Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

keso

  • prettyrose70 1 april 2009

    Jag behöver hjälp av alla glada matvänner! Hela min familj( 6 personer) älskar keso på längden och på tvären och jag skulle så gärna vilja göra min egen keso, men vet inte hur. Finns det någon där ute som skulle kunna hjälpa mig?

  • josse12 1 april 2009

    keso är ju saltad ostmassa egentligen. har du provat det. mjölk och ostlöpe..

  • The_mama97mia 1 april 2009

    Jag skrev ett svar i den här tråden tidigare men det kom inte med? Jag menar bara att jag har ingen aning om hur man gör egen, men kan tipsa om Lidl´s cottage cheese, hälften så dyr som Arlas Keso

  • josse12 1 april 2009

    hittade detta recept och citerar "Denna keso blev mycket godare än den köpta. Nu äter jag smörgåsar med stora kesoberg!" måste prova denna själv..

    hemgjord keso

    Ingredienser
    3 l färsk mjölk
    1 msk filmjölk
    1 tsk löpe
    3 tsk vatten
    salt
    1 msk - 1 dl grädde

    Gör så här

    Värm mjölken till rumstemperatur, tillsätt rumsvarm filmjölk. Låt stå ca 1 timme.
    Värm igen till 30 grader och tillsätt löpe utrört i vattnet. Låt stå tills mjölken 'stelnat', ca 1 timme.
    Bryt ostmassan, skär små kuber i kastrullen med en kniv. Rör några minuter. Värm långsamt under omrörning till 47 grader. Häll i en sil eller durkslag med silduk i, sätt en bunke under och samla upp vasslen. Dela massan med fingrarna så att den inte klumpar ihop. Dela den då och då under ca 1 timme tills det inte längre rinner av någon vassle. Hälle över i en burk, tillsätt lite salt och 1 msk- 1 dl grädde (beror på hur torr/blöt keso du vill ha).

  • Roggan 1 april 2009

    Skrivet av josse12 den 1 apr 2009

    hittade detta recept och citerar "Denna keso blev mycket godare än den köpta. Nu äter jag smörgåsar med stora kesoberg!" måste prova denna själv..

    hemgjord keso

    Ingredienser
    3 l färsk mjölk
    1 msk filmjölk
    1 tsk löpe
    3 tsk vatten
    salt
    1 msk - 1 dl grädde

    Gör så här

    Värm mjölken till rumstemperatur, tillsätt rumsvarm filmjölk. Låt stå ca 1 timme.
    Värm igen till 30 grader och tillsätt löpe utrört i vattnet. Låt stå tills mjölken 'stelnat', ca 1 timme.
    Bryt ostmassan, skär små kuber i kastrullen med en kniv. Rör några minuter. Värm långsamt under omrörning till 47 grader. Häll i en sil eller durkslag med silduk i, sätt en bunke under och samla upp vasslen. Dela massan med fingrarna så att den inte klumpar ihop. Dela den då och då under ca 1 timme tills det inte längre rinner av någon vassle. Hälle över i en burk, tillsätt lite salt och 1 msk- 1 dl grädde (beror på hur torr/blöt keso du vill ha).


    Jag skulla vara jätteglad om du la ut receptet på din sida så jag kan spara det i min kokbok.

  • josse12 1 april 2009

    Skrivet av Roggan den 1 apr 2009

    Skrivet av josse12 den 1 apr 2009

    hittade detta recept och citerar "Denna keso blev mycket godare än den köpta. Nu äter jag smörgåsar med stora kesoberg!" måste prova denna själv..

    hemgjord keso

    Ingredienser
    3 l färsk mjölk
    1 msk filmjölk
    1 tsk löpe
    3 tsk vatten
    salt
    1 msk - 1 dl grädde

    Gör så här

    Värm mjölken till rumstemperatur, tillsätt rumsvarm filmjölk. Låt stå ca 1 timme.
    Värm igen till 30 grader och tillsätt löpe utrört i vattnet. Låt stå tills mjölken 'stelnat', ca 1 timme.
    Bryt ostmassan, skär små kuber i kastrullen med en kniv. Rör några minuter. Värm långsamt under omrörning till 47 grader. Häll i en sil eller durkslag med silduk i, sätt en bunke under och samla upp vasslen. Dela massan med fingrarna så att den inte klumpar ihop. Dela den då och då under ca 1 timme tills det inte längre rinner av någon vassle. Hälle över i en burk, tillsätt lite salt och 1 msk- 1 dl grädde (beror på hur torr/blöt keso du vill ha).


    Jag skulla vara jätteglad om du la ut receptet på din sida så jag kan spara det i min kokbok.



    har genast lagt in det-- hemgjord keso.. väntar på att bli godkänt

  • Gnurf 1 april 2009

    Bara 1 matsked filmjölk till 3 liter mjölk!??

    Var hittar man löpe?

    Hur stor volym Keso blir det av detta recept?

    Jag gnager i mig mängder med keso till frukost- och kvällsmackorna. Vore väldigt intressant om man kunde tillverka själv....(Y)

  • Glitterfia 1 april 2009

    Här kommer ett annat kesorecept jag snappat upp på tradera när de hade sina grupper. Receptet är oprovat av mig.

    2 liter gammaldags mjölk
    2 liter vanlig fil
    Koka upp sakta, sila. Blir ca 7 hg Keso.

  • Glitterfia 1 april 2009

    Löpe (ostlöpe) finns på matäffären i mjölkhyllan, i alla fall fanns.

  • Pirkko 1 april 2009

    Löpe kan man köpa från Apoteket.
    Jag har köpt en gång från Willys men den var inte bra.
    Köp från Apotek. Dem har den bakom disken.

  • josse12 1 april 2009

    filmjölken tillsätter man för surkulturens skull så att den stannar så att säga med löpen.
    så mängden är rätt.. löpe finns på de flesta apotek även i vissa affärer, ex för mig så finns det på ica här i boxholm..

    volymen är jag osäker på men jag vet att det går åt ca 10 liter mjölk till ett kg ost vilket man gör av denna massan men då blir det packat... ska prova detta imorgon,,,

  • Gnurf 1 april 2009

    Prova imorgon!?? KUL!! Ser fram emot dina observationer :)

  • josse12 2 april 2009

    Har nu provat detta gjorde en 3dels sats eftersom jag hade 1 l gammaldags mjölk hemma. Keson blev helt ok eftersom jag inte är någon saltmänniska så snålade jag med det vilket är gott..
    På 1 liter + tillsatta grädden blev det ca 200 g.. 1 l mjölk ca 8 kr + grädde ca 2 kr löpen kostade 44,50 för 100 ml, gick åt ca 1,6ml ca 80 öre till denna sats. +några ören för 1 msk filmjölk. så säg att det kostade 11 kr att framställa 200 g. + tid och lite el. Summa sumarum så blir det nog lite billigare att köpa den i affär om du inte köper mjölk direkt från bonden eller har egna kor..
    Men det är kul att äta sånt man gjort själv och jag vet vad det är i. Sån här keso ska jag använda nästa gång jag gör ostkaka, den blev för salt med köpe keson..

  • Akinna3 2 april 2009

    Skrivet av josse12 den 1 apr 2009

    hittade detta recept och citerar "Denna keso blev mycket godare än den köpta. Nu äter jag smörgåsar med stora kesoberg!" måste prova denna själv..

    hemgjord keso

    Ingredienser
    3 l färsk mjölk
    1 msk filmjölk
    1 tsk löpe
    3 tsk vatten
    salt
    1 msk - 1 dl grädde

    Gör så här

    Värm mjölken till rumstemperatur, tillsätt rumsvarm filmjölk. Låt stå ca 1 timme.
    Värm igen till 30 grader och tillsätt löpe utrört i vattnet. Låt stå tills mjölken 'stelnat', ca 1 timme.
    Bryt ostmassan, skär små kuber i kastrullen med en kniv. Rör några minuter. Värm långsamt under omrörning till 47 grader. Häll i en sil eller durkslag med silduk i, sätt en bunke under och samla upp vasslen. Dela massan med fingrarna så att den inte klumpar ihop. Dela den då och då under ca 1 timme tills det inte längre rinner av någon vassle. Hälle över i en burk, tillsätt lite salt och 1 msk- 1 dl grädde (beror på hur torr/blöt keso du vill ha).


    Hur mycket keso blir det ?

  • josse12 2 april 2009

    Skrivet av Akinna3 den 2 apr 2009

    Skrivet av josse12 den 1 apr 2009

    hittade detta recept och citerar "Denna keso blev mycket godare än den köpta. Nu äter jag smörgåsar med stora kesoberg!" måste prova denna själv..

    hemgjord keso

    Ingredienser
    3 l färsk mjölk
    1 msk filmjölk
    1 tsk löpe
    3 tsk vatten
    salt
    1 msk - 1 dl grädde

    Gör så här

    Värm mjölken till rumstemperatur, tillsätt rumsvarm filmjölk. Låt stå ca 1 timme.
    Värm igen till 30 grader och tillsätt löpe utrört i vattnet. Låt stå tills mjölken 'stelnat', ca 1 timme.
    Bryt ostmassan, skär små kuber i kastrullen med en kniv. Rör några minuter. Värm långsamt under omrörning till 47 grader. Häll i en sil eller durkslag med silduk i, sätt en bunke under och samla upp vasslen. Dela massan med fingrarna så att den inte klumpar ihop. Dela den då och då under ca 1 timme tills det inte längre rinner av någon vassle. Hälle över i en burk, tillsätt lite salt och 1 msk- 1 dl grädde (beror på hur torr/blöt keso du vill ha).


    Hur mycket keso blir det ?


    gjorde som sagt en sats på 1 liter mjölk idag vilket blev ca 200 g färdig. så 3 liter borde ge 600 g ca..

  • Gnurf 3 april 2009

    Så inte direkt någon ekonomisk vinst alltså, men det kan ju kännas bra för sig själv att tillverka egna produkter. Hmmm....när man bakar eget bröd, jämfört med att tex köpa Pågens, så kan ju den ekonomiska vinsten bli 50% eller mer...men inte när man gör egen ost. Trist....:o

    Tack josse12...för dina rapporter (Y)

  • mooseella 30 april 2009

    Skrivet av Roggan den 1 apr 2009

    Skrivet av josse12 den 1 apr 2009

    hittade detta recept och citerar "Denna keso blev mycket godare än den köpta. Nu äter jag smörgåsar med stora kesoberg!" måste prova denna själv..

    hemgjord keso

    Ingredienser
    3 l färsk mjölk
    1 msk filmjölk
    1 tsk löpe
    3 tsk vatten
    salt
    1 msk - 1 dl grädde

    Gör så här

    Värm mjölken till rumstemperatur, tillsätt rumsvarm filmjölk. Låt stå ca 1 timme.
    Värm igen till 30 grader och tillsätt löpe utrört i vattnet. Låt stå tills mjölken 'stelnat', ca 1 timme.
    Bryt ostmassan, skär små kuber i kastrullen med en kniv. Rör några minuter. Värm långsamt under omrörning till 47 grader. Häll i en sil eller durkslag med silduk i, sätt en bunke under och samla upp vasslen. Dela massan med fingrarna så att den inte klumpar ihop. Dela den då och då under ca 1 timme tills det inte längre rinner av någon vassle. Hälle över i en burk, tillsätt lite salt och 1 msk- 1 dl grädde (beror på hur torr/blöt keso du vill ha).


    Jag skulla vara jätteglad om du la ut receptet på din sida så jag kan spara det i min kokbok.

  • mooseella 30 april 2009

    Skrivet av Roggan den 1 apr 2009

    Skrivet av josse12 den 1 apr 2009

    hittade detta recept och citerar "Denna keso blev mycket godare än den köpta. Nu äter jag smörgåsar med stora kesoberg!" måste prova denna själv..

    hemgjord keso

    Ingredienser
    3 l färsk mjölk
    1 msk filmjölk
    1 tsk löpe
    3 tsk vatten
    salt
    1 msk - 1 dl grädde

    Gör så här

    Värm mjölken till rumstemperatur, tillsätt rumsvarm filmjölk. Låt stå ca 1 timme.
    Värm igen till 30 grader och tillsätt löpe utrört i vattnet. Låt stå tills mjölken 'stelnat', ca 1 timme.
    Bryt ostmassan, skär små kuber i kastrullen med en kniv. Rör några minuter. Värm långsamt under omrörning till 47 grader. Häll i en sil eller durkslag med silduk i, sätt en bunke under och samla upp vasslen. Dela massan med fingrarna så att den inte klumpar ihop. Dela den då och då under ca 1 timme tills det inte längre rinner av någon vassle. Hälle över i en burk, tillsätt lite salt och 1 msk- 1 dl grädde (beror på hur torr/blöt keso du vill ha).


    Jag skulla vara jätteglad om du la ut receptet på din sida så jag kan spara det i min kokbok.


    Du kan kopiera texten och sedan klistra in den i recept. Fungerar väldigt bra.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.