Har hakat upp mig på den standardmeningen rätt länge nu (läs: många år). Eller "låt jäsa över natten". Eller kort sagt allt som handlar om att något ska göras just _över natten_!
Undrar hur den gamla välbekanta receptfrasen uppstod egentligen? Nån gång på den tiden när hemmafruar Ruled All Kitchens? Intressant fundering, eller hur? :D
Och sen undrar jag hur många som slaviskt lyder detta utan att ifrågasätta varför det skulle behöva göras just på natten?
Det handlar ju om ett visst antal timmar, säg "minst 8 timmar" eller så. Är det inte dags att byta standardmening nu? (Y)
immortal_girl10 augusti 2008
Du har helt rätt men det är kanske så att man tex sätter degen på kvällen och bakar det på mogonen och på så sätt har nybakt bröd till frukosten? Bara en tanke.:D
-karo-10 augusti 2008
Jo jag tror tanken var så från början. Eller den kanske är det än? Fast alla borde ju stimuleras att räkna ut själva vilken tid det är dags att sätta degen... :D
Men det _är_ rätt intressant att fundera över varifrån det här kommer ifrån! Varför förutsätts att man nödvändigtvis ska börja ta tag i saker på morgonen? De flesta jobbar ju på dagarna, så då skulle såna här recept vara tänkta till helger? Eller hur har man tänkt?
Tänk hur det skulle kunna låta i ett vanligt svenskt hem när Svea läser receptet till dagens tänkta middag och upptäcker att köttet ska marineras över natten:
- Åh nej. Jaha. SVEN!! Det blir inte den där maträtten till middag idag! Vi får ta den imorgon istället!
Gör folk så tro? Eller tänker de själva? :p
monac10 augusti 2008
ja just det..lika med bönor man ska blötlägga "över natten":o
tror det betyder 8 timmar eller mer!!!:)
monac10 augusti 2008
Skrivet av -karo- den 10 aug 2008
Jo jag tror tanken var så från början. Eller den kanske är det än? Fast alla borde ju stimuleras att räkna ut själva vilken tid det är dags att sätta degen... :D
Men det _är_ rätt intressant att fundera över varifrån det här kommer ifrån! Varför förutsätts att man nödvändigtvis ska börja ta tag i saker på morgonen? De flesta jobbar ju på dagarna, så då skulle såna här recept vara tänkta till helger? Eller hur har man tänkt?
Tänk hur det skulle kunna låta i ett vanligt svenskt hem när Svea läser receptet till dagens tänkta middag och upptäcker att köttet ska marineras över natten:
- Åh nej. Jaha. SVEN!! Det blir inte den där maträtten till middag idag! Vi får ta den imorgon istället!
Gör folk så tro? Eller tänker de själva? :p
skrattar,...tack för din fundering!!!! //Monac:D
-karo-10 augusti 2008
:D:D
Ja jag menar det, man kan ju lika gärna skriva "8 tikmmar" då, eller hur många yimmar man nu menar att det ska vara.
monac10 augusti 2008
Ja det är sant!
Alltid roligt när någon ifrågasätter uttryck..som du skrev,det förutsätter ju att man tar tag i deg,bönor eller köttbiten eller vad det nu är tidigt redan nästa morgon...hur blir det för dem som jobbar natt?:o
-karo-10 augusti 2008
Ja det blir till att hoppa över dagsömnen det, ingen pardon! :D
Smulpajen10 augusti 2008
Uttrycket kommer troligen från forna tiders hushåll. Då bakade väl husmödrarna på morgonen skulle jag tro. Men det är ju bara att tänka i timmar. 10-12 tim jäsning motsvarar väl "över natten". Gör degen på morgonen och baka den på kvällen. Man får inte vara så slavisk efter recepten utan tänka själv.:)
-karo-10 augusti 2008
Jag frågade på ett annat forum, hur "lydiga" folk är gällande detta, och förvånansvärt många lydde blint. Det var när jag frågade om degen behövde månsken som de hajade till och skrattade... [url=http://www.freesmileys.org][img]http://www.freesmileys.org/smileys/happy045.gif[/img][/url]
-karo-10 augusti 2008
Hm, det skulle vara en specialsmiley där men den ville visst inte! :D
Har hakat upp mig på den standardmeningen rätt länge nu (läs: många år). Eller "låt jäsa över natten". Eller kort sagt allt som handlar om att något ska göras just _över natten_!
Undrar hur den gamla välbekanta receptfrasen uppstod egentligen? Nån gång på den tiden när hemmafruar Ruled All Kitchens? Intressant fundering, eller hur? :D
Och sen undrar jag hur många som slaviskt lyder detta utan att ifrågasätta varför det skulle behöva göras just på natten?
Det handlar ju om ett visst antal timmar, säg "minst 8 timmar" eller så. Är det inte dags att byta standardmening nu? (Y)
Du har helt rätt men det är kanske så att man tex sätter degen på kvällen och bakar det på mogonen och på så sätt har nybakt bröd till frukosten? Bara en tanke.:D
Jo jag tror tanken var så från början. Eller den kanske är det än? Fast alla borde ju stimuleras att räkna ut själva vilken tid det är dags att sätta degen... :D
Men det _är_ rätt intressant att fundera över varifrån det här kommer ifrån! Varför förutsätts att man nödvändigtvis ska börja ta tag i saker på morgonen? De flesta jobbar ju på dagarna, så då skulle såna här recept vara tänkta till helger? Eller hur har man tänkt?
Tänk hur det skulle kunna låta i ett vanligt svenskt hem när Svea läser receptet till dagens tänkta middag och upptäcker att köttet ska marineras över natten:
- Åh nej. Jaha. SVEN!! Det blir inte den där maträtten till middag idag! Vi får ta den imorgon istället!
Gör folk så tro? Eller tänker de själva? :p
ja just det..lika med bönor man ska blötlägga "över natten":o
tror det betyder 8 timmar eller mer!!!:)
Jo jag tror tanken var så från början. Eller den kanske är det än? Fast alla borde ju stimuleras att räkna ut själva vilken tid det är dags att sätta degen... :D
Men det _är_ rätt intressant att fundera över varifrån det här kommer ifrån! Varför förutsätts att man nödvändigtvis ska börja ta tag i saker på morgonen? De flesta jobbar ju på dagarna, så då skulle såna här recept vara tänkta till helger? Eller hur har man tänkt?
Tänk hur det skulle kunna låta i ett vanligt svenskt hem när Svea läser receptet till dagens tänkta middag och upptäcker att köttet ska marineras över natten:
- Åh nej. Jaha. SVEN!! Det blir inte den där maträtten till middag idag! Vi får ta den imorgon istället!
Gör folk så tro? Eller tänker de själva? :p
skrattar,...tack för din fundering!!!! //Monac:D
:D:D
Ja jag menar det, man kan ju lika gärna skriva "8 tikmmar" då, eller hur många yimmar man nu menar att det ska vara.
Ja det är sant!
Alltid roligt när någon ifrågasätter uttryck..som du skrev,det förutsätter ju att man tar tag i deg,bönor eller köttbiten eller vad det nu är tidigt redan nästa morgon...hur blir det för dem som jobbar natt?:o
Ja det blir till att hoppa över dagsömnen det, ingen pardon! :D
Uttrycket kommer troligen från forna tiders hushåll. Då bakade väl husmödrarna på morgonen skulle jag tro. Men det är ju bara att tänka i timmar. 10-12 tim jäsning motsvarar väl "över natten". Gör degen på morgonen och baka den på kvällen. Man får inte vara så slavisk efter recepten utan tänka själv.:)
Jag frågade på ett annat forum, hur "lydiga" folk är gällande detta, och förvånansvärt många lydde blint. Det var när jag frågade om degen behövde månsken som de hajade till och skrattade... [url=http://www.freesmileys.org][img]http://www.freesmileys.org/smileys/happy045.gif[/img][/url]
Hm, det skulle vara en specialsmiley där men den ville visst inte! :D