Någon som har ett pålitligt recept för hemmagjord yogurt?
Brukar värma ca 2 l mjölk fingervarmt, blanda i 2 dl "köpe" yogurt och låta stå i rumstemp i ca ett dygn. Lite lynnigt recept, i bland blir det kanon men lika ofta för rinnig, för sur och så vidare.. Finns det en liten mejeri -ist där ute som kan hjälpa mig?!
svengelsk26 augusti 2009
Mjölken skall kokas upp och sedan kallna för att andra bakterier först skall dödas. Alternativt kan UHT mjölk användas. Köpeyoghurten skall vara så färsk som möjligt och yougurten skall kylas så fort som den har stelnat. Min brukar bara ta fem- sex timmar i termos. Man kan tillsätta torrmjölk för att få tjockare yogurt. Riktigt som köpt yoghurt blir den i alla fall inte. Jag behöver också experimentera vidare.
Amandia3 september 2009
Min pappa gjorde alltid egen yoghurt när jag var liten. Minns att det var på kokt mjölk blandat med yoghurt som sen stod ett dygn. Samma som ditt recept alltså. Men han lyckades alltid få såna hemska små "skinnbitar" i yoghurten sen. Som att det la sig en hinna på och vart små hemska bitar i hela yoghurten... Annars var den ju god.
Någon som har ett pålitligt recept för hemmagjord yogurt?
Brukar värma ca 2 l mjölk fingervarmt, blanda i 2 dl "köpe" yogurt och låta stå i rumstemp i ca ett dygn. Lite lynnigt recept, i bland blir det kanon men lika ofta för rinnig, för sur och så vidare.. Finns det en liten mejeri -ist där ute som kan hjälpa mig?!
Mjölken skall kokas upp och sedan kallna för att andra bakterier först skall dödas. Alternativt kan UHT mjölk användas. Köpeyoghurten skall vara så färsk som möjligt och yougurten skall kylas så fort som den har stelnat. Min brukar bara ta fem- sex timmar i termos. Man kan tillsätta torrmjölk för att få tjockare yogurt. Riktigt som köpt yoghurt blir den i alla fall inte. Jag behöver också experimentera vidare.
Min pappa gjorde alltid egen yoghurt när jag var liten. Minns att det var på kokt mjölk blandat med yoghurt som sen stod ett dygn. Samma som ditt recept alltså. Men han lyckades alltid få såna hemska små "skinnbitar" i yoghurten sen. Som att det la sig en hinna på och vart små hemska bitar i hela yoghurten... Annars var den ju god.