Jag skall få baka i en stenugn och undrar om någon har ett recept till något gott bröd.
16 november 2000
Här är ett riktigt Stenugnsbröd!10 l vatten eller fläskspad1 kkp kummin1 liten kkp salt2 hg jäst3 kkp sirap3 - 4 hg matfett (skall uteslutas om man använder fläskspad)rågsikt med lite vetemjöl till en fast deg.: Vatten eller fläskspad samt kummin och salt kokas upp och slås över mjölet, som röres till en fast deg. Den täcks över och får stå omkring 8 timmar eller över natten. Jästen röres nu i och degen får sedan jäsa i 6 - 8 timmar. Sirap ochmatfett hälles i och degen arbetas väl itråget. Vid behov tages mer mjöl. Degenfår ytterligare jäsa upp på bakbordet och bakas till runda kakor. Dessa får så jäsa upp och gräddas i stenugn omkring 1 timma. 20 goda kakor blir det av denna sats.
Jag skall få baka i en stenugn och undrar om någon har ett recept till något gott bröd.
Här är ett riktigt Stenugnsbröd!10 l vatten eller fläskspad1 kkp kummin1 liten kkp salt2 hg jäst3 kkp sirap3 - 4 hg matfett (skall uteslutas om man använder fläskspad)rågsikt med lite vetemjöl till en fast deg.: Vatten eller fläskspad samt kummin och salt kokas upp och slås över mjölet, som röres till en fast deg. Den täcks över och får stå omkring 8 timmar eller över natten. Jästen röres nu i och degen får sedan jäsa i 6 - 8 timmar. Sirap ochmatfett hälles i och degen arbetas väl itråget. Vid behov tages mer mjöl. Degenfår ytterligare jäsa upp på bakbordet och bakas till runda kakor. Dessa får så jäsa upp och gräddas i stenugn omkring 1 timma. 20 goda kakor blir det av denna sats.