Rara grodor, underbart goda med vaniljsmakande rabarbermarmelad.
Instruktioner
- Börja med marmeladen. Skiva rabarbern tunt och blanda samtliga ingredienser i en kastrull. Låt koka ca 4 minuter. Tillsätt ev någon matsked vatten. Skumma.
- Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen lösts sig. Tillsätt salt, kanel, socker, smöret i klickar och det mesta av mjölet (spara lite till utbakning). Bearbeta degen kraftigt ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den lätt och ta undan ca ¼ av degen. Dela degen i två delar och kavla ut den tunt till ca 20x20 cm. Bred på smör, socker och kanel. Rulla ihop till en tunn rulle. Skär ca 1 cm stora bitar till ögon.
- Kavla ut resterande deg till en ca ½ cm tjock kaka. Ta ut rundlar ca 10 cm. Platta ut dem lite på plåt med bakplåtspapper. Lägg på 1-1½ msk marmelad nederst på rundeln. Pensla kanten med vatten, vik över och tryck till.
- Lägg dit små bullar som ögon. Lägg dem gärna mot kanten på en plåt och tryck in en hasselnöt i varje öga. Jäs under bakduk i ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla med ägg och strö över hackade pistaschmandlar. Grädda mitt i ugnen 8-9 minuter.
Publicerat den
7 november 2012
Skriv kommentar