Jag är nyfiken på vad ni sitter inne med för kunskap och knep vad gäller hur vi bedömer råvaran i affären?
Jag har haft problem med avokado till exempel, ofta köper jag dom hårda men sen är det svårt att bedöma när de är exakt ätmogna.
Hur ska en perfekt mango se ut?
Det finns nog en massa frågor här och jag hoppas vi kan hjälpa varandra med lite bra knep?
boz196524 oktober 2010
Vad gäller fisk så ska gälarna vara röda och fina och ögonen klara och ogrumlade. Den ska också ha en frisk doft av hav. Då är den färsk och god. :)
Personligen köper jag alltid hel färsk fisk (rensad och urtagen såklart) med huvudet på så vet jag vad jag får. Huvudet och skrovet är perfekt att göra fiskfond på. Se bara till att få bort gälarna först, annars smakar fonden f-n. Filéerna i fiskbilen/-vagnen vet man aldrig hur gamla de är, så dem struntar jag i. Undantaget är sillfilé. Jag tycker att sill är alldeles för pilligt att stå och rensa, så det får bli filéer. Men jag köper dem av en fiskhandlare i Borstahusen som jag litar på till 100%.
Cassiopeya24 oktober 2010
Annansen är mogen när man kan dra bort ett av bladen :) Testar alltid i affären innan jag köper.
boz196524 oktober 2010
Skrivet av mama97mia den 24 okt 2010
Jag är nyfiken på vad ni sitter inne med för kunskap och knep vad gäller hur vi bedömer råvaran i affären?
Jag har haft problem med avokado till exempel, ofta köper jag dom hårda men sen är det svårt att bedöma när de är exakt ätmogna.
Hur ska en perfekt mango se ut?
Det finns nog en massa frågor här och jag hoppas vi kan hjälpa varandra med lite bra knep?
Men Mia, du borde väl också sitta inne med ett och annat knep. :)
Ulrika9124 oktober 2010
Jag har på min blogg gjort (hittills) två inlägg som jag döpt till Råvaror-special. Där skriver jag om allt du kan tänkas behöva veta om just den råvaran. Hittills har jag bara hunnit med hammarvitlök och granatäpple.
Visst men nu var det ju den här tråden vi skulle skriva våra tips i ;)
Ulrika9124 oktober 2010
Det stämmer. Jag är bara lite på latsidan idag.
Hur en bra mango och papaya ser ut är jag också intresserad av.
Jag vet inte om jag kan komma på några bra tips!
Tomater försöker jag alltid köpa med kvisten kvar, har fått för mig att det är bättre.
Melon ska ju låta ihåligt när man knackar på den.
Ja så mycket kom jag ihåg idag :P
Mistys24 oktober 2010
Tryck en avocado lätt på toppen där skaftet suttit. Känns den som din nästipp är den ätklar. Kläm aldrig mittpå avocadon. Dels skadar det den och den kan bli missfärgad samt att är den mjuk där är den snart övermogen. Fast ska du ha den samma dag gör det ju inget:)
Bumbis24 oktober 2010
Ang avocado har jag hört att när "ploppen" på toppen ramlat av eller lätt ramlar av är den perfekt att äta. Det är väl typ samma som att den är mjuk i toppen. För mig har det funkat iallafall.
The_mama97mia24 oktober 2010
När jag köper isbergssallad letar jag efter "lösa" huvuden, alltså inte kompakta. Känner på dom o bedömer vikten liksom.
Lite likadant med paprika, väldigt tunga och kompakta paprikor är bara fulla av kärnhuset.
Jag är nyfiken på vad ni sitter inne med för kunskap och knep vad gäller hur vi bedömer råvaran i affären?
Jag har haft problem med avokado till exempel, ofta köper jag dom hårda men sen är det svårt att bedöma när de är exakt ätmogna.
Hur ska en perfekt mango se ut?
Det finns nog en massa frågor här och jag hoppas vi kan hjälpa varandra med lite bra knep?
Vad gäller fisk så ska gälarna vara röda och fina och ögonen klara och ogrumlade. Den ska också ha en frisk doft av hav. Då är den färsk och god. :)
Personligen köper jag alltid hel färsk fisk (rensad och urtagen såklart) med huvudet på så vet jag vad jag får. Huvudet och skrovet är perfekt att göra fiskfond på. Se bara till att få bort gälarna först, annars smakar fonden f-n. Filéerna i fiskbilen/-vagnen vet man aldrig hur gamla de är, så dem struntar jag i. Undantaget är sillfilé. Jag tycker att sill är alldeles för pilligt att stå och rensa, så det får bli filéer. Men jag köper dem av en fiskhandlare i Borstahusen som jag litar på till 100%.
Annansen är mogen när man kan dra bort ett av bladen :) Testar alltid i affären innan jag köper.
Jag är nyfiken på vad ni sitter inne med för kunskap och knep vad gäller hur vi bedömer råvaran i affären?
Jag har haft problem med avokado till exempel, ofta köper jag dom hårda men sen är det svårt att bedöma när de är exakt ätmogna.
Hur ska en perfekt mango se ut?
Det finns nog en massa frågor här och jag hoppas vi kan hjälpa varandra med lite bra knep?
Men Mia, du borde väl också sitta inne med ett och annat knep. :)
Jag har på min blogg gjort (hittills) två inlägg som jag döpt till Råvaror-special. Där skriver jag om allt du kan tänkas behöva veta om just den råvaran. Hittills har jag bara hunnit med hammarvitlök och granatäpple.
http://ulrikasmat.blogspot.com/search/label/R%C3%A5varor-Special
Visst men nu var det ju den här tråden vi skulle skriva våra tips i ;)
Det stämmer. Jag är bara lite på latsidan idag.
Hur en bra mango och papaya ser ut är jag också intresserad av.
Jag vet inte om jag kan komma på några bra tips!
Tomater försöker jag alltid köpa med kvisten kvar, har fått för mig att det är bättre.
Melon ska ju låta ihåligt när man knackar på den.
Ja så mycket kom jag ihåg idag :P
Tryck en avocado lätt på toppen där skaftet suttit. Känns den som din nästipp är den ätklar. Kläm aldrig mittpå avocadon. Dels skadar det den och den kan bli missfärgad samt att är den mjuk där är den snart övermogen. Fast ska du ha den samma dag gör det ju inget:)
Ang avocado har jag hört att när "ploppen" på toppen ramlat av eller lätt ramlar av är den perfekt att äta. Det är väl typ samma som att den är mjuk i toppen. För mig har det funkat iallafall.
När jag köper isbergssallad letar jag efter "lösa" huvuden, alltså inte kompakta. Känner på dom o bedömer vikten liksom.
Lite likadant med paprika, väldigt tunga och kompakta paprikor är bara fulla av kärnhuset.