Här en tabell som hjälper dig att räkna ut hur mycket råvaror som du måste köpa för att det skall räcka till alla dina gäster.
Ska du t ex bjuda 10 personer på lammsadel så tar du mängden lammsadel per person: 400 g x 10 personer = 4 kg. Det bör räcka för spillet är 60 %, dvs. 0, 60 x 4 kg = 2,4 kg. Alltså återstår 1,6 kg, vilket ger 160 g per person, och det stämmer bra eftersom man räknar 160-180 g filé per person.
Omvänt; har du en råddjurssadel på 2,1 kg kan du se att spillet är 50 %, du får alltså 1,05 kg kött. Dividera med 175g, så får du fram att din sadel räcker till 6 personer.
Du bör också ta hänsyn till om gästerna är unga eller gamla. För unga gäster som äter mycket kan du multiplicera med 1,2. T ex stek med ben räknas 310 g/pers, och 12 unga personer räknar du 310 g x 12 x 1,2 = 4,5 kg.
När det gäller grytor har man ofta så mycket annat i att det räcker med 110 g grytbitar per person.
Tabellen gäller för huvudrätter, så när du vill veta hur mycket som går åt till förrätter drar du av 25-30 %.
Fler rätter betyder mindre av varje rätt.
Om du gör en måltid med tre eller fler rätter kan du räkna bort 5 % per rätt, dvs. 15 % på en trerätters middag.
T ex 20 personer som får en fyrarätters middag med lax som huvudrätt.
Hur mycket lax behöver du köpa hem?
20 x 340 g = 6,8 kg. Minska med 20 %, dvs. ta 80 % av 6,8 kg vilket blir ca 5,5 kg hel lax.
RÅVARUTABELL
Kött PER PERSON SPILL
Filé 160 – 180 g 2 %
Stek 200 g 5 %
Stek m ben 310 g 30 %
Grytbitar 110 g 0-10 %
Lammsadel 400 g 60 %
Viltsadel 380 g 50 %
Helt lamm/viltstek 350 g 40 %
Benfri lamm/viltstek 210 g 8 %
FÅGEL PER PERSON SPILL
Kyckling 310 g 50 %
Anka 420 g 60 %
Kalkon 320 g 50 %
Gås 420 g 60-65 %
Duva 360 g 55 %
Vildand 400 g 60 %
Fasan 400 g 60 %
FISK
Filé 180 – 200 g 0 %
Hel lax 340 g 40– 45 % Plattfisk 400 g 45-50 %
Piggvar 480 g 65 %
Hel gädda 480 g 60 %
SKALDJUR
Färska räkor 400 g 50 %
Frysta räkor 500 g 60 %
Krabba 300 g 30 %
Hummer 450 g 55 %
Kräftor (som enda rätt) 750 g 60-65 %
SÅS
Tunn, serveras 1,3 dl
Tjock, serveras 1,6 dl
Upplagd på tallrik 0,6 dl
SOPPA 2,0 dl
RIS 0,7 dl (ökar 2,5 gånger i volym)
PASTA 100 g
POTATIS PER PERSON SPILL
Färsk 200 g 6 %
Som skall skalas 200 g 12 %
GRÖNSAKER
Mängden kan variera mycket, men räkna med 70 g/person färdigt. Har du två grönsaker blir det alltså 35 g av varje
BUFFÉ
120-150 G Pastasallad/person
200 g kött (ex 100 g paté 100 g kallskuret)/person
50 g sås/person
125 g ost/person
eller
150-200 g potatissallad/person
65 g lax/person
100 g totalt av köttet (ex 50 g rostbiff, 50 g kycklingfilé)/ person
125 g ost/person
Buffé tillbehör:
Melon, päron, paprika, cocktailtomater, frissésallad, ruccola, pinjenötter, oliver
Fikonmarmelad är gott till de flesta ostar.
piusamadeusmozart16 maj 2009
Jag tror aldrig att jag kommer att använda mig av din tabell men den var ändå värd att läsa.
Vill bara tillägga ett litet trix som min man brukar ta till när man lagat mat till ett visst antal personer, låt oss säga fem. När allt är färdigt kommer det fem till. Alltså fram med fem tallrikar till.
Nu gäller det att servera smart. En rätt i taget och långsamt så man inte kan slänga i sig maten. Då hinner man känna mättnaden. Och det viktigaste, på serveringsfaten skall man inte lägga stora slevar att lägga upp med utan små bestick, t.ex en gaffel. Det tar lång tid att ta maten och det känns som om man tar mycket ändå eftersom armen går fram och tillbaka många gånger.
Lite mer bröd med tilltugg går det kanske åt. Men jag garanterar att ingen går hungrig från bordet när man tvingas att äta långsamt.
jimboz16 maj 2009
Tack för tipset jag ska kopiera in denna tabell i mina dokument och spara för bröllop eller begravning.. (Y)
Här en tabell som hjälper dig att räkna ut hur mycket råvaror som du måste köpa för att det skall räcka till alla dina gäster.
Ska du t ex bjuda 10 personer på lammsadel så tar du mängden lammsadel per person: 400 g x 10 personer = 4 kg. Det bör räcka för spillet är 60 %, dvs. 0, 60 x 4 kg = 2,4 kg. Alltså återstår 1,6 kg, vilket ger 160 g per person, och det stämmer bra eftersom man räknar 160-180 g filé per person.
Omvänt; har du en råddjurssadel på 2,1 kg kan du se att spillet är 50 %, du får alltså 1,05 kg kött. Dividera med 175g, så får du fram att din sadel räcker till 6 personer.
Du bör också ta hänsyn till om gästerna är unga eller gamla. För unga gäster som äter mycket kan du multiplicera med 1,2. T ex stek med ben räknas 310 g/pers, och 12 unga personer räknar du 310 g x 12 x 1,2 = 4,5 kg.
När det gäller grytor har man ofta så mycket annat i att det räcker med 110 g grytbitar per person.
Tabellen gäller för huvudrätter, så när du vill veta hur mycket som går åt till förrätter drar du av 25-30 %.
Fler rätter betyder mindre av varje rätt.
Om du gör en måltid med tre eller fler rätter kan du räkna bort 5 % per rätt, dvs. 15 % på en trerätters middag.
T ex 20 personer som får en fyrarätters middag med lax som huvudrätt.
Hur mycket lax behöver du köpa hem?
20 x 340 g = 6,8 kg. Minska med 20 %, dvs. ta 80 % av 6,8 kg vilket blir ca 5,5 kg hel lax.
RÅVARUTABELL
Kött PER PERSON SPILL
Filé 160 – 180 g 2 %
Stek 200 g 5 %
Stek m ben 310 g 30 %
Grytbitar 110 g 0-10 %
Lammsadel 400 g 60 %
Viltsadel 380 g 50 %
Helt lamm/viltstek 350 g 40 %
Benfri lamm/viltstek 210 g 8 %
FÅGEL PER PERSON SPILL
Kyckling 310 g 50 %
Anka 420 g 60 %
Kalkon 320 g 50 %
Gås 420 g 60-65 %
Duva 360 g 55 %
Vildand 400 g 60 %
Fasan 400 g 60 %
FISK
Filé 180 – 200 g 0 %
Hel lax 340 g 40– 45 % Plattfisk 400 g 45-50 %
Piggvar 480 g 65 %
Hel gädda 480 g 60 %
SKALDJUR
Färska räkor 400 g 50 %
Frysta räkor 500 g 60 %
Krabba 300 g 30 %
Hummer 450 g 55 %
Kräftor (som enda rätt) 750 g 60-65 %
SÅS
Tunn, serveras 1,3 dl
Tjock, serveras 1,6 dl
Upplagd på tallrik 0,6 dl
SOPPA 2,0 dl
RIS 0,7 dl (ökar 2,5 gånger i volym)
PASTA 100 g
POTATIS PER PERSON SPILL
Färsk 200 g 6 %
Som skall skalas 200 g 12 %
GRÖNSAKER
Mängden kan variera mycket, men räkna med 70 g/person färdigt. Har du två grönsaker blir det alltså 35 g av varje
BUFFÉ
120-150 G Pastasallad/person
200 g kött (ex 100 g paté 100 g kallskuret)/person
50 g sås/person
125 g ost/person
eller
150-200 g potatissallad/person
65 g lax/person
100 g totalt av köttet (ex 50 g rostbiff, 50 g kycklingfilé)/ person
125 g ost/person
Buffé tillbehör:
Melon, päron, paprika, cocktailtomater, frissésallad, ruccola, pinjenötter, oliver
Fikonmarmelad är gott till de flesta ostar.
Jag tror aldrig att jag kommer att använda mig av din tabell men den var ändå värd att läsa.
Vill bara tillägga ett litet trix som min man brukar ta till när man lagat mat till ett visst antal personer, låt oss säga fem. När allt är färdigt kommer det fem till. Alltså fram med fem tallrikar till.
Nu gäller det att servera smart. En rätt i taget och långsamt så man inte kan slänga i sig maten. Då hinner man känna mättnaden. Och det viktigaste, på serveringsfaten skall man inte lägga stora slevar att lägga upp med utan små bestick, t.ex en gaffel. Det tar lång tid att ta maten och det känns som om man tar mycket ändå eftersom armen går fram och tillbaka många gånger.
Lite mer bröd med tilltugg går det kanske åt. Men jag garanterar att ingen går hungrig från bordet när man tvingas att äta långsamt.
Tack för tipset jag ska kopiera in denna tabell i mina dokument och spara för bröllop eller begravning.. (Y)