Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Rå(g)kaka

 • 14 mars 2006

  När jag var liten (60-talet) brukade min mormor komma hem till oss och baka ett jättegott matbröd som vi kallade råkakor. Dom såg ut ungefär som Hönökakor, naggade med gaffel. Vet ej vad det var för ingredienser eller hur mycket det var men hela köksbordet var fullt av bröd när hon hade bakat. Nu är mormor död sedan många år och ingen av hennes barn minns något om receptet. När vi barnbarn träffas brukar vi prata om detta goda bröd och alla undrar vi hur man bakar det. Vi bodde då i Norrbotten så det kanske är något recept därifrån. Hon bakade i vanlig elektrisk ugn. Jag har sökt på många ställen men ej funnit det rätta. Hoppas att någon kan hjälpa oss.

 • Deeessan 7 januari 2008

  Hej!

  Hittade detta receptet på google, hoppas att det smakar:D

  Mustiga rågkakor
  4 Rågkakor

  25 g Jäst; ev för söta degar
  5 dl Vatten; 37°
  25 g Smör; eller margarin, rums- -varmt
  2 msk Mörk sirap
  1 msk Ättikssprit
  1 1/2 tsk Salt
  2 tsk Hel kummin
  275 g Grovt rågmjöl
  500 g Rågsikt

  Smula ner jästen i en bunke. Häll över det fingervarma vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Klicka i matfettet och tillsätt de övriga ingredienserna men spar 1 dl rågsikt till utbakningen. Arbeta degen 3 minuter med maskin eller 6 minuter för hand (ta ev mer mjöl). Låt degen jäsa övertäckt med bakduk till dubbel storlek, ca 40 minuter. Knåda degen smidig på mjölat bakbord och dela den i lika stora delar, en per rågkaka. Rulla till runda bullar. Kavla eller platta ut dem med handen till ca 18 cm i diameter direkt på bakpappersklädda eller smorda plåtar. Nagga kakorna med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk ca 45 minuter eller tills de ser lätta och porösa ut. Grädda mitt i ugnen i 225°, 12-15 minuter. Pensla kakorna med vatten efter gräddningen och låt dem svalna på galler under bakduk.

 • lennali 7 januari 2008

  Hej Dessandogg
  Snälla du, skriv in receptet på "mustiga rågkakor" i dina recept.
  Tack/Lena:D

 • evaldo 7 januari 2008

  När jag var barn så bakade alltid mamma rågkakor.
  De var ju så goda alldeles nybakade så hon fick säga ifrån ibland för vi barn var som tokig när vi kände lukten av nybakad bröd.
  Det hänrder att jag bakar bröd i dag också och då tänker jag på mammas rågksakor.
  Det finns hur många varianter på rågkakor som helst så det är bara att prova.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.