Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Olivolja??

  • rmanderss 6 oktober 2009

    Behöver tips o råd om god olivolja, jag hittar ingen som smakar som jag vill :( Har provat köpa både dyra och billigare men blir inte ett dugg klokare.
    I affären finns hyllmeter av olika sorters olivoljor men vilken ska man välja. :'(
    Jag vill ha tag i en god som man kan tex kan doppa en bit bröd i men som samtidigt smakar mild o god till sallad.

  • maria_wijk 6 oktober 2009

    Ja du smaken är delad, i sallad föredrar jag rapsolja och bröd tycker jag inte om att doppa bröd i alls jag tycker om smör. De gånger jag använder olivolja använder jag kallpressad och då av märket Fontana.

    Det är med olja som med vin, man måste smaka sig fram och väljer sort efter vad den ska användas till. Har du kollat i specialbutiker? Du kanske vill ha en olja med mer eller mindre syra? I en riktig speceri-/specialbutik skall du kunna få smaka innan du köper, men prislappen blir ju lite högre förstås.

  • Roggan 6 oktober 2009

    Jag brukar köpa en sort som heter Amteller (tror jag). Har hittat den på matmarknader ibland och i Hötorgshallen hos "Pelle& Björn" i Stockholm. Har också köpt den på flygplatsen i Barcelona. Mild och fin smak, men med karaktär. Köper den alltid då jag ser den. Min absoluta favorit!

  • enAnnan 7 oktober 2009

    Ofta kan man behöva flera olika sorter. Eller i alla fall två

    Den man doppar brödet i kan ju "smaka" lite mer då man bara tillsätter i stort lite flingsalt och den man har till sallad vill man ha väldigt neutral då man har en massa andra smaker med - i varje fall tycker jag det.

    Kan inte svara på sorter då jag brukar använda olika just för att prova mig fram och försöka hitta den/de perfekta. :p

  • anmawa 7 oktober 2009

    :p Jag brukar köpa Zeta olivolja classico men nu ska jag hålla ögonen öppna för Amteller. När maten ska smaka "svenskt" så använder jag smör och rapsolja men det var en parantes.

  • tilda 7 oktober 2009

    Är det bara jag som tycker att denså "underbara" och nyttiga oljan smakar skit !?
    Jag har testat ett otal varianter, men kommer alltid fram till att olivolja inte är gott !(N)

  • enAnnan 7 oktober 2009

    Jag är inte heller så förtjust i många sorter, och vill gärna ha milda varianter. Fruktiga varianter som blir tunga kan få mig illamående...:) därför blir det ett evigt provande

  • Bianca 7 oktober 2009

    Jag har förmånen att kunna handla på den lilla butiken som heter "Oliv" och som ligger i Haga i Göteborg. De har olivolja i lösvikt så man kan fylla på egna flaskor. Olika sorters vinäger finns också på lösvikt och att blanda smaksatt olivolja med en fruktig vinäger blir rena godiset för en grönsallad. Min absoluta favorit är olivolja med citronsmak. Den har jag till väldigt mycket.

  • marialagerlof 3 februari 2010

    Hej!

    Den överlägset godaste olivoljan jag smakat i Sverige är av märket Ybarra. Den är spansk och finns i 3-4 olika varianter men den jag smakade var den "röda" - aromatico. Helt fantastisk att doppa en bit bröd i och ger fantastisk smak åt dressingen eller tomatsåsen. Den är pepprig och god.
    Upptäckte den på matmässan i älvsjö i höstas där Ybarro hade en egen smakmonter.
    Den finns på Coop Forum och PrisXtra, så den borde inte vara så svår att få tag i hela landet tror jag.
    Hoppas du provar den och tycker lika mkt om den som jag gjorde! Lycka till .

  • 123Linnea 3 februari 2010

    Jag tyckte icas "I love Eco" smaka härsket.

  • redd 4 februari 2010

    Skrivet av tilda den 7 okt 2009

    Är det bara jag som tycker att denså "underbara" och nyttiga oljan smakar skit !?
    Jag har testat ett otal varianter, men kommer alltid fram till att olivolja inte är gott !(N)


    Är heller inte överförtjust i olivolja även om jag lärt mig tycka lite bättre om den på sistonde.
    Tips är att göra vitlöksolja på olivolja på sommaren och servera med Foccacia och servera sommarkvällar/nätter tillsammans med öl/vin.
    Går även bra att ha på bröd som man rostar på grillen.

    Fast skall du vara riktigt nyttig är det ju linfröolja som gäller, har en härlig smak av gammal räka :P
    Går dock att göra en acceptabel saladsdressing av med vinäger.

  • Countrygirl 4 februari 2010

    Vi använder den italienska Grappolini Agricorlto Non Filtrato, smakar milt och fint. Den köper vi på Ica och den kostar runt hundralappen. Kanonfin på sallader och sånt.

  • rmanderss 4 februari 2010

    Tack för alla tips,
    hittade Ybarra i min affär så den är inhandlad men dock ej provad,
    blev lite sugen på att prova linfröolja för att inte tala om att göra vitlöksolja,
    känns som jag har fått fullt upp med mitt provande.
    Återkommer med utlåtande :D

  • Ulrika91 4 februari 2010

    Prova även att göra chiliolja. Lägg ner några torkade chilis i en flaska och slå på olja eller skär en färsk röd chili i långa remsor men som fortfarande sitter fast högst upp i det gröna (helt tappat vad jag ska kalla det, "grenen" :p hahaha). Lägg i en kvist rosmarin med så får du en god olja att ha till marinader, stekning etc.

  • Vetebullen 4 februari 2010

    Jag använder Ica:s milda Olivolja sammansatt av Jungfruolja / Virginolivolja och raffinerad olivolja.
    Denna kom jag fram till efter många testningar av olika sorter och behöver inte leta mera (Y)(Y)(Y)
    Den är mild och god om man vill ha det så...... men smaken är ju olika..... värt att pröva kanske. :):):)

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.