Min gubbe är med i ett blotlag som brukar träffas några gånger om året. Som den matlagningsglada människa jag är vill jag laga maträtter som jag tycker passar in i sammanhanget. Men det är lite halvtrixigt att hitta roliga recept och gubben är inte till mycket hjälp.
Det spelar ingen roll om det ter sig totalt vidrigt, jag lagar gärna även om jag inte klarar att sätta tänderna i det själv:D
tack på förhand
Tess
Smulpajen31 augusti 2008
Nyfiken fråga! Vad är gör ett blotlag?
Eery31 augusti 2008
jadu det frågade jag med när han berättade vad han höll på med...
det är en ganska klassisk fyllefest bara fast vi (ja jag hamnade där med när det blev klart att dom inte är elaka mot små djur) tackar för det gångna året och ställer ut mat till "småfolket"
skillnaden är att det är festmat i gammal anda..
Mellanbellan31 augusti 2008
Då äter dom forntida mat från träfat kan jag tro. Gröt i en stor gemensam skål med varsin träslev osv. Fisk, fågel, lamm, nöt, rotfrukter, bär. Jag har ingen aning om hur det går till i ett blotlag men kanske grillad kyckling och fläskkotletter kan vara något att hugga tänderna i, rostade rotfrukter till och massor av mjöd/öl i stora kannor. Är jag på rätt spår tro?
The_mama97mia31 augusti 2008
Om jag tänker blotfest tänker jag stora köttstycken o mat som man äter med händerna, liksom primitivt... Fårskalle borde väl platsa?
Annras som ngn skrev ovan - grillade kycklingklubbor blir väl helt bra!
Eery31 augusti 2008
det är snarare "nassetassar i egen sås" (grisfötter i gelé) och hemlagad leverpastej.. surdegsbröd och hembakat knäcke som är på menyn. brukar finnas grytor av olika slag både på nöt, fläsk och hästkött! och naturligtvis rotsaker och hemodlade frukter som äpplen, päron och bär
beror lite på säsong
kvissel31 augusti 2008
Hejsan !
Det första jag kom att tänka på var vingiablot, alltså en jättefest.
Jag sökte sedan på vikingamat och fick en hel del träffar, här kommer ett av dom.
Lycka till
Kvissel-Anders
Gör egen vikingamat
Den typiska maten för vikingar var fläsk och gröt. Här är ett recept för dig som själv vill göra vikinga-mat.
Arkeologiska undersökningar har visat att det här är precis sådan mat man åt i vikingastaden Birka.
Stekt fläsk med ärt- och korngrynsgröt
4 portioner
1 dl korngryn
1 dl ärtor
5 dl mjölk
400 g stekt fläsk i skivor
1 äpple
1 lök
ev nötter
Så gör du: Blötlägg torkade ärtor över natten. Koka ärterna i 10 minuter i mjölken, tillsätt sedan korngrynen. Koka på låg värme i ca 35 minuter. Servera med stekt fläsk, äpple, lök och kanske lite nötter.
Mikael Jägerbrand
monac31 augusti 2008
låter kul & ursprungligt!:D
The_mama97mia31 augusti 2008
Himla rolig idé, borde ordna ett vikingablot...
Eery1 september 2008
:p glöm inte bort "småfolket" bara
systeryster1 september 2008
Min pappa trodde på att det fanns gårdstomtar och tyckte att man skulle vara snäll mot den annars fick man krångel med det mesta på gården, är de sådana småfolk du menar eller?:o
Eery1 september 2008
bland annat...
evaldo1 september 2008
Öspa( ölsupa) från Enviken
Ingredienser:
2 fl 33 cl svagdricka
6 dl mjölk
34 msk vetemjöl
12 tsk salt
3 msk sirap eller socker
messmör (kan uteslutas)
tunnbröd
Sjud svagdrickan. Vispa ner mjölken, som blandats med vetemjölet. Krydda med salt och sirap, eventuellt messmör. Servera genast. Smula ned tunnbröd i öspan. Ät med bröd med färsk getost eller messmör.
Ur artikeln Fäbodföda
:D(Y):p
marhil1 september 2008
Kokt Rökt Grishuvud?Har receptet i en kokbok ;om du vill ha?
sonja551 september 2008
MOTTO en maträtt som de gjorde förr när det var fattigt och de hade många barn.
Kornmjöl, salt och vatten som ångades till en grynig massa som åts med lingonsylt och mjölk eller vitsås och fläsk.
Lindanemon1 september 2008
Ledsen...... är inte säker på att jag vill vara med på den här festen..... :'(
Eery3 september 2008
det får ju gärna vara liete festligare:o men det finns en hel del skoj värt att testa
tack(L)
Tillberga13 september 2008
vegitarisk korvkaka...dumt namn men då är de
2½ dl korngryn kokas i 5dl grönsaksbuljong 15 min
späd med ½liter mjölk (sojamjölk) koka ytterligare 30 min
skala och hacka 2 lökar,fräs den mjuk i lite margarin
blanda korngrynsgröten med löken
tillsätt 1dl russin 2 msk sirap ½tsk vitpeppar ½tsk malen kryddpeppar och mejram
häll i smortd form och grädda mitt i ungen i 30 min 225°
stekt fläsk och lingon är gott till och en grönsallad
shieldfire7 oktober 2008
Jag har nu över 400 gamla recept på min sajt, www.theoldecookerybook.com. Även på svenska finns. Annars, om inte andra språk är ett problem kan du kolla på http://theoldfoodie.blogspot.com/ och längst ner till höger finns en lång lista med mängder med sajter med historiska kokböcker på nätet.
Hej!
Min gubbe är med i ett blotlag som brukar träffas några gånger om året. Som den matlagningsglada människa jag är vill jag laga maträtter som jag tycker passar in i sammanhanget. Men det är lite halvtrixigt att hitta roliga recept och gubben är inte till mycket hjälp.
Det spelar ingen roll om det ter sig totalt vidrigt, jag lagar gärna även om jag inte klarar att sätta tänderna i det själv:D
tack på förhand
Tess
Nyfiken fråga! Vad är gör ett blotlag?
jadu det frågade jag med när han berättade vad han höll på med...
det är en ganska klassisk fyllefest bara fast vi (ja jag hamnade där med när det blev klart att dom inte är elaka mot små djur) tackar för det gångna året och ställer ut mat till "småfolket"
skillnaden är att det är festmat i gammal anda..
Då äter dom forntida mat från träfat kan jag tro. Gröt i en stor gemensam skål med varsin träslev osv. Fisk, fågel, lamm, nöt, rotfrukter, bär. Jag har ingen aning om hur det går till i ett blotlag men kanske grillad kyckling och fläskkotletter kan vara något att hugga tänderna i, rostade rotfrukter till och massor av mjöd/öl i stora kannor. Är jag på rätt spår tro?
Om jag tänker blotfest tänker jag stora köttstycken o mat som man äter med händerna, liksom primitivt... Fårskalle borde väl platsa?
Annras som ngn skrev ovan - grillade kycklingklubbor blir väl helt bra!
det är snarare "nassetassar i egen sås" (grisfötter i gelé) och hemlagad leverpastej.. surdegsbröd och hembakat knäcke som är på menyn. brukar finnas grytor av olika slag både på nöt, fläsk och hästkött! och naturligtvis rotsaker och hemodlade frukter som äpplen, päron och bär
beror lite på säsong
Hejsan !
Det första jag kom att tänka på var vingiablot, alltså en jättefest.
Jag sökte sedan på vikingamat och fick en hel del träffar, här kommer ett av dom.
Lycka till
Kvissel-Anders
Gör egen vikingamat
Den typiska maten för vikingar var fläsk och gröt. Här är ett recept för dig som själv vill göra vikinga-mat.
Arkeologiska undersökningar har visat att det här är precis sådan mat man åt i vikingastaden Birka.
Stekt fläsk med ärt- och korngrynsgröt
4 portioner
1 dl korngryn
1 dl ärtor
5 dl mjölk
400 g stekt fläsk i skivor
1 äpple
1 lök
ev nötter
Så gör du: Blötlägg torkade ärtor över natten. Koka ärterna i 10 minuter i mjölken, tillsätt sedan korngrynen. Koka på låg värme i ca 35 minuter. Servera med stekt fläsk, äpple, lök och kanske lite nötter.
Mikael Jägerbrand
låter kul & ursprungligt!:D
Himla rolig idé, borde ordna ett vikingablot...
:p glöm inte bort "småfolket" bara
Min pappa trodde på att det fanns gårdstomtar och tyckte att man skulle vara snäll mot den annars fick man krångel med det mesta på gården, är de sådana småfolk du menar eller?:o
bland annat...
Öspa( ölsupa) från Enviken
Ingredienser:
2 fl 33 cl svagdricka
6 dl mjölk
34 msk vetemjöl
12 tsk salt
3 msk sirap eller socker
messmör (kan uteslutas)
tunnbröd
Sjud svagdrickan. Vispa ner mjölken, som blandats med vetemjölet. Krydda med salt och sirap, eventuellt messmör. Servera genast. Smula ned tunnbröd i öspan. Ät med bröd med färsk getost eller messmör.
Ur artikeln Fäbodföda
:D(Y):p
Kokt Rökt Grishuvud?Har receptet i en kokbok ;om du vill ha?
MOTTO en maträtt som de gjorde förr när det var fattigt och de hade många barn.
Kornmjöl, salt och vatten som ångades till en grynig massa som åts med lingonsylt och mjölk eller vitsås och fläsk.
Ledsen...... är inte säker på att jag vill vara med på den här festen..... :'(
det får ju gärna vara liete festligare:o men det finns en hel del skoj värt att testa
tack(L)
vegitarisk korvkaka...dumt namn men då är de
2½ dl korngryn kokas i 5dl grönsaksbuljong 15 min
späd med ½liter mjölk (sojamjölk) koka ytterligare 30 min
skala och hacka 2 lökar,fräs den mjuk i lite margarin
blanda korngrynsgröten med löken
tillsätt 1dl russin 2 msk sirap ½tsk vitpeppar ½tsk malen kryddpeppar och mejram
häll i smortd form och grädda mitt i ungen i 30 min 225°
stekt fläsk och lingon är gott till och en grönsallad
Jag har nu över 400 gamla recept på min sajt, www.theoldecookerybook.com. Även på svenska finns. Annars, om inte andra språk är ett problem kan du kolla på http://theoldfoodie.blogspot.com/ och längst ner till höger finns en lång lista med mängder med sajter med historiska kokböcker på nätet.