Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Koka ris

  • MosterNettan 14 januari 2014

    Hej och god forsättning på det nya året!

    Jag tänker bjuda på ris, kyckling och jordnötssås på lördag, och jag tycker att det är jättesvårt att lyckas med kokt ris. Jag vill gärna äta ris som är ungefär som på kinarestaurang. Lite klibbigt så där utan att vara geggigt och överkokt.

    Hur gör ni? Jag skulle behöva era bästa tips på ett lyckat ris. Behöver tips på sort, märke, tillagning och kanske nåt mer gott råd.

  • Yooshiin 14 januari 2014

    Låter supergott! :)
    Jag hade rekommenderat basmatiris, och både uncle ben och Icas har funkat bra för min del! :)
    Följ bara receptet på paketet så bör de bli kalas!

  • MosterNettan 15 januari 2014

    Basmatiris blir inte så klibbigt har jag hört. Om jag följer anvisningarna kanske det inte blir så klibbigt som jag önskar.
    Finns det nån sort som blir extra klibbigt, utom grötris då förstås?

  • annapatrik 16 januari 2014

    Hej !

    Kommer tyvärr inte ihåg namnet på riset jag använder (jag häller upp det i en plåtburk) men mitt tips är att du går till en utländsk affär, talar om att du vill ha ett klibbigt ris och fråga hur du ska koka.
    Riset jag använder tar jag 1,5 ggr så mycket vatten som ris, låter koka upp, koka 5 min utan lock, sen lägger jag en liten kökshandduk mellan kastrull och lock och stänger värmen men låter kastrullen stå kvar, cirka 10-15 min. Perfekt klibbigt ris.
    Mina ungdomar är experter på att laga ris av olika sorter, man kan också börja med att fräsa riset i lite olja, sen på med vatten och ev lite gurkmeja för färgen och några russin för smak, sen koka.
    Men, som sagt gå in till en utländsk affär och be om råd.

  • boz1965 16 januari 2014

    Det ris som kinarestaurangerna serverar heter jasminris och blir så där "lagom klibbigt" och gott. Finns i alla affärer och varuhus. {eat}

  • MosterNettan 16 januari 2014

    Jag köper Jasminris och tillagar enl AnnaPatrik. Jag har tyvärr ingen utländsk affär i närheten.
    Tack för hjälpen.

  • MosterNettan 16 januari 2014

    Här är receptet på jordnötssåsen förresten!

    Jannes jordnötssås

  • rosatalo 17 januari 2014

    Jasminris finns på ICA, jag brukar använda det. Man tar dubbelt så mycket vatten som ris, kokar upp det tillsammans, saltar och skruvar ner värmen till det minsta, kolla efter ca 20 min genom att smaka på riset om det har rätt konsistens, slå bort ev överskottsvatten och låt stå utan lock i 5 min före servering, brukar bli klibbigt och perfekt.

  • LEDIVO 18 januari 2014

    Skrivet av MosterNettan den 14 jan 2014

    Hej och god forsättning på det nya året!

    Jag tänker bjuda på ris, kyckling och jordnötssås på lördag, och jag tycker att det är jättesvårt att lyckas med kokt ris. Jag vill gärna äta ris som är ungefär som på kinarestaurang. Lite klibbigt så där utan att vara geggigt och överkokt.

    Hur gör ni? Jag skulle behöva era bästa tips på ett lyckat ris. Behöver tips på sort, märke, tillagning och kanske nåt mer gott råd.


    Hej!
    Tycker att Icas:s jasminris i påsar (Boil in bag)är mycket bra. Kokas enligt anvisningar på förpackningen. Köps i kartong med 4 påsar i varje.

    Lite dyrare, men man slipper se till riset under kokningen som det andra vanliga riset och grytan blir mer lättdiskad.

  • LEDIVO 18 januari 2014

    Skrivet av LEDIVO den 18 jan 2014

    Skrivet av MosterNettan den 14 jan 2014

    Hej och god forsättning på det nya året!

    Jag tänker bjuda på ris, kyckling och jordnötssås på lördag, och jag tycker att det är jättesvårt att lyckas med kokt ris. Jag vill gärna äta ris som är ungefär som på kinarestaurang. Lite klibbigt så där utan att vara geggigt och överkokt.

    Hur gör ni? Jag skulle behöva era bästa tips på ett lyckat ris. Behöver tips på sort, märke, tillagning och kanske nåt mer gott råd.


    Hej!
    Tycker att Icas:s jasminris i påsar (Boil in bag)är mycket bra. Kokas enligt anvisningar på förpackningen. Köps i kartong med 4 påsar i varje.

    Lite dyrare, men man slipper se till riset under kokningen som det andra vanliga riset och grytan blir mer lättdiskad.


    Hmmm den där smile-gubben vet jag inte hur den kom dit?!?!Skulle inte varit med

  • rosatalo 18 januari 2014

    Skrivet av LEDIVO den 18 jan 2014

    Skrivet av LEDIVO den 18 jan 2014

    Skrivet av MosterNettan den 14 jan 2014

    Hej och god forsättning på det nya året!

    Jag tänker bjuda på ris, kyckling och jordnötssås på lördag, och jag tycker att det är jättesvårt att lyckas med kokt ris. Jag vill gärna äta ris som är ungefär som på kinarestaurang. Lite klibbigt så där utan att vara geggigt och överkokt.

    Hur gör ni? Jag skulle behöva era bästa tips på ett lyckat ris. Behöver tips på sort, märke, tillagning och kanske nåt mer gott råd.


    Hej!
    Tycker att Icas:s jasminris i påsar (Boil in bag)är mycket bra. Kokas enligt anvisningar på förpackningen. Köps i kartong med 4 påsar i varje.

    Lite dyrare, men man slipper se till riset under kokningen som det andra vanliga riset och grytan blir mer lättdiskad.


    Hmmm den där smile-gubben vet jag inte hur den kom dit?!?!Skulle inte varit med



    Smilegubben kom med för att du har skrivit ett s med ett kolon direkt efter utan mellanslag. Det tolkas som en gubbe med snett leende. Om man skriver Icas: s, alltså med ett mellanslag mellan : och s, blir det ingen gubbe.

    {beauty}

  • Rajdon 21 januari 2014

    För det första ska du ju alltid skölja riset ordentligt innan i durkslag. Sen är det bara följa koktiden. Thailänskt jasmine ris tycker jag är bäst (som har en viss örtsmak) eller så kör du med en riskkokare som kinesköket gör. Sen har ju det persiska köket bland fina risrätterna med bara ris å lite smått och gott i.

  • Rajdon 21 januari 2014

    För det första ska du ju alltid skölja riset ordentligt innan i durkslag. Sen är det bara följa koktiden. Thailänskt jasmine ris tycker jag är bäst (som har en viss örtsmak) eller så kör du med en riskkokare som kinesköket gör. Sen har ju det persiska köket bland fina risrätterna med bara ris å lite smått och gott i.

  • Okänd 22 januari 2014

    Kolla in bradieter.se!

  • MatAnders 24 januari 2014

    Som nämnts tidigare skölj flera gåner tills vattnet blir klart (jag kör mest basmati som ger lite nötig smak och om man måttar upp t.e.x 4 dl ris går det t 7 dl vatten p 15 minuter och brukar ha i liten skvätt olja.

  • MosterNettan 26 januari 2014

    Tack för alla råd! Börjar få ett hum hur jag ska gå tillväga.
    :)

  • jayamila 28 januari 2014

    hejsan jag följer tipsen i boken mikaku- den japanska kokboken så ofta jag kan dvs, sköjl riset väl ända tills vattnet blir klart, fyll på med ca dubbel vatten mängd och låt sedan riset vila gärna 2 tim sedan halverar man koktiden alltså oftast 20min blir 10min.

    här är en liten ris-skola för de vanliga typerna i sverige

    RUNDKORNIGT RIS
    klibbar bra och används oftast till gröt eller kan formas tex sushi och grötris

    MEDELLÅNGKORNIGT RIS
    klibbar inte och kan behöva en sås eller gryta och kan användas som risotto och paella jag lägger det så kallade matriset här

    LÅNGKORNIGT RIS
    är lite lagom klibbigt som jasminris och basmati(klibbar lite mindre)jag använder mest jasminris

    LÅNG-KOKS RIS
    Med det menar jag opolerade ris sorter som råris, fullkornsris och vildris. dessa sorter har en hinna eller skal som gör att de inte klibbar och de behöver också en längre koktid.

    hoppas detta kan vara till någon hjälp

  • pihal 28 januari 2014

    Kokar mitt ris i mikron i samma form som jag sedan serverar ur. Slipper disk med kastruller och att passa riset på spisen. Jag har en mikro med en funktion som heter boil, bara att trycka på den och sätta tiden på 20 minuter så sköter allt sig själv. Använder alltid dubbel mängd vatten mot ris oavsett rissort. Brukar använda jasminris. Det går att koka ris i mikron utan boilfunktion men tyvärr vet jag inte hur många watt man skall ha mikron på. Kanske någon annan som vet.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.