Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Det där lilla extra som du gör och som lyfter maten ?

  • The_mama97mia 24 oktober 2008

    Jag tänkte att det vore kul med en tråd som handlar om det där lilla extra, som du kanske inte ens tänker på att du gör när du lagar mat.

    Läste till exempel om ngn som rostade linfrön innan man har det i bakdegen?

    Ngn har vichyvatten i plättsmeten?

    Ni vet... det där lilla speciella.... ???

    Hoppas någon nappar!

  • farmoringer 24 oktober 2008

    Jag hade en gång en jobbarkompis som sa att om hon ville "höja" maten, när det fattades nåt, så tog hon alltid lite cayennepeppar i. Det stämde många gånger faktiskt..

  • The_mama97mia 24 oktober 2008

    Tack för det tipset!
    Jag vet att många här på MK är så duktiga på matlagning, men en simpel grej är ju också att ta en gnutta socker i maten för att höja smaken... särskilt till tomatbaserade saker.

  • Ingan 24 oktober 2008

    Jag höjer alltid med turkisk yoghurt som passar till allt.
    Bär eller frukt med turkisk yoghurt (en liten gnutta vanijsocker) perfekt när man inte orkar göra nån efterrätt.

  • marjanmarjan 24 oktober 2008

    Det där med riktig grädde och riktigt smör förhöjer alltid maten.(Y)

  • pedalen1965 24 oktober 2008

    Nån tesked messmör i såser med grädde. (Y)

  • MatAnders 24 oktober 2008

    Jag har ofta i lite socker det gör sitt till.(Y)

  • MatAnders 24 oktober 2008

    Skrivet av farmoringer den 24 okt 2008

    Jag hade en gång en jobbarkompis som sa att om hon ville "höja" maten, när det fattades nåt, så tog hon alltid lite cayennepeppar i. Det stämde många gånger faktiskt..


    Håller helt med

  • The_mama97mia 24 oktober 2008

    en klick vinbärsgelé eller vinbärssaft i köttgryta/sås ? Särskilt vilt eller nöt

  • The_mama97mia 24 oktober 2008

    mmmm.... o Anders, jag vet att du rekommenderar lite MAGGI Soya i nästan allt... eller hur?

  • MatAnders 24 oktober 2008

    Skrivet av mama97mia den 24 okt 2008

    mmmm.... o Anders, jag vet att du rekommenderar lite MAGGI Soya i nästan allt... eller hur?

    Ja den e inte fel alls*ler

  • anneli1989 12 mars 2009

    ajvar är jättebra smaksättare i mycket

  • monac 12 mars 2009

    En skvätt fond eller vin brukar göra susen!:D
    -Hackade örter. både gott och vackert!

  • anneli1989 12 mars 2009

    mango chutny är ocå gott i de mesta röror och grytor

  • mammahelen 12 mars 2009

    Lingonsylt i brunsåsen. :D
    Sedan bakar jag aldrig kanelbullar med vanlig mjölk.
    Vatten eller solhavre gör kanelbullarna konditorigoda!

  • Boundin 12 mars 2009

    Vi har alltid en skvätt rödvin i köttfärssåsen, en riktig smakhöjare! ..och sen måste man ju dricka upp vinet som är kvar i flaskan:D perfekt "vardagslyx"!

  • bernit 12 mars 2009

    Beror lite på vad det är men typiska monterare
    - i kött är grädde, smör, bärgelé, aromat, vin, socker
    - i fiskrätter, grädde, smör, cayenne, vin
    Detta för att höja grundsmaken vilket inte är att förväxla med den kryddning man vill ha med t.ex. örter, buljonger, salt & peppar, olika kryddor som curry, paprika etc. eller vissa grönsaker som fänkål, palsternackr, bönor etc.

    :p:p

  • bakamonkeyprincess 12 mars 2009

    lite äppelcidervinäger brukar göra susen i köttfärssås, grytor odyl:)

  • Ergilwen 12 mars 2009

    Jag har börjat ha i lite persilja i diverse grytor och soppor.
    Jag brukar köpa den som finns fryst, på påse, så är det bara att bryta loss en liten bit.
    Sweet chilisås är en höjdare annars, bara lite grann om man inte vill ha det så starkt.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.