Nån fiskkunnig som har lust att hjälpa mig???
Har köpt färsk torsk som jag blir tvungen att frysa in. Enligt tråget så är den hållbar ytterliggare nån dag...men till saken är att när jag öppnar paketet så tycker jag inte att det luktar speciellt gott (men vilken fisk gör det?) Finns det nåt annat sätt att se om den är dålig?
Tack på förhand!
Vänligen Bubba
Bumbis1 april 2011
Svår fråga. Men fisk luktar fisk men inte illa. En helt färsk fisk luktar lite men jag har aldrig köpt packad färsk fisk som jag tror att du gjort så jag vet inte. Själv skulle jag slänga om det luktade "skit".
The_mama97mia1 april 2011
ja jättesvårt att svara på, har du hållt en "obruten kylkedja" så skulle jag kanske våga lita på datumet ändå. Frysa men med en liten varningstriangel på, när man sedan tinar upp den - om den inte är OK då... släng... Som sagt, fisk luktar... Men det ska inte lukta ruttet eller skämt, även om det är förste april...
bubba801 april 2011
Tack för era svar:)
Nej alltså den luktar inte direkt illa...men den luktar starkt fisk... svårt att förklara...men inte skämt eller ruttet. Tänkte om man kunde se på färgen eller så? de som låg längst ner i tråget var lite mer gulaktiga??? Men det kan ju också bero på att det legat andra filéer ovanpå???
Fisk är verkligen inte min starka sida ;)
The_mama97mia1 april 2011
när det handlar om filéer är jag osäker på om färgen ger dig vägledning, ngn annan kunnig kanske kan. Men när det är plastinpackat i tråg, som jag förstår att du beskriver det, så är det ju så att luften får mer tillträde till vissa delar och det skulle kunna vara en förklaring - men det behöve rinte vara dåligt för det.
Frys in den vet ja!
bubba801 april 2011
Ja det får bli så :) Får väl testlaga nåt på den sen och se till att ha en backup-plan också.
Tack för svar:)
Trevlig helg!
MatAnders1 april 2011
Om filén ser torr ut och saknar glans samt luktar kraftigt av fisk är den inte färsk, samma med fisk med skinn är den inte glansig och ögonen ser matta ut så köp inte. Gällande hel strömming så kan man se på gälarna och ögonen dom skall inte vara röda. Hoppas det hjälpte lite. Sen brukar det inte vara att rekomendera att köpa fisk på måndagar.
FruAst1 april 2011
Har du nu redan öppnat den. Ta en pyttebit och gör i ordning, stek lite och smaka. (Mikron går bra men det kan lukta i mikron länge efter.) Smakar det illa, släng! Annars frys in och använd senare!
sju1 april 2011
En liten guide: http://www.tasteline.com/koksknep/mat/Farsk-fisk/
bubba802 april 2011
Tusen tack för alla era råd:)
Jag frös in den, så det återstår att se hur den smakade;) Om jag vågar...
Men den kändes lite kletig på ytan, så det är oroväckande:S Blir nog till att kasta 1 kg torsk...
Bra länk...*sparat*
Trevlig helg
meimei12 april 2011
Jag skulle gått tillbaka till affären med den! Köper man fisk som de hävdar är färsk i tråg så måste man ju lita på dem, man kan ju inte be att få lukta på den innan. Nej tillbaka till affären och tala om att maten de sålt är skämd - och kräv åtminstone pengarna tillbaka.
Jag har fått "färska räkor" som luktar ammoniak flera gånger - skulle aldrig acceptera det. Det har slutat med att jag fått pengarna tillbaka + att jag fått välja något annat gratis.
bubba802 april 2011
Ja egentligen är det ju så man skall göra...:)
Vet inte hur det går nu när jag varken har tråg eller kvitto kvar?? Kommer iaf tänka mig för lite extra innan jag köper fisk på tråg fler ggr:)
Hej!
Nån fiskkunnig som har lust att hjälpa mig???
Har köpt färsk torsk som jag blir tvungen att frysa in. Enligt tråget så är den hållbar ytterliggare nån dag...men till saken är att när jag öppnar paketet så tycker jag inte att det luktar speciellt gott (men vilken fisk gör det?) Finns det nåt annat sätt att se om den är dålig?
Tack på förhand!
Vänligen Bubba
Svår fråga. Men fisk luktar fisk men inte illa. En helt färsk fisk luktar lite men jag har aldrig köpt packad färsk fisk som jag tror att du gjort så jag vet inte. Själv skulle jag slänga om det luktade "skit".
ja jättesvårt att svara på, har du hållt en "obruten kylkedja" så skulle jag kanske våga lita på datumet ändå. Frysa men med en liten varningstriangel på, när man sedan tinar upp den - om den inte är OK då... släng... Som sagt, fisk luktar... Men det ska inte lukta ruttet eller skämt, även om det är förste april...
Tack för era svar:)
Nej alltså den luktar inte direkt illa...men den luktar starkt fisk... svårt att förklara...men inte skämt eller ruttet. Tänkte om man kunde se på färgen eller så? de som låg längst ner i tråget var lite mer gulaktiga??? Men det kan ju också bero på att det legat andra filéer ovanpå???
Fisk är verkligen inte min starka sida ;)
när det handlar om filéer är jag osäker på om färgen ger dig vägledning, ngn annan kunnig kanske kan. Men när det är plastinpackat i tråg, som jag förstår att du beskriver det, så är det ju så att luften får mer tillträde till vissa delar och det skulle kunna vara en förklaring - men det behöve rinte vara dåligt för det.
Frys in den vet ja!
Ja det får bli så :) Får väl testlaga nåt på den sen och se till att ha en backup-plan också.
Tack för svar:)
Trevlig helg!
Om filén ser torr ut och saknar glans samt luktar kraftigt av fisk är den inte färsk, samma med fisk med skinn är den inte glansig och ögonen ser matta ut så köp inte. Gällande hel strömming så kan man se på gälarna och ögonen dom skall inte vara röda. Hoppas det hjälpte lite. Sen brukar det inte vara att rekomendera att köpa fisk på måndagar.
Har du nu redan öppnat den. Ta en pyttebit och gör i ordning, stek lite och smaka. (Mikron går bra men det kan lukta i mikron länge efter.) Smakar det illa, släng! Annars frys in och använd senare!
En liten guide: http://www.tasteline.com/koksknep/mat/Farsk-fisk/
Tusen tack för alla era råd:)
Jag frös in den, så det återstår att se hur den smakade;) Om jag vågar...
Men den kändes lite kletig på ytan, så det är oroväckande:S Blir nog till att kasta 1 kg torsk...
Bra länk...*sparat*
Trevlig helg
Jag skulle gått tillbaka till affären med den! Köper man fisk som de hävdar är färsk i tråg så måste man ju lita på dem, man kan ju inte be att få lukta på den innan. Nej tillbaka till affären och tala om att maten de sålt är skämd - och kräv åtminstone pengarna tillbaka.
Jag har fått "färska räkor" som luktar ammoniak flera gånger - skulle aldrig acceptera det. Det har slutat med att jag fått pengarna tillbaka + att jag fått välja något annat gratis.
Ja egentligen är det ju så man skall göra...:)
Vet inte hur det går nu när jag varken har tråg eller kvitto kvar?? Kommer iaf tänka mig för lite extra innan jag köper fisk på tråg fler ggr:)