Jag tänker bjuda på ris, kyckling och jordnötssås på lördag, och jag tycker att det är jättesvårt att lyckas med kokt ris. Jag vill gärna äta ris som är ungefär som på kinarestaurang. Lite klibbigt så där utan att vara geggigt och överkokt.
Hur gör ni? Jag skulle behöva era bästa tips på ett lyckat ris. Behöver tips på sort, märke, tillagning och kanske nåt mer gott råd.
Yooshiin14 januari 2014
Låter supergott! :)
Jag hade rekommenderat basmatiris, och både uncle ben och Icas har funkat bra för min del! :)
Följ bara receptet på paketet så bör de bli kalas!
MosterNettan15 januari 2014
Basmatiris blir inte så klibbigt har jag hört. Om jag följer anvisningarna kanske det inte blir så klibbigt som jag önskar.
Finns det nån sort som blir extra klibbigt, utom grötris då förstås?
annapatrik16 januari 2014
Hej !
Kommer tyvärr inte ihåg namnet på riset jag använder (jag häller upp det i en plåtburk) men mitt tips är att du går till en utländsk affär, talar om att du vill ha ett klibbigt ris och fråga hur du ska koka.
Riset jag använder tar jag 1,5 ggr så mycket vatten som ris, låter koka upp, koka 5 min utan lock, sen lägger jag en liten kökshandduk mellan kastrull och lock och stänger värmen men låter kastrullen stå kvar, cirka 10-15 min. Perfekt klibbigt ris.
Mina ungdomar är experter på att laga ris av olika sorter, man kan också börja med att fräsa riset i lite olja, sen på med vatten och ev lite gurkmeja för färgen och några russin för smak, sen koka.
Men, som sagt gå in till en utländsk affär och be om råd.
boz196516 januari 2014
Det ris som kinarestaurangerna serverar heter jasminris och blir så där "lagom klibbigt" och gott. Finns i alla affärer och varuhus. {eat}
MosterNettan16 januari 2014
Jag köper Jasminris och tillagar enl AnnaPatrik. Jag har tyvärr ingen utländsk affär i närheten.
Tack för hjälpen.
Jasminris finns på ICA, jag brukar använda det. Man tar dubbelt så mycket vatten som ris, kokar upp det tillsammans, saltar och skruvar ner värmen till det minsta, kolla efter ca 20 min genom att smaka på riset om det har rätt konsistens, slå bort ev överskottsvatten och låt stå utan lock i 5 min före servering, brukar bli klibbigt och perfekt.
LEDIVO18 januari 2014
Skrivet av MosterNettan den 14 jan 2014
Hej och god forsättning på det nya året!
Jag tänker bjuda på ris, kyckling och jordnötssås på lördag, och jag tycker att det är jättesvårt att lyckas med kokt ris. Jag vill gärna äta ris som är ungefär som på kinarestaurang. Lite klibbigt så där utan att vara geggigt och överkokt.
Hur gör ni? Jag skulle behöva era bästa tips på ett lyckat ris. Behöver tips på sort, märke, tillagning och kanske nåt mer gott råd.
Hej!
Tycker att Icas:s jasminris i påsar (Boil in bag)är mycket bra. Kokas enligt anvisningar på förpackningen. Köps i kartong med 4 påsar i varje.
Lite dyrare, men man slipper se till riset under kokningen som det andra vanliga riset och grytan blir mer lättdiskad.
LEDIVO18 januari 2014
Skrivet av LEDIVO den 18 jan 2014
Skrivet av MosterNettan den 14 jan 2014
Hej och god forsättning på det nya året!
Jag tänker bjuda på ris, kyckling och jordnötssås på lördag, och jag tycker att det är jättesvårt att lyckas med kokt ris. Jag vill gärna äta ris som är ungefär som på kinarestaurang. Lite klibbigt så där utan att vara geggigt och överkokt.
Hur gör ni? Jag skulle behöva era bästa tips på ett lyckat ris. Behöver tips på sort, märke, tillagning och kanske nåt mer gott råd.
Hej!
Tycker att Icas:s jasminris i påsar (Boil in bag)är mycket bra. Kokas enligt anvisningar på förpackningen. Köps i kartong med 4 påsar i varje.
Lite dyrare, men man slipper se till riset under kokningen som det andra vanliga riset och grytan blir mer lättdiskad.
Hmmm den där smile-gubben vet jag inte hur den kom dit?!?!Skulle inte varit med
rosatalo18 januari 2014
Skrivet av LEDIVO den 18 jan 2014
Skrivet av LEDIVO den 18 jan 2014
Skrivet av MosterNettan den 14 jan 2014
Hej och god forsättning på det nya året!
Jag tänker bjuda på ris, kyckling och jordnötssås på lördag, och jag tycker att det är jättesvårt att lyckas med kokt ris. Jag vill gärna äta ris som är ungefär som på kinarestaurang. Lite klibbigt så där utan att vara geggigt och överkokt.
Hur gör ni? Jag skulle behöva era bästa tips på ett lyckat ris. Behöver tips på sort, märke, tillagning och kanske nåt mer gott råd.
Hej!
Tycker att Icas:s jasminris i påsar (Boil in bag)är mycket bra. Kokas enligt anvisningar på förpackningen. Köps i kartong med 4 påsar i varje.
Lite dyrare, men man slipper se till riset under kokningen som det andra vanliga riset och grytan blir mer lättdiskad.
Hmmm den där smile-gubben vet jag inte hur den kom dit?!?!Skulle inte varit med
Smilegubben kom med för att du har skrivit ett s med ett kolon direkt efter utan mellanslag. Det tolkas som en gubbe med snett leende. Om man skriver Icas: s, alltså med ett mellanslag mellan : och s, blir det ingen gubbe.
{beauty}
Rajdon20 januari 2014
För det första ska du ju alltid skölja riset ordentligt innan i durkslag. Sen är det bara följa koktiden. Thailänskt jasmine ris tycker jag är bäst (som har en viss örtsmak) eller så kör du med en riskkokare som kinesköket gör. Sen har ju det persiska köket bland fina risrätterna med bara ris å lite smått och gott i.
Rajdon20 januari 2014
För det första ska du ju alltid skölja riset ordentligt innan i durkslag. Sen är det bara följa koktiden. Thailänskt jasmine ris tycker jag är bäst (som har en viss örtsmak) eller så kör du med en riskkokare som kinesköket gör. Sen har ju det persiska köket bland fina risrätterna med bara ris å lite smått och gott i.
Okänd22 januari 2014
Kolla in bradieter.se!
MatAnders24 januari 2014
Som nämnts tidigare skölj flera gåner tills vattnet blir klart (jag kör mest basmati som ger lite nötig smak och om man måttar upp t.e.x 4 dl ris går det t 7 dl vatten p 15 minuter och brukar ha i liten skvätt olja.
MosterNettan26 januari 2014
Tack för alla råd! Börjar få ett hum hur jag ska gå tillväga.
:)
jayamila28 januari 2014
hejsan jag följer tipsen i boken mikaku- den japanska kokboken så ofta jag kan dvs, sköjl riset väl ända tills vattnet blir klart, fyll på med ca dubbel vatten mängd och låt sedan riset vila gärna 2 tim sedan halverar man koktiden alltså oftast 20min blir 10min.
här är en liten ris-skola för de vanliga typerna i sverige
RUNDKORNIGT RIS
klibbar bra och används oftast till gröt eller kan formas tex sushi och grötris
MEDELLÅNGKORNIGT RIS
klibbar inte och kan behöva en sås eller gryta och kan användas som risotto och paella jag lägger det så kallade matriset här
LÅNGKORNIGT RIS
är lite lagom klibbigt som jasminris och basmati(klibbar lite mindre)jag använder mest jasminris
LÅNG-KOKS RIS
Med det menar jag opolerade ris sorter som råris, fullkornsris och vildris. dessa sorter har en hinna eller skal som gör att de inte klibbar och de behöver också en längre koktid.
hoppas detta kan vara till någon hjälp
pihal28 januari 2014
Kokar mitt ris i mikron i samma form som jag sedan serverar ur. Slipper disk med kastruller och att passa riset på spisen. Jag har en mikro med en funktion som heter boil, bara att trycka på den och sätta tiden på 20 minuter så sköter allt sig själv. Använder alltid dubbel mängd vatten mot ris oavsett rissort. Brukar använda jasminris. Det går att koka ris i mikron utan boilfunktion men tyvärr vet jag inte hur många watt man skall ha mikron på. Kanske någon annan som vet.
Hej och god forsättning på det nya året!
Jag tänker bjuda på ris, kyckling och jordnötssås på lördag, och jag tycker att det är jättesvårt att lyckas med kokt ris. Jag vill gärna äta ris som är ungefär som på kinarestaurang. Lite klibbigt så där utan att vara geggigt och överkokt.
Hur gör ni? Jag skulle behöva era bästa tips på ett lyckat ris. Behöver tips på sort, märke, tillagning och kanske nåt mer gott råd.
Låter supergott! :)
Jag hade rekommenderat basmatiris, och både uncle ben och Icas har funkat bra för min del! :)
Följ bara receptet på paketet så bör de bli kalas!
Basmatiris blir inte så klibbigt har jag hört. Om jag följer anvisningarna kanske det inte blir så klibbigt som jag önskar.
Finns det nån sort som blir extra klibbigt, utom grötris då förstås?
Hej !
Kommer tyvärr inte ihåg namnet på riset jag använder (jag häller upp det i en plåtburk) men mitt tips är att du går till en utländsk affär, talar om att du vill ha ett klibbigt ris och fråga hur du ska koka.
Riset jag använder tar jag 1,5 ggr så mycket vatten som ris, låter koka upp, koka 5 min utan lock, sen lägger jag en liten kökshandduk mellan kastrull och lock och stänger värmen men låter kastrullen stå kvar, cirka 10-15 min. Perfekt klibbigt ris.
Mina ungdomar är experter på att laga ris av olika sorter, man kan också börja med att fräsa riset i lite olja, sen på med vatten och ev lite gurkmeja för färgen och några russin för smak, sen koka.
Men, som sagt gå in till en utländsk affär och be om råd.
Det ris som kinarestaurangerna serverar heter jasminris och blir så där "lagom klibbigt" och gott. Finns i alla affärer och varuhus. {eat}
Jag köper Jasminris och tillagar enl AnnaPatrik. Jag har tyvärr ingen utländsk affär i närheten.
Tack för hjälpen.
Här är receptet på jordnötssåsen förresten!
Jannes jordnötssås
Jasminris finns på ICA, jag brukar använda det. Man tar dubbelt så mycket vatten som ris, kokar upp det tillsammans, saltar och skruvar ner värmen till det minsta, kolla efter ca 20 min genom att smaka på riset om det har rätt konsistens, slå bort ev överskottsvatten och låt stå utan lock i 5 min före servering, brukar bli klibbigt och perfekt.
Hej och god forsättning på det nya året!
Jag tänker bjuda på ris, kyckling och jordnötssås på lördag, och jag tycker att det är jättesvårt att lyckas med kokt ris. Jag vill gärna äta ris som är ungefär som på kinarestaurang. Lite klibbigt så där utan att vara geggigt och överkokt.
Hur gör ni? Jag skulle behöva era bästa tips på ett lyckat ris. Behöver tips på sort, märke, tillagning och kanske nåt mer gott råd.
Hej!
Tycker att Icas:s jasminris i påsar (Boil in bag)är mycket bra. Kokas enligt anvisningar på förpackningen. Köps i kartong med 4 påsar i varje.
Lite dyrare, men man slipper se till riset under kokningen som det andra vanliga riset och grytan blir mer lättdiskad.
Hej och god forsättning på det nya året!
Jag tänker bjuda på ris, kyckling och jordnötssås på lördag, och jag tycker att det är jättesvårt att lyckas med kokt ris. Jag vill gärna äta ris som är ungefär som på kinarestaurang. Lite klibbigt så där utan att vara geggigt och överkokt.
Hur gör ni? Jag skulle behöva era bästa tips på ett lyckat ris. Behöver tips på sort, märke, tillagning och kanske nåt mer gott råd.
Hej!
Tycker att Icas:s jasminris i påsar (Boil in bag)är mycket bra. Kokas enligt anvisningar på förpackningen. Köps i kartong med 4 påsar i varje.
Lite dyrare, men man slipper se till riset under kokningen som det andra vanliga riset och grytan blir mer lättdiskad.
Hmmm den där smile-gubben vet jag inte hur den kom dit?!?!Skulle inte varit med
Hej och god forsättning på det nya året!
Jag tänker bjuda på ris, kyckling och jordnötssås på lördag, och jag tycker att det är jättesvårt att lyckas med kokt ris. Jag vill gärna äta ris som är ungefär som på kinarestaurang. Lite klibbigt så där utan att vara geggigt och överkokt.
Hur gör ni? Jag skulle behöva era bästa tips på ett lyckat ris. Behöver tips på sort, märke, tillagning och kanske nåt mer gott råd.
Hej!
Tycker att Icas:s jasminris i påsar (Boil in bag)är mycket bra. Kokas enligt anvisningar på förpackningen. Köps i kartong med 4 påsar i varje.
Lite dyrare, men man slipper se till riset under kokningen som det andra vanliga riset och grytan blir mer lättdiskad.
Hmmm den där smile-gubben vet jag inte hur den kom dit?!?!Skulle inte varit med
Smilegubben kom med för att du har skrivit ett s med ett kolon direkt efter utan mellanslag. Det tolkas som en gubbe med snett leende. Om man skriver Icas: s, alltså med ett mellanslag mellan : och s, blir det ingen gubbe.
{beauty}
För det första ska du ju alltid skölja riset ordentligt innan i durkslag. Sen är det bara följa koktiden. Thailänskt jasmine ris tycker jag är bäst (som har en viss örtsmak) eller så kör du med en riskkokare som kinesköket gör. Sen har ju det persiska köket bland fina risrätterna med bara ris å lite smått och gott i.
För det första ska du ju alltid skölja riset ordentligt innan i durkslag. Sen är det bara följa koktiden. Thailänskt jasmine ris tycker jag är bäst (som har en viss örtsmak) eller så kör du med en riskkokare som kinesköket gör. Sen har ju det persiska köket bland fina risrätterna med bara ris å lite smått och gott i.
Kolla in bradieter.se!
Som nämnts tidigare skölj flera gåner tills vattnet blir klart (jag kör mest basmati som ger lite nötig smak och om man måttar upp t.e.x 4 dl ris går det t 7 dl vatten p 15 minuter och brukar ha i liten skvätt olja.
Tack för alla råd! Börjar få ett hum hur jag ska gå tillväga.
:)
hejsan jag följer tipsen i boken mikaku- den japanska kokboken så ofta jag kan dvs, sköjl riset väl ända tills vattnet blir klart, fyll på med ca dubbel vatten mängd och låt sedan riset vila gärna 2 tim sedan halverar man koktiden alltså oftast 20min blir 10min.
här är en liten ris-skola för de vanliga typerna i sverige
RUNDKORNIGT RIS
klibbar bra och används oftast till gröt eller kan formas tex sushi och grötris
MEDELLÅNGKORNIGT RIS
klibbar inte och kan behöva en sås eller gryta och kan användas som risotto och paella jag lägger det så kallade matriset här
LÅNGKORNIGT RIS
är lite lagom klibbigt som jasminris och basmati(klibbar lite mindre)jag använder mest jasminris
LÅNG-KOKS RIS
Med det menar jag opolerade ris sorter som råris, fullkornsris och vildris. dessa sorter har en hinna eller skal som gör att de inte klibbar och de behöver också en längre koktid.
hoppas detta kan vara till någon hjälp
Kokar mitt ris i mikron i samma form som jag sedan serverar ur. Slipper disk med kastruller och att passa riset på spisen. Jag har en mikro med en funktion som heter boil, bara att trycka på den och sätta tiden på 20 minuter så sköter allt sig själv. Använder alltid dubbel mängd vatten mot ris oavsett rissort. Brukar använda jasminris. Det går att koka ris i mikron utan boilfunktion men tyvärr vet jag inte hur många watt man skall ha mikron på. Kanske någon annan som vet.