varianterna för att se om det blir någon skillnad i smak. Är det någon som vet om hållbarheten förändras beroende på vad man använder?
Återkommer med min subjektiva smakbedömning ;-)
OP