Det där lilla extra som du gör och som lyfter maten ?
The_mama97mia24 oktober 2008
Jag tänkte att det vore kul med en tråd som handlar om det där lilla extra, som du kanske inte ens tänker på att du gör när du lagar mat.
Läste till exempel om ngn som rostade linfrön innan man har det i bakdegen?
Ngn har vichyvatten i plättsmeten?
Ni vet... det där lilla speciella.... ???
Hoppas någon nappar!
farmoringer24 oktober 2008
Jag hade en gång en jobbarkompis som sa att om hon ville "höja" maten, när det fattades nåt, så tog hon alltid lite cayennepeppar i. Det stämde många gånger faktiskt..
The_mama97mia24 oktober 2008
Tack för det tipset!
Jag vet att många här på MK är så duktiga på matlagning, men en simpel grej är ju också att ta en gnutta socker i maten för att höja smaken... särskilt till tomatbaserade saker.
Ingan24 oktober 2008
Jag höjer alltid med turkisk yoghurt som passar till allt.
Bär eller frukt med turkisk yoghurt (en liten gnutta vanijsocker) perfekt när man inte orkar göra nån efterrätt.
marjanmarjan24 oktober 2008
Det där med riktig grädde och riktigt smör förhöjer alltid maten.(Y)
pedalen196524 oktober 2008
Nån tesked messmör i såser med grädde. (Y)
MatAnders24 oktober 2008
Jag har ofta i lite socker det gör sitt till.(Y)
MatAnders24 oktober 2008
Skrivet av farmoringer den 24 okt 2008
Jag hade en gång en jobbarkompis som sa att om hon ville "höja" maten, när det fattades nåt, så tog hon alltid lite cayennepeppar i. Det stämde många gånger faktiskt..
Håller helt med
The_mama97mia24 oktober 2008
en klick vinbärsgelé eller vinbärssaft i köttgryta/sås ? Särskilt vilt eller nöt
The_mama97mia24 oktober 2008
mmmm.... o Anders, jag vet att du rekommenderar lite MAGGI Soya i nästan allt... eller hur?
MatAnders24 oktober 2008
Skrivet av mama97mia den 24 okt 2008
mmmm.... o Anders, jag vet att du rekommenderar lite MAGGI Soya i nästan allt... eller hur?
Ja den e inte fel alls*ler
anneli198912 mars 2009
ajvar är jättebra smaksättare i mycket
monac12 mars 2009
En skvätt fond eller vin brukar göra susen!:D
-Hackade örter. både gott och vackert!
anneli198912 mars 2009
mango chutny är ocå gott i de mesta röror och grytor
mammahelen12 mars 2009
Lingonsylt i brunsåsen. :D
Sedan bakar jag aldrig kanelbullar med vanlig mjölk.
Vatten eller solhavre gör kanelbullarna konditorigoda!
Boundin12 mars 2009
Vi har alltid en skvätt rödvin i köttfärssåsen, en riktig smakhöjare! ..och sen måste man ju dricka upp vinet som är kvar i flaskan:D perfekt "vardagslyx"!
bernit12 mars 2009
Beror lite på vad det är men typiska monterare
- i kött är grädde, smör, bärgelé, aromat, vin, socker
- i fiskrätter, grädde, smör, cayenne, vin
Detta för att höja grundsmaken vilket inte är att förväxla med den kryddning man vill ha med t.ex. örter, buljonger, salt & peppar, olika kryddor som curry, paprika etc. eller vissa grönsaker som fänkål, palsternackr, bönor etc.
:p:p
bakamonkeyprincess12 mars 2009
lite äppelcidervinäger brukar göra susen i köttfärssås, grytor odyl:)
Ergilwen12 mars 2009
Jag har börjat ha i lite persilja i diverse grytor och soppor.
Jag brukar köpa den som finns fryst, på påse, så är det bara att bryta loss en liten bit.
Sweet chilisås är en höjdare annars, bara lite grann om man inte vill ha det så starkt.
Jag tänkte att det vore kul med en tråd som handlar om det där lilla extra, som du kanske inte ens tänker på att du gör när du lagar mat.
Läste till exempel om ngn som rostade linfrön innan man har det i bakdegen?
Ngn har vichyvatten i plättsmeten?
Ni vet... det där lilla speciella.... ???
Hoppas någon nappar!
Jag hade en gång en jobbarkompis som sa att om hon ville "höja" maten, när det fattades nåt, så tog hon alltid lite cayennepeppar i. Det stämde många gånger faktiskt..
Tack för det tipset!
Jag vet att många här på MK är så duktiga på matlagning, men en simpel grej är ju också att ta en gnutta socker i maten för att höja smaken... särskilt till tomatbaserade saker.
Jag höjer alltid med turkisk yoghurt som passar till allt.
Bär eller frukt med turkisk yoghurt (en liten gnutta vanijsocker) perfekt när man inte orkar göra nån efterrätt.
Det där med riktig grädde och riktigt smör förhöjer alltid maten.(Y)
Nån tesked messmör i såser med grädde. (Y)
Jag har ofta i lite socker det gör sitt till.(Y)
Jag hade en gång en jobbarkompis som sa att om hon ville "höja" maten, när det fattades nåt, så tog hon alltid lite cayennepeppar i. Det stämde många gånger faktiskt..
Håller helt med
en klick vinbärsgelé eller vinbärssaft i köttgryta/sås ? Särskilt vilt eller nöt
mmmm.... o Anders, jag vet att du rekommenderar lite MAGGI Soya i nästan allt... eller hur?
mmmm.... o Anders, jag vet att du rekommenderar lite MAGGI Soya i nästan allt... eller hur?
Ja den e inte fel alls*ler
ajvar är jättebra smaksättare i mycket
En skvätt fond eller vin brukar göra susen!:D
-Hackade örter. både gott och vackert!
mango chutny är ocå gott i de mesta röror och grytor
Lingonsylt i brunsåsen. :D
Sedan bakar jag aldrig kanelbullar med vanlig mjölk.
Vatten eller solhavre gör kanelbullarna konditorigoda!
Vi har alltid en skvätt rödvin i köttfärssåsen, en riktig smakhöjare! ..och sen måste man ju dricka upp vinet som är kvar i flaskan:D perfekt "vardagslyx"!
Beror lite på vad det är men typiska monterare
- i kött är grädde, smör, bärgelé, aromat, vin, socker
- i fiskrätter, grädde, smör, cayenne, vin
Detta för att höja grundsmaken vilket inte är att förväxla med den kryddning man vill ha med t.ex. örter, buljonger, salt & peppar, olika kryddor som curry, paprika etc. eller vissa grönsaker som fänkål, palsternackr, bönor etc.
:p:p
lite äppelcidervinäger brukar göra susen i köttfärssås, grytor odyl:)
Jag har börjat ha i lite persilja i diverse grytor och soppor.
Jag brukar köpa den som finns fryst, på påse, så är det bara att bryta loss en liten bit.
Sweet chilisås är en höjdare annars, bara lite grann om man inte vill ha det så starkt.