Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Vakuumförpackning för längre hållbarhet, mörning och snabbmarinering

 • Sorenge 29 maj 2014

  Rätt teknik ger mörare kött


  Längre hållbarhet

  Direkt från mörnings- processen i kylen kan köttet frysas. Hållbarheten för vakuumpackat i frys är betydligt längre än om man fryser in som vanligt med fryspåsar. Man kan räkna med att köttet håller sig upp till ett år längre än annars.
  Det som vanligen försämrar köttets kvalitet i frysen är kontakt med syre. Köttet
  kan få frysskador som beror på uttorkning. Ett annat problem är att fettet härsknar, en process som man i princip kan bortse från när det ligger i vakuumförpackning.

  Marinera
  Metoden med vakuum passar inte bara till förvaring utan kan användas vid tillagning av kött. Marinering brukar ta tid men går snabbt och effektivt i vakuum. Marinaden trycks in i köttet som blir preparerat helt genom.

  Tillgning 60 grader
  En av de allra största fördelarna med vakuum är möjligheten
  att tillaga köttet med en metod som kallas sous-vide. Principen är att förpackningen ska ligga i ett vattenbad som håller 60° el- ler lite lägre. Där kan det ligga länge. Många timmar utan att riskera att bli torrt, eller förlora i smak.
  Metoden fungerar oavsett vilket vilt som ska tillagas. Det kan till och med användas på vildsvin trots att man annars i det fallet brukar rekommendera en högre kärntemperatur. Det här är en fråga om tid. Även om inte alla mikrober dör direkt
  vid den relativt låga tempen så klarar de inte längre stunder. Och eftersom köttet inte förlorar på att ligga i timmar utan att bli torrt så är det en säker metod som ger fantastiskt saftigt kött.
  Det finns tekniska lösningar för att få vattnet att hålla rätt temperatur under lång tid, men de är kostsamma. Ett alternativ är att lära känna sin ugn och hitta rätt läge på vredet för att tempen ska hållas jämn. Jag testade genom att ställa in en gryta med vatten i ugnen. I den lades en termometer och så fick timmarna gå tills jag hittat rätt.
  Kött tillagat såhär får en jämn snittyta och det är fantastiskt saftigt, men saknar stekyta. Lätt fixat. Ta det ut förpackningen. Torka av ytan, krydda och stek gyllenbrunt runtom i smör.

  jaktmarker & fiskevatten | nr 2 | 2014 6

  På www.zquid4u.se finns en bra och billig, 229Kr, vakuumpump för vanliga fryspåsar.

 • HHag 1 juli 2014

  Så.
  Har du fått skriva din reklam för din produkt nu? Räckte det inte med de andra 4 trådarna du skrev om det i?

 • robzon 2 juli 2014

  Har en sådan vakuum förslutare / pump .. mest onödiga pryl jag köpt den ligger i ett skåp och samlar damm...kollade med min omgivning och dom har dom undanstoppade med (N)...
  sedan angående sousvide du skrev om ..det är vakccumpåsar man använder..... dom är tjockare klarar vattenbadet och man har en vakuuummaskin som suger ut luften och försluter påsen med att smälta i hop den...ska du ha en till mojäng i köket köp en som försluter påsarna med en smältskarv...kolla denna länk
  http://www.sousvideshop.se/

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.