Jag skulle gärna vilja ha fler sådana här små vitlökstips som ugnsbakad och så. Tack på förhand!
14 augusti 2000
Marinerade vitlöksklyftor5-6 hela vitlökar2 msk vit- eller rödvinsvinäger1/2 msk italiensk salladskrydda1 msk hackad färsk oregano2 msk hackad färsk basilika1 1/2-2 dl olivoljaDela vitlökarna i klyftor. Koka upp en liter vatten och lägg ner de oskalade klyftorna. Koka häftigt i 2 minuter. Spola omedelbart med kallt vatten och låt sedan klyftorna ligga en tund i det kalla vattnet. Ta upp dem och skala dem samt dela dem i stora klyftor på längden.Lägg klyftorna i en kastrull, fyll på kallt vatten och koka upp, koka en minut och prova om klyftorna har rätt konsistens, de skall ha kvar lite av sin knaprighet. Spola de färdigkokta klyftorna i kallt vatten och låt dem rinna av. Lägg dem i en burk med tillhörande skruvlock och tillsätt övriga ingredienser. Oljan skall precis täcka vitlökarna. Skruva på lock och skaka burken försiktigt så allt blandas. Ställ burken svalt i minst två dygn. Vänd då och då på burken. Klyftorna kan stå svalt i cirka två veckor.
14 augusti 2000
24 champinjonhattar 50-100 g smör 3-6 vitlöksklyftor Stek champinjonhattarna i lite smör på hög värme. Det är viktigt att de inte börjar "vätska" sig, något som lätt händer om stekpannan inte är nog varm. De är klara när de är gyllene. Pressa vitlöksklyftorna och blanda med smöret. Lägg de stekta champinjonhattarna med den runda sidan nedåt, i en snigelformar. Lägg en vitlökssmörklick i varje champinjonhatt. Stek i ugn vid 200-225 oC i 5-10 minuter. Servera med vitt bröd för att suga upp vitlökssmöret!
16 augusti 2000
Gratinerad Vitlök.Beräkna minst mellan 5-8 klyftor per person. Skala klyftorna. Smörj ett litet ugnsfast fat med olivolja, och lägg på klyftorna, salta lätt. Strö överrikligt med riven ost (parmesan, greve eller någon annan favorit). Gratinera i 200 grader varm ugn ca 10 min.
Jag skulle gärna vilja ha fler sådana här små vitlökstips som ugnsbakad och så. Tack på förhand!
Marinerade vitlöksklyftor5-6 hela vitlökar2 msk vit- eller rödvinsvinäger1/2 msk italiensk salladskrydda1 msk hackad färsk oregano2 msk hackad färsk basilika1 1/2-2 dl olivoljaDela vitlökarna i klyftor. Koka upp en liter vatten och lägg ner de oskalade klyftorna. Koka häftigt i 2 minuter. Spola omedelbart med kallt vatten och låt sedan klyftorna ligga en tund i det kalla vattnet. Ta upp dem och skala dem samt dela dem i stora klyftor på längden.Lägg klyftorna i en kastrull, fyll på kallt vatten och koka upp, koka en minut och prova om klyftorna har rätt konsistens, de skall ha kvar lite av sin knaprighet. Spola de färdigkokta klyftorna i kallt vatten och låt dem rinna av. Lägg dem i en burk med tillhörande skruvlock och tillsätt övriga ingredienser. Oljan skall precis täcka vitlökarna. Skruva på lock och skaka burken försiktigt så allt blandas. Ställ burken svalt i minst två dygn. Vänd då och då på burken. Klyftorna kan stå svalt i cirka två veckor.
24 champinjonhattar 50-100 g smör 3-6 vitlöksklyftor Stek champinjonhattarna i lite smör på hög värme. Det är viktigt att de inte börjar "vätska" sig, något som lätt händer om stekpannan inte är nog varm. De är klara när de är gyllene. Pressa vitlöksklyftorna och blanda med smöret. Lägg de stekta champinjonhattarna med den runda sidan nedåt, i en snigelformar. Lägg en vitlökssmörklick i varje champinjonhatt. Stek i ugn vid 200-225 oC i 5-10 minuter. Servera med vitt bröd för att suga upp vitlökssmöret!
Gratinerad Vitlök.Beräkna minst mellan 5-8 klyftor per person. Skala klyftorna. Smörj ett litet ugnsfast fat med olivolja, och lägg på klyftorna, salta lätt. Strö överrikligt med riven ost (parmesan, greve eller någon annan favorit). Gratinera i 200 grader varm ugn ca 10 min.