Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Citronfri citronsyra...

  • boz1965 13 juli 2013

    Följande text är lånad från FB-Gruppen "Matfusket".
    https://www.facebook.com/Matfusket

    http://www.jonkopingsposten.se/lokala-nyheter/citronsyra-bakom-besvar

    ---***---

    Citronsyra är inte det saften från citroner?


    Efter vår tidigare artikel om allergier orsakade av citronsyra är det många som vill veta mer om hur den framställs. Så här kommer en favorit i repris...

    En harmlös tillsats i vår mat kan tyckas vara den flitigt använda citronsyran. Namnet ger oss lätt intrycket av att det handlar om något som utvunnits ur citroner. Kanske är det ett gäng glada och käcka spanjorer som pressar sina nyskördade solmogna citrusfrukter i skuggan av ett korkträd? Vad få dock känner till är att citronsyran inte varit i närheten av några citrusfrukter och har framställts på ett väldigt oglamoröst kemiskt vis med hjälp av mögel och bensen. Samtidigt som vi möts av allt fler personer som rapporterar att de upptäckt att de har intolerans mot citronsyra, därför tycker vi det är dags att granska citronsyran.


    Hur framställs citronsyran?


    Från början var citronsyra något man extraherade ur citroner, men i jakten på större vinstmarginaler uppfanns ett sätt att utvinna citronsyra ur en majsdeg eller majsmelass som man lät mögla med vanligt svart husmögel (Aspergillus niger). Majsdegen i sig kan bestå av genmodifierad majs. Man isolerar själva citronsyran ur majs och mögelblandningen med hjälp av bensen eller en frätande lösning som heter kalciumhydroxid. Efter den här processen har det nu framställts citronsyran som vi känner till den idag eller E-330 som den också är känd som. Både bensen anses vara både giftigt och cancerogent samtidigt som små mängder kan vara allergiframkallande. ”Det som i fallet allergi och överkänslighetssymptom är intressant att titta närmare på är om citronsyran i sig är skadlig samt om den innehåller andra typer av mögelgift som Aspergillus Niger i produktionen avgivit. Rent teoretiskt sett skulle det mycket väl kunna följa med mögelgift i den färdiga citronsyran. Det eftersom möglet under framställningsprocessen verkligen stressas under något som kan benämnas som icke naturlig tillväxtmiljö (skriver LFV fukt och ventilationskontroll).”


    Varför tillsätts citronsyra i maten?


    Citronsyra är en billig form av fräschgörare, en produkt behandlad med denna syra oxiderar inte lika lätt. Den används även som surhetsreglerande medel och emulgeringsmedel då den hjälper mat med hög fetthalt att inte spjälkas. Citronsyra i sin naturliga form finns i de flesta frukter och även i människokroppen, vad vi dock misstänker är att den kemiskt framställda citronsyran har rester från framställningsprocessen, som kan vara allergiframkallande för oss människor.


    Varför bör man undvika citronsyra från sin diet?

    Man kan ju då fråga sig finns det spår av svartmögel och bensenen i citronsyran? Helt klart är att många som inte är allergiska mot citroner är allergiska mot citronsyra, vilket kan tyda på att produkten inte är helt ren. Att undvika citronsyra är inte lätt, då det tillsätts i nästan all mat och dryck som är tillredda i fabriker. Många har hört av sig till oss på Matfusket med rapporter om pollenallergi, hösnuva, andra allergier och astma som gått över efter att de undvikit citronsyra (dock behövs fler studier). Även kroppens pH-värde sjunker vid större konsumtion av citronsyra, vilket sammankopplas med flertalet sjukdomar och sämre hälsa. Tilläggas bör att viss citronsyra kan vara framställt ur citroner, dock är det sällan du hittar citronsyra från citroner i din mat då majsmögelvarianten betydligt billigare. Ett medvetet företag som vill få syrlighet i sin produkt med hjälp av citroner skriver istället att produkten innehåller citronsaft. Kemiskt framställd citronsyra sammankopplas även med en del magproblem, halsbränna och torr hy (varför finns det citronsyra i många hudvårdprodukter, när syran har en uttorkande effekt kan man då också fråga sig).


    Alternativen

    Företag som värnar om sina kunders hälsa kan lätt byta ut citronsyran mot citronsaft från citroner. Har du ett recept som kräver citronsyra så gäller även där det samma. Vi är övertygade om att vi kunder hellre betalar några ören mer per produkt om vi får äkta citron i maten istället för majsmögelsyran. Citronsyra har även under många år varit en av huvudingredienserna i rengöringsmedel där det fyller en stor funktion som fläck och kalklösare. Så kanske det är dags att förpassa citronsyran från våra kylskåp och skafferier till den mörka städskrubben?



    Lider du av pollenallergi eller hösnuva?

    Prova att systematiskt undvika citronsyra i din kost och se om det ger resultat. Återkom gärna med dina observationer till oss. Var noga med att läsa på alla förpackningar för det smygs ner i det mesta.


    Citronsyra hittar du i bland annat följande mat och dryck:
    Skinka, fruktyoghurt, dressing, citronpeppar, billigare köttprodukter, juice, saft, isglass, sylt, ketchup, läsk, sportdryck, bakverk. Ersätt lätt citronsyra med saften från en riktig citron.







    Länkar:

    http://www.lfs-web.se/mogel-citronsyra.htm

    http://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=27747

    http://www.kickisblogg.se/aktuellt/2010/08/kemiskt-framstalld-citronsyra-e330-kan-framkalla-allergi/

    http://www.hbcpnetbase.com/

    http://www2.chemistry.msu.edu/faculty/reusch/VirtTxtJml/acidity2.htm

    http://lifestyle.iloveindia.com/lounge/citric-acid-intolerance-13807.html

    http://www.chiark.greenend.org.uk/~vclarke/citric.html

    http://www.livestrong.com/article/477815-how-is-citric-acid-made-where-does-it-come-from/

    http://en.wikipedia.org/wiki/Citric_acid

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Bensen

  • DoctorWho 13 juli 2013

    Stevia är också tillverkad på ett icke naturligt sätt.

    Följande text är lånad från Xtravaganza Viktcenter Jakobstads hemsida.

    http://www.xtravaganzajakobstad.com/2012/09/sot-sotare-sotningsmedel.html

    ---***---

    Steviosid, som återfinns i plantan sötflockel (Stevia) och inte är någon sockeralkohol, utan en glykosid - har dock samma starka sötningseffekt som många artificiella sötningsmedel men innehåller inga kalorier. Stevia är relativt nytt på marknaden. Det kommer ursprungligen från bladen hos en sydamerikansk växt. Därför marknadsförs det som ett ”naturligt” sötningsmedel. En diskussion har nyligen blossat upp om hur naturligt det egentligen är, eftersom det extraheras ur bladet med hjälp av lösningsmedel (exempelvis butanol eller bensen) och genomgår ytterligare kemiska processer på vägen till ett vitt sött pulver. Man kan då fråga sig om det är mer naturligt än t.ex. kokain (som också är framrenat ur blad).

  • WiolaH 18 juli 2013

    Skrivet av DoctorWho den 13 jul 2013

    Stevia är också tillverkad på ett icke naturligt sätt.

    Följande text är lånad från Xtravaganza Viktcenter Jakobstads hemsida.

    http://www.xtravaganzajakobstad.com/2012/09/sot-sotare-sotningsmedel.html

    ---***---

    Steviosid, som återfinns i plantan sötflockel (Stevia) och inte är någon sockeralkohol, utan en glykosid - har dock samma starka sötningseffekt som många artificiella sötningsmedel men innehåller inga kalorier. Stevia är relativt nytt på marknaden. Det kommer ursprungligen från bladen hos en sydamerikansk växt. Därför marknadsförs det som ett ”naturligt” sötningsmedel. En diskussion har nyligen blossat upp om hur naturligt det egentligen är, eftersom det extraheras ur bladet med hjälp av lösningsmedel (exempelvis butanol eller bensen) och genomgår ytterligare kemiska processer på vägen till ett vitt sött pulver. Man kan då fråga sig om det är mer naturligt än t.ex. kokain (som också är framrenat ur blad).


    Tack för upplysningen om Stevia.........-har misstänkt att det inte är SÅ bra som reklamen säjer o dessutom smakar det illa om man använder det i matlagningen, typ sylt o saft. De sötningsmedel med Stevia jag hittat på marknaden innehåller ju inte heller enbart Stevia som sötningsmedel men man får läsa noggrant på innehållsförteckningen (som är MYCKET finstilt) för att upptäcka det.
    Möjligtvis kan man kanske kalla torkade steviablad för en naturlig produkt men då blir den väldigt svårhanterlig.....bättre då att undvika socker där det går.......

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.