Köper ofta färska örter som jag tyvärr måste slänga då de blir dåliga (N) Nu har jag både persilja och basilika som jag nog inte kommer att kunna använda och som börjar bli lite vissna.
Har för mig att jag läst någonstans vilka färska örter man kan frysa, men kommer ej ihåg var. Hoppas någon kan hjälpa mig, vad göra med färska örter?!
systeryster24 juli 2008
Jag brukar köpa både dill och persilja fryst från findus, men jag vet inte om de är speciellt duktiga på det eller om vi amatörer också kan frysa in dill.Persilja går bra men blir fuktig vid upptining.Basilika kan man ju torka?
Ingan24 juli 2008
ja ,det har jag undrat också.t.ex oregano?
Gillsan24 juli 2008
(Y):)Det går utmärkt att frysa alla örter. (L)
J(Y)(Y)ag både fryser in och torkar mina örter. Är kanon och ha till vintern.(Y)(Y)
marilyn24 juli 2008
Hacka och frys. Det går alldeles utmärkt. Blir ju inte som färska men kan användas i tex. grytor.
lenajeanette25 juli 2008
Dill, persilja tycker jag går utmärkt att frysa. Oregano lämpar sig mer för torkning. Basilika duger endast färsk, det är min åsikt i alla fall.
MalinJ25 juli 2008
Jag har bl.a. oregano, Rosmarin, dragon och citronmeliss som ska vara fleråriga i mitt trädgårdsland. Är det någon som vet hur man övervintrar dem? Är det som Persiljan och gräslöken - behöver inte göra något - de kommer av sig själva?
monac25 juli 2008
planterar ut rötterna på örtkryddorna jag köper...eller i ny jord på balkongen...min basilika har jag haft & ätit av sedan i maj.
Citronmeliss kommer igen liksom oregano,salvia,olika myntor m.fl.
Har inga frysknep tyvärr.
evaldo25 juli 2008
Dill och persilja går bra att frysa. Jättebra att ta fram just så mycket som går åt för stunden.
The_mama97mia25 juli 2008
Det går ju att köpa frusna kryddor, till o med basilika. Så det måste ju gå bra. Jag ska testa själv när det blir dags att skörda.
Agi00725 juli 2008
Tack för alla svar ! Jag ska definitivt frysa min persilja, men har inte köpt frusen persilja, sa jag vet inte hur den normalt ser ut.
Bör man hacka först? Ska man frysa iskuber, eller hur blir resultatet det bästa? Basilikan har jag i kruka så jag har ju fått tips avseende det också!
Jag brukar även köpa koriander, men den ar ju lite lik persiljan, sa det ska val också gå bra att frysa?
Och mynta? Vet någon ?
K-kristina25 juli 2008
Jag fryser både dil,persilja o gräslök, hackar eller klipper i små bitar och sen lägger jag dem i glasburk ar tex barnmatsburkar och fryser in dom. Sen är det bara att ta ut så mycket man behöver. Dillen kan bli lite fuktig ibland men då skrapar jag ut med sked lagom mycket o sen sätter jag burken med resterande kvar ini i frysen igen. Är perfekt att köpa dill och persilja på hösten i stora kvantiteter sen har man fyllt behovet för det man behöver i ex grytor o såser
lenajeanette25 juli 2008
Ett litet latmansknep med persilja, frys persiljan, rensad från stjälkar, löst i en plastpåse. När den sedan är fryst är det bara att klämma på påsen så blir det som hackat.
Rosmarin är svår att övervintra ute, dragon kan lyckas men är osäker, beror lite på hur vintern är.
Oregano sprider sig efter ett par år till en djungel, och tar lätt över kryddlandet, ett tips är att ta en hink och knacka ut botten och sedan gräva ned den i landet och sedan plantera oreganon däri, samma med mynta och pepparmynta.
Citronmeliss fixar också att övervintra men kan försvinna om vintern blir kall, funkar hur bra som helst att plantera en kruka du köper i vanlig livsmedelsaffär.
Många härliga recept med färska örter kan du hitta på www.ortonovo.com och på www.swegro.se hos www.santamaria.se gå in under sortiment sedan fresh herbes så kan du klicka dig omkring och lära dig massor om färska örter samt kolla recept.
lenajeanette25 juli 2008
Ett tips jag hittade på swegros hemsida, man kan ladda hem receptbroschyrer i pdf-format, de var verkligen läckra.(Y)
MalinJ26 juli 2008
Åh, jag tackar för hjälpen jag med! Bör kanske gräva upp min rosmarin och övervintra den inomhus. Tack Agi007 för att du startade tråden så jag kom ihåg att ta reda på det innan vintern kom. Många användbara tips!
Feffy30 juli 2008
Basilika går fint att frysa. Men den är som bäst absolut färsk men den duger bra även när den har varit fryst. Kanske inte i sallader och sånt men till grytor och liknande funkar det utmärkt.
AnneNi9 mars 2009
Står just nu och hackar min persilja för att frysa den... Har aldrig gjort det så det är spännande att se hur den blir... Kan man frysa allt i en påse, eller är det bättre att frysa "portioner"?
När det gäller färska örter i kruka så har jag en rosmarinplanta i en kruka på balkongen som stått där i ca 1, 5 år... Gör inget särskilt med den över vintern, den har bara fått stå där och överlevt bra tycker jag... Ska kanske tilläggas att jag bor på 5:e våningen i centrala malmö och det har ju inte varit någon supervinter varken i år eller ifjor, så det är kanske därför den klarat sig så bra... Använder det nästan aldrig, men i helgen använde jag lite av den när jag gjorde steak Diane med smörstkt potatis med rosmarin. Det blev väldigt gott!
Quinaxie24 oktober 2016
Alla örter går att frysa, se till att lägga dom i en lite "större" påse och låt en del luft vara kvar. Ta ut påsen och skaka så blir örterna "styckfrysta". Bara att ta ut påsen och ta så mycket man behöver och sen snabbt in i frysen igen.
Ang övervintring av vissa perenna örter, klipp ner en bra bit (nästan allt) och gräv ner den. Köp halm och täck gropen med eller hopknölat papper sen grankvistar. Har man inte det så finns det kokosmatta i de flesta handelsträdgårdar man kan köpa. Hoppas det var användbar info och lycka till.
mep25 oktober 2016
Ett annat tips när det gäller dillkronor, dom fryser jag in. Inte alltid man har när det är tid för inläggning av gurkor, o ibland är gurktiden lång. Fryser dom i en tätslutande plastburk.
AnnikaDanielsson_117 november 2016
Skrivet av MalinJ den 25 jul 2008
Jag har bl.a. oregano, Rosmarin, dragon och citronmeliss som ska vara fleråriga i mitt trädgårdsland. Är det någon som vet hur man övervintrar dem? Är det som Persiljan och gräslöken - behöver inte göra något - de kommer av sig själva?
Köper ofta färska örter som jag tyvärr måste slänga då de blir dåliga (N) Nu har jag både persilja och basilika som jag nog inte kommer att kunna använda och som börjar bli lite vissna.
Har för mig att jag läst någonstans vilka färska örter man kan frysa, men kommer ej ihåg var. Hoppas någon kan hjälpa mig, vad göra med färska örter?!
Jag brukar köpa både dill och persilja fryst från findus, men jag vet inte om de är speciellt duktiga på det eller om vi amatörer också kan frysa in dill.Persilja går bra men blir fuktig vid upptining.Basilika kan man ju torka?
ja ,det har jag undrat också.t.ex oregano?
(Y):)Det går utmärkt att frysa alla örter. (L)
J(Y)(Y)ag både fryser in och torkar mina örter. Är kanon och ha till vintern.(Y)(Y)
Hacka och frys. Det går alldeles utmärkt. Blir ju inte som färska men kan användas i tex. grytor.
Dill, persilja tycker jag går utmärkt att frysa. Oregano lämpar sig mer för torkning. Basilika duger endast färsk, det är min åsikt i alla fall.
Jag har bl.a. oregano, Rosmarin, dragon och citronmeliss som ska vara fleråriga i mitt trädgårdsland. Är det någon som vet hur man övervintrar dem? Är det som Persiljan och gräslöken - behöver inte göra något - de kommer av sig själva?
planterar ut rötterna på örtkryddorna jag köper...eller i ny jord på balkongen...min basilika har jag haft & ätit av sedan i maj.
Citronmeliss kommer igen liksom oregano,salvia,olika myntor m.fl.
Har inga frysknep tyvärr.
Dill och persilja går bra att frysa. Jättebra att ta fram just så mycket som går åt för stunden.
Det går ju att köpa frusna kryddor, till o med basilika. Så det måste ju gå bra. Jag ska testa själv när det blir dags att skörda.
Tack för alla svar ! Jag ska definitivt frysa min persilja, men har inte köpt frusen persilja, sa jag vet inte hur den normalt ser ut.
Bör man hacka först? Ska man frysa iskuber, eller hur blir resultatet det bästa? Basilikan har jag i kruka så jag har ju fått tips avseende det också!
Jag brukar även köpa koriander, men den ar ju lite lik persiljan, sa det ska val också gå bra att frysa?
Och mynta? Vet någon ?
Jag fryser både dil,persilja o gräslök, hackar eller klipper i små bitar och sen lägger jag dem i glasburk ar tex barnmatsburkar och fryser in dom. Sen är det bara att ta ut så mycket man behöver. Dillen kan bli lite fuktig ibland men då skrapar jag ut med sked lagom mycket o sen sätter jag burken med resterande kvar ini i frysen igen. Är perfekt att köpa dill och persilja på hösten i stora kvantiteter sen har man fyllt behovet för det man behöver i ex grytor o såser
Ett litet latmansknep med persilja, frys persiljan, rensad från stjälkar, löst i en plastpåse. När den sedan är fryst är det bara att klämma på påsen så blir det som hackat.
Rosmarin är svår att övervintra ute, dragon kan lyckas men är osäker, beror lite på hur vintern är.
Oregano sprider sig efter ett par år till en djungel, och tar lätt över kryddlandet, ett tips är att ta en hink och knacka ut botten och sedan gräva ned den i landet och sedan plantera oreganon däri, samma med mynta och pepparmynta.
Citronmeliss fixar också att övervintra men kan försvinna om vintern blir kall, funkar hur bra som helst att plantera en kruka du köper i vanlig livsmedelsaffär.
Många härliga recept med färska örter kan du hitta på www.ortonovo.com och på www.swegro.se hos www.santamaria.se gå in under sortiment sedan fresh herbes så kan du klicka dig omkring och lära dig massor om färska örter samt kolla recept.
Ett tips jag hittade på swegros hemsida, man kan ladda hem receptbroschyrer i pdf-format, de var verkligen läckra.(Y)
Åh, jag tackar för hjälpen jag med! Bör kanske gräva upp min rosmarin och övervintra den inomhus. Tack Agi007 för att du startade tråden så jag kom ihåg att ta reda på det innan vintern kom. Många användbara tips!
Basilika går fint att frysa. Men den är som bäst absolut färsk men den duger bra även när den har varit fryst. Kanske inte i sallader och sånt men till grytor och liknande funkar det utmärkt.
Står just nu och hackar min persilja för att frysa den... Har aldrig gjort det så det är spännande att se hur den blir... Kan man frysa allt i en påse, eller är det bättre att frysa "portioner"?
När det gäller färska örter i kruka så har jag en rosmarinplanta i en kruka på balkongen som stått där i ca 1, 5 år... Gör inget särskilt med den över vintern, den har bara fått stå där och överlevt bra tycker jag... Ska kanske tilläggas att jag bor på 5:e våningen i centrala malmö och det har ju inte varit någon supervinter varken i år eller ifjor, så det är kanske därför den klarat sig så bra... Använder det nästan aldrig, men i helgen använde jag lite av den när jag gjorde steak Diane med smörstkt potatis med rosmarin. Det blev väldigt gott!
Alla örter går att frysa, se till att lägga dom i en lite "större" påse och låt en del luft vara kvar. Ta ut påsen och skaka så blir örterna "styckfrysta". Bara att ta ut påsen och ta så mycket man behöver och sen snabbt in i frysen igen.
Ang övervintring av vissa perenna örter, klipp ner en bra bit (nästan allt) och gräv ner den. Köp halm och täck gropen med eller hopknölat papper sen grankvistar. Har man inte det så finns det kokosmatta i de flesta handelsträdgårdar man kan köpa. Hoppas det var användbar info och lycka till.
Ett annat tips när det gäller dillkronor, dom fryser jag in. Inte alltid man har när det är tid för inläggning av gurkor, o ibland är gurktiden lång. Fryser dom i en tätslutande plastburk.
Jag har bl.a. oregano, Rosmarin, dragon och citronmeliss som ska vara fleråriga i mitt trädgårdsland. Är det någon som vet hur man övervintrar dem? Är det som Persiljan och gräslöken - behöver inte göra något - de kommer av sig själva?