Läste i ett recept för äggstanning och då står det att man skall koka upp mjölken, låta den svalna och sedan vispa i ägg o.s.v.
Helt säker på att man inte behöver koka upp mjölken först innan man gör en äggstanning men blir så himla nyfiken på varför dom skriver så.
Vad händer med mjölken? Vad blir det för skillnad på slutresultatet? Kan man ha nytta av det i andra maträtter?
/ Vetgiriga Pickels
sikaal30 december 2010
Äggstanningen skall "vattna" sig mindre. Det gjorde alltid mamma, men det har jag lagt ner. Kanske var mjölken mindre behandlad förr.
knyppeltanten30 december 2010
Omeletten blir inte lika grovporig om man kokar upp mjölken. Jag kokar mjölken varje gång och det gör verkligen skillnad. Men den behöver inte kallna helt bara så det inte blir omelett i bunken du vispar ägg och mjölk i.
josefssonberit30 december 2010
Mjölet sjunker till botten om man inte kokar upp mjölk/mjöl först!
knyppeltanten30 december 2010
Skrivet av josefssonberit den 30 dec 2010
Mjölet sjunker till botten om man inte kokar upp mjölk/mjöl först!
Man behöver inte ha mjöl i omeletten. Jag brukar t ex ta 6 dl mjölk och 4-5 ägg beroende på storlek. Den "stannar" sig bra utan mjöl.
Mistys30 december 2010
Håller med! Jag har fått lära mig att koka upp mjölken för att få bort mjölkblåsorna ur omeletten. Har heller aldrig mjöl i min omelett. Bara gräddmjölk, ägg och salt. Binder över folie och ställer formen i en långpanna med vattenbad i ugnen ( för att inte få färg på varken undersida eller översida) vill ha min omelett gul runt om.
pickels30 december 2010
Ok, tack för alla svar.
Skall testa att göra 2 st. omeletter i morgon. :)
porvoonmuija10 januari 2011
Jag lagar omelett i stekpanna utan vare sig mjölk eller mjöl.jag mäter upp ett halvt äggskal vatten per ägg och vispar sedan enbart så mycket att äggen vispats sönder.Helt ltet salt i och tämligen varm ej het panna.
Mistys10 januari 2011
Skrivet av porvoonmuija den 10 jan 2011
Jag lagar omelett i stekpanna utan vare sig mjölk eller mjöl.jag mäter upp ett halvt äggskal vatten per ägg och vispar sedan enbart så mycket att äggen vispats sönder.Helt ltet salt i och tämligen varm ej het panna.
Sån omelett gör jag också ibland men det är skillnad på det och ugnsomelett som jag tror denna fråga handlar om. Ugnsomelett kallas ibland också för "fin äggstanning " i vissa kokböcker.
Läste i ett recept för äggstanning och då står det att man skall koka upp mjölken, låta den svalna och sedan vispa i ägg o.s.v.
Helt säker på att man inte behöver koka upp mjölken först innan man gör en äggstanning men blir så himla nyfiken på varför dom skriver så.
Vad händer med mjölken? Vad blir det för skillnad på slutresultatet? Kan man ha nytta av det i andra maträtter?
/ Vetgiriga Pickels
Äggstanningen skall "vattna" sig mindre. Det gjorde alltid mamma, men det har jag lagt ner. Kanske var mjölken mindre behandlad förr.
Omeletten blir inte lika grovporig om man kokar upp mjölken. Jag kokar mjölken varje gång och det gör verkligen skillnad. Men den behöver inte kallna helt bara så det inte blir omelett i bunken du vispar ägg och mjölk i.
Mjölet sjunker till botten om man inte kokar upp mjölk/mjöl först!
Mjölet sjunker till botten om man inte kokar upp mjölk/mjöl först!
Man behöver inte ha mjöl i omeletten. Jag brukar t ex ta 6 dl mjölk och 4-5 ägg beroende på storlek. Den "stannar" sig bra utan mjöl.
Håller med! Jag har fått lära mig att koka upp mjölken för att få bort mjölkblåsorna ur omeletten. Har heller aldrig mjöl i min omelett. Bara gräddmjölk, ägg och salt. Binder över folie och ställer formen i en långpanna med vattenbad i ugnen ( för att inte få färg på varken undersida eller översida) vill ha min omelett gul runt om.
Ok, tack för alla svar.
Skall testa att göra 2 st. omeletter i morgon. :)
Jag lagar omelett i stekpanna utan vare sig mjölk eller mjöl.jag mäter upp ett halvt äggskal vatten per ägg och vispar sedan enbart så mycket att äggen vispats sönder.Helt ltet salt i och tämligen varm ej het panna.
Jag lagar omelett i stekpanna utan vare sig mjölk eller mjöl.jag mäter upp ett halvt äggskal vatten per ägg och vispar sedan enbart så mycket att äggen vispats sönder.Helt ltet salt i och tämligen varm ej het panna.
Sån omelett gör jag också ibland men det är skillnad på det och ugnsomelett som jag tror denna fråga handlar om. Ugnsomelett kallas ibland också för "fin äggstanning " i vissa kokböcker.