Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Svamptorkning

 • 7 augusti 2002

  Vill torka svamp för att ha i såser. Hur gör man??

 • 30 augusti 2002

  Du kan i princip torka all svamp, gula kantareller är dock bäst att frysa.Trattkantareller kan du ev dela på, om de är stora. Andra svampar delar du i mindre bitar.Det är viktigt att svampen torkar fort, den ska inte bli svart och dålig. Trattkantareller är tunna och torkar snabbare än en köttigare svamp.Lägg INTE svampen på tidningspapper. Det måste vara luftcirkulation runt svampen när den torkas. Ett bra tips är att spänna upp ett myggnät på en träram (kanske ett gammalt fönster?). Lägg svampen på den sidan nätet så att du använder träramen som sarg runt. Eller använd dig av ett glest gammalt tyg, gardin kanske? Om du har ett pannrum, ställ gärna svampen där, då torkar svampen fort. Det är viktigt. Eller ställ en värmefläkt under.Jag torkar ganska mycket svamp och har stor nytta av min svamptork. Den kostar lite, men är väl värd pengarna. (Titta på www.svampfoten.nu). När svampen är HELT torr förvaras den i tättslutande burk, ej i papperspåse el dylikt.Riktigt torkad och förvarad svamp håller sig i många år.Lycka till!

 • 3 oktober 2007

  svamotorkning
  jag lägger ut svampen på ett nät som är utspänt på en träram, sedan in i torkskåpet inte alltför varmt. det funkar jättebra.

 • 3 oktober 2007

  Torkade kantareller
  Dessa blir inte sega och lämpar sig utmärkt för soppor och såser.

  Rensa kantarellerna väl, skiva i 1-2 mm tunna skivor. Bred ut på en bricka och låt ligga luftigt 2 dagar. Lägg sedan in dem i en svamptork ställd på ca 45 grader i 6 timmar och rotera Korgarna några gånger under torktiden.

  Låt dem svalna i rumstemperatur en stund och häll upp på rena glasburkar med tätslutande lock. Går att förvara i normal rumstemperatur.

  Resultatet blir krispiga (inte sega alls)och smakspäckade kantarellflarn som håller hur länge som helst.

 • 3 oktober 2007

  det finns ju så olika metoder, och lite enklare än den jag sände nyss, men det är inte alla svampar som lämpar sig att torka. Karljohanssvamp och trattkantareller blir mycket bra, medan vanliga kantareller blir sega och lite beska. Är det små tunna svampar som trattkantareller brer du ut dem på tidningspapper, trär upp dem på tråd eller ännu hellre låter de ligga på ett galler att torka i rumstemperatur, gärna mörkt. Rör om några gånger under torkningen. Svampen är klar när den känns torr och ingen fuktighet finns kvar. Hur lång tid det tar beror på vilken svampsort och hur mycket du torkar åt gången. Köttigare svampar skärs i bitar och torkas i speciell torkapparat eller skärs i tunna skivor och torkas som trattkantareller.Du kan inte torka svamp i vanlig ugn. När svampen ska tillagas lägger du den i kallt vatten, precis så mycket att det täcker svampen. Sedan tar det ca 30 min innan den är mjuk. Använd blötläggningsvattnet vid tillagningen eftersom den innehåller mycket smak. Du kan också smula torkad svamp direkt ner i såsen eller grytan. Låt den sjuda så att den blir mjuk.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.