Tack för hjälpen och en bra gissning ;-)men näe.. inte läst fel...hon som sa det till mig bokstaverade det...har dock sökt vidare och kommit fram till att det måste vara "Karlspader"....som är ett "gammeldags" salt. Numera använder man tydligen finsalt istället, men vissa ur den äldre generationen bakerskor säger tydligen "Karlspader" ännu. Enligt "Tant Elsa" på HJ fanns det oxå en sorts jättemöra och exlusiva gifflar som kallades Karlspadergifflar:Degen är en fin vetedeg med äggulor,socker och litet salt. Ca 24 gifflar får du av. 2 dl mjölk, 1 dl flytande margarin,1/2 pkt jäst(25 g), 3/4 dl socker, 3/4 krm salt, 3 - 4 äggulor och 7 dl vetemjöl.Jäs som vanligt både i bunken och i utbakad form Pensla med 1 uppvispatägg. Grädda i 250° ugn i 7-8 minuter till lagom färg. Monica
14 november 2004
Vet du vad jag tror det är isåfall, jo hjorthornssalt. för det lägger man i "karlsbadersbullar el kransar här i Finland. Kanske man inte hade annat än salt förr i tiden .Men härheter det karlsbader ointe karlspader.
Tack för hjälpen och en bra gissning ;-)men näe.. inte läst fel...hon som sa det till mig bokstaverade det...har dock sökt vidare och kommit fram till att det måste vara "Karlspader"....som är ett "gammeldags" salt. Numera använder man tydligen finsalt istället, men vissa ur den äldre generationen bakerskor säger tydligen "Karlspader" ännu. Enligt "Tant Elsa" på HJ fanns det oxå en sorts jättemöra och exlusiva gifflar som kallades Karlspadergifflar:Degen är en fin vetedeg med äggulor,socker och litet salt. Ca 24 gifflar får du av. 2 dl mjölk, 1 dl flytande margarin,1/2 pkt jäst(25 g), 3/4 dl socker, 3/4 krm salt, 3 - 4 äggulor och 7 dl vetemjöl.Jäs som vanligt både i bunken och i utbakad form Pensla med 1 uppvispatägg. Grädda i 250° ugn i 7-8 minuter till lagom färg. Monica
Vet du vad jag tror det är isåfall, jo hjorthornssalt. för det lägger man i "karlsbadersbullar el kransar här i Finland. Kanske man inte hade annat än salt förr i tiden .Men härheter det karlsbader ointe karlspader.