Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Hjälp med köp av kniv från Global (flexible blade)

  • maxxess 6 november 2010

    Jag är ute efter en kniv som gör det lättare att skiva exvis kött (som rökt skinka, lammfiol, rökt lax osv) riktigt tunt. Min Kobe kockkniv är inte riktigt bra för detta. Samtidigt vill jag att kniven skall fungera till annat, så "ham slicer" som har mkt smalt blad och är jättelång är inte intressant..

    Jag vill ha ett knivblad som är böjbart, och ca 20 cm blad är mer än nog för mina behov tror jag. Global har en del knivar som passar in men jag har svårt att bestämma mig.

    G-21 http://www.yoshikin.co.jp/w/products/global/g-21.html
    är till för att bena ur men jag slår vad om att den är bra till skivning av kött/fisk? Lite allround sådär..

    G-20 http://www.yoshikin.co.jp/w/products/global/g-20.html
    mycket bred egg, hur "flexible" kan denna bli?

    G-30 http://www.yoshikin.co.jp/w/products/global/g-30.html
    "swedish" :-) En sån här hade jag inte sagt nej till, men för 1400:- vill man kanske ha något som passar till andra köksbestyr också (som G20/21). Eller?

    Nån som har en G-20/21? Jag undrar hur mkt bladet flexar? Har googlat och letat på youtube men utan resultat.

  • hanstom 7 november 2010

    ska du skiva tunt är G-20- G-21 inte så bra,har för smalt blad för att skära tunna skivor med välj en
    tunn bredbladig kniv, gärna med hål eller kontur i bladet för "släpp"av varan du skivar.
    Typ Bunmei Oriental 16,5cm, har funnits billigt knivset på ÖoB med samma typer.

  • Bumbis 8 november 2010

    Håller inte med "hanstom. Jag tycker att 21:an är toppenbra. Svårt att förklara hur mycket den flexar men alldeles tillräckligt för att tunnskiva tex lax med. Använder den även när jag tar bort senor och annat från kött.

  • Marksten 8 november 2010

    Tycker också att 21:an är bra. Den flexar 4cm med ett lätt tryck med handen

  • maxxess 13 november 2010

    Jag gjorde det lätt för mig.. Det blev ett helt set knivar, där G-21 ingår. Kampanj hos royaldesign.se och så hittade jag en rabattkod (ange Businesscard i kassan) som gav ytterligare 10% och så ingår frakten redan från början. Under 4.200 kr för fem knivar och tillhörande knivlåda (som bara den går loss på drygt 8-900 spänn).

    Riktigt nöjd med detta köp, ännu nöjdare när det finns en avi i min mobil om paket att hämta :)

    http://royaldesign.se/viewitem.aspx?ID=9632

  • boz1965 13 november 2010

    Vet inte om Global har laxknivar, men jag har en laxkniv av märket Victorinox som jag är helnöjd med. Skivar jämnt och lövtunt om man så vill. Funkar lika bra med kött som med fisk.

  • Ulrika91 14 november 2010

    Det paketet du köpte har vi hemma! Används varje dag. Utan att göra dig besviken dock så vill jag inte påstå att någon av knivarna är speciellt böjbara. Filékniven är ganska styv. Men du har ändå gjort ett mycket bra köp och jag tror att om du slipar knivarna riktigt vassa så kan du nog skiva tunnt med dem allihopa!

  • wildlife 14 november 2010

    Personligen skulle jag rekommenderat en Debaslipad kniv, d.v.s. att den är slipad på bara ena sidan... mycket bra att skära både fisk och kött med i riktigt tunna skivor...
    Ett exempel är:
    http://www.cleancut.se/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=182&category_id=31&option=com_virtuemart&Itemid=53

  • monac 14 november 2010

    Skrivet av boz1965 den 13 nov 2010

    Vet inte om Global har laxknivar, men jag har en laxkniv av märket Victorinox som jag är helnöjd med. Skivar jämnt och lövtunt om man så vill. Funkar lika bra med kött som med fisk.



    De har de! är jätte nöjd med den....i 8 år!

    Har även flexi-filé kniven Globals.... :-)

  • maxxess 4 december 2010

    Långt om länge (14 dagar tog det) fick jag mina knivar.

    G-21: Var *exakt* det jag var ute efter. Mkt vass och spetsig, perfekt till att skiva lammfiol eller ta bort hinnor på kött. Bladet flexar precis som jag ville (tack för tidigare poster). Rekommenderas till allas knivuppsättning, borde hamna näst efter kockkniv på inköpslistan

    Lite kul med ett helt set knivar, jag som alltid annars använt kockkniven till nästan allt..

    G-2: Kockkniv, fungerar bra, vad finns mer att säga?
    GS-5: Grönsakskniv, min nya favorit när mindre saker skall *skivas* (ej hackas, då tar jag G-2)
    GS-11: Universalkniv, flexiblade fast flexar inte alls så mkt som G-21. Har inte använt den mkt ännu, men den är trevlig.
    G-9: Brödkniv. Bra, men totalt överprissatt om man som jag hade en tung fin Sarek från Duka. Skär bröd mkt bra. Såklart..

    Knivblocket G-88 är suveränt! (jag köpte ju ett liggande)
    Det ligger i min kökslåda, jag dockar en kniv genom att sätta handtaget i avsedd plats och sedan lägger man bladet i skåran. Mkt snällare mot kniven än ett stående block, tror iaf jag. Och så slipper knivarna/blocket stå framme och samla damm.

    För 4172 kr är jag mkt nöjd, skönt att få städat ut gamla knivar och ha en uppsättning att vara rädd om/underhålla.

    Tack för alla tips och kommentarer!

  • maxxess 4 december 2010

    Skrivet av Ulrika91 den 14 nov 2010

    Det paketet du köpte har vi hemma! Används varje dag. Utan att göra dig besviken dock så vill jag inte påstå att någon av knivarna är speciellt böjbara. Filékniven är ganska styv. Men du har ändå gjort ett mycket bra köp och jag tror att om du slipar knivarna riktigt vassa så kan du nog skiva tunnt med dem allihopa!


    Utan att göra dig besviken, om din G-21 inte lätt kan böjas flera centimeter så är det inte äkta vara du har. G-21 är mkt "flexible" medans GS-11 är lite mindre "flexible". Du kanske kastat om några siffror bara?

  • Ulrika91 4 december 2010

    Haha jo äkta vara är det minsann! Nej men jag kanske inte har en så bra bild av vad "flexibel" kniv innebär. Jag gick faktiskt och provade att böja filékniven direkt efter jag postat min kommentar, och jo lite flexibel var den nog. Så my mistake!

  • maxxess 4 december 2010

    Flexible == böjbar. Det flesta knivar är ej böjbara.

    G21 är inte *lite* (som GS-11) flexibel, utan rentav mkt böjbar, se mitt foto på http://forumbilder.se/show.aspx?iid=0b4201011608P895d

    Antingen pratar vi om olika knivar, eller så har du väldigt avvikande uppfattning om vad som är böjbart/flexible *S*

    I vilket fall som, jag blev ju inte besviken :-)

    EDIT: Problem i vissa webläsare, här är omskalad bild:
    http://forumbilder.se/show.aspx?iid=be4201013030Pe68d

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.