- Serverar: 12 portioner
- Tid: 1 timme 55 minuter
Skriv ut
Piffa upp den klassiska semlan med smak av kaffe och hackad choklad!
Förberedelsetid: 30 min
Tillagningstid: 10 min
Färdigt på: 1 tim 55 min
Instruktioner
- Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma blandningen.
- Smula ner jästen i en stor degbunke, häll över degvätskan och rör tills jästen har lösts upp.
- Blanda vaniljsocker, salt, kakao och mjöl och rör ner i bunken.
Tillsätt även strösocker och arbeta ihop till en ganska kletig deg.
Knåda degen ordentligt, antingen cirka 5 minuter i hushållsassistent eller 10 minuter för hand.
- Låt degen jäsa övertäckt på varm plats i minst 45 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt.
Låt jäsa övertäckt på varm plats (exempelvis ovanpå spisen) i minst 30 minuter.
- Pensla eventuellt bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen på 200 grader i 10–12 minuter. Låt svalna.
- Riv mandelmassan till fyllningen grovt och hacka chokladen ganska fint.
- Skär ett lock av bullarna, gröp ur en del av inkråmet och blanda med mandelmassan och chokladen. Rör ner kaffet och blanda till en ganska tjock massa.
Fyll blandningen åter i bullarna.
- Vispa grädden tillsammans med kakao och florsocker och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Sätt tillbaka locket och pudra med kakao.
Publicerat den
21 september 2008
Skriv kommentar